Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nowelizacja Ustawy

67 Odpowiedzi, 42970 Wyświetleń

obser

2017-02-21, 13:18:42
Top użytkownik
"Ja ofertyjąc jakąkolwiek usługę zawsze załączam certyfikaty i informację ,że są one obowiązkowe."
Podejrzewam,że tak robi każdy,ale naprawdę nie spotkałem się z jakąś reakcją. Na tą informację bardzo często kumaci Klienci pytają się, a nawet proszą o pokazanie certyfikacji firmy w zakresie danej marki. Starostwo Powiatowe ogłasza przetarg na konserwację ok. 50 szt klimatyzatorów, system VRF i trochę drobizgu, nic nie wspomina o uprawnieniach, zapytując się prywatnie, nie w ramach zapytań przetargowych dostaję odpowiedź, że ich to nie interesuje, najważniejszym kryterium jest cena. Wsród pozabudzetówki jeszcze się nie spotkałem z takim wymogiem,ewentualnie autoryzacja marki. Dużo jeszcze wodu w Wiśle przepłynie, aby to znormalniało, a widząc co robi się z innymi ustawami, to znormalnieje jak zostanie wszystko odwołane. Jest to specjalnością naszego rządu i eurodeputowanych, co to nie potrafią zabezpieczyć interesów krajowych firm. A kontrole firm certyfikowanych, zgodne co prawda z ustawą, ale jeszcze bardziej były by pożądane kontrole firm fizycznie działających na rynku, bez certyfikacji. Ale to trudne, robienie postępowań, udawadnianie, wątpliwy skutek przy obecnie działającym sądownictwie. Lepiej, a najlepiej w godzinkach pracy machnąć jakieś płatne szkolenie, co to ludzie przyjdą licząc na immunitet i zapłacą grubą kasę za 2 godzinki poświęcenia czasu służbowego przez Pana Inspektora. Już pewnie przeszło 2 lata temu guru tego forum zapowiadał, że warunki płacy i eliminacja nieuczciwej konkurencji doprowadzi do normalności w naszej branży, a ona tylko wygarnęła pieniążki i spowodowała poczucie lęku, bo a rusz dostaniemy taką kontrolę, co przy niejasnych przepisach może się źle skończyć. Wiem,wiem,każdy mógł spełnić warunki na prowadzenie kursó,organizowanie egzaminów, zgadza się, no i też kilka firm poszlo w tym kierunku i wygrało.Szacun dla nich,bo właśnie w biznesie chodzi głównie o zarabianie pieniędzy.
Biorąc wszystko pod uwagę jestem zdania,że uregulowanie rynku związanego z zastosowaniem związkó zubożających atmosferę nie przyniosło żadnych pozytywnych rezultatów,a nawet zmniejszyło opłacalność uczciwych przedsiębiorców,którzy chcieli działać zgodnie z prawem. Nech ktoś tylko wyliczy ile to dziennie ton R-22 idzie w powietrze w Azji i Afryce? W niektórych warunkach zużycie energii przez on-off jest równe co inwerter.Zrobiono badania skrajnie przewymiarowanych urządzeń i wyszła oszczędność, a w naszym kraju raczej jest tendencja na nedowymiarowanie np. przez duży skok cenowy urządzeń 3,5 a 5 kW,lub 7. Chodzą te 12 stale na "pełnym gazie" i gdzie tu oszczędność, a napchane dedykowaną elektroniką, jak prom kosmiczny. Komuno wróć Smile Smile
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa