p.obelix napisał(a):Po pierwsze to ogrzewanie podłogowe po całości.Takie miałem plany tylko że w łazience chciałem grzejnik rurowy taki na ręczniki.
p.obelix napisał(a):Po drugie pompa ciepła. Kto ci na gadał bzdur że po ośmiu latach pompa ci się zepsuje tak że trzeba będzie ją wymienić. Biec gazowy tak samo może się zepsuć i koszta jego naprawy są porównywalne do pomp ciepła. A poco tobie płacić dwa razy za licznik jak można tylko raz za elektryczny.O taką opinie właśnie mi chodziło

p.obelix napisał(a):Jak bym sobie teraz dom budował to bym dał 20 cm styropianu.Mi parę osób powiedziało że tyle wystarczy ale jeśli faktycznie może być różnica to jak najbardziej bym kupił grubsze.
MariOo napisał(a):Z tym że dodatkowo dam jeszcze kominek.Planowałem z płaszczem ale dam zwykły z nawiewami bo upatruję możliwość rozprowadzenia kanałów.Sam kominek w salonie też dodaje efektu.Jakieś zabezpieczenie musi być.Przyroda lubi płatać figle i kto wie czy nie przymrozi -20 na miesiącPompa może też zastrajkować a zanim się naprawi może upłynąć trochę czasu
Wydaje mi się że masz z tym rację i taka opcja też siedziała w głowie ale nie chciałem kotłowni w pokoju. Dużo ludzi chwali i z płaszczem wodnym miało by to sens (braknie prądu to agregat czeka). Drewno jest i będzie za darmo przez jakiś czas.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY