Wg mnie Ustawa nic nie zmieniła,oprócz nabijania sobie kabzy wybranej kaście ludzi. Tak jak dawniej amatorzy kupują urządzenia na rynku po super niskich cenach i przeganiają freon. Przed tym i tak Instalator działał tak jak teraz , bo złe wykonanie wiązało się z jego stratami poprawki,straty czynnika. No, ale pojawienie się takich restrykcji wpisuje się w ogólny trend Państwa policyjnego. Nie śpij spokojnie, bo jak będziesz miał kontrolę, będą mieli człowieka i szukać paragrafu. Widziałem montaże już wykwalifikowanych firm , i czym one się różnią? Przed tym też każdy dbał o staranne wykonanie, bo dostawał przy partactwie po kieszeni. A teraz patrzy w okno, czy jacyś smutni panowie nie wpadną szukać dziury w całym. W sezonie po 14 godzinach pracy masz usiąść i wypełniać stos papierków, potem je archiwizować, zliczać. Pwenie może kursy pomogą, bo inspektor uzna , że jak wydałeś tyle kasy na różnorakie kursy i egzaminy, to daninę oddałałes. Czy przedtem nie dbałem o czynnik? Toć jak go zmarnuję, to tracę kasę. A jak już jest taka potrzeba kontroli, to wydać wzór procedur i dokumentacji, będzie łatwiej dla nas i dla kontroli. W podatkach ustalono wzór KPiR i ewidencji VAT i rzut oka kontrolera czy wszystko jest ok. A u nas najpierw taka jednostka kontrolująca musi przetrawić nasze wypociny procedur,przemyśleć je,zrozumieć sposób dokumentacji i arbitralnie indywidualnie rozstrzygnąć. Boi się tego np.Turcja , która na potęgę zakłada teraz on-off na r-22,bo nawet musi być duże zapotrzebowanie, bo Gree wypuszcza dedykowane dla Turcji urządzenia (wpadł mi kiedyś wzór szyfrowania symbolu modelu klimatyzatora,gdzie pewna litera wyznaczała ten standard z dopiskiem dla Turcji). Mieli zamiar wejść do UE, więc na szybko zakładali coś,co po wejściu by im zakazano. A prawda jest taka, że opłacalność u nas maleje i dodatkowych kosztów nie ma czym wyrównać, tak jak to nam kiedyś znakomitość tego forum obiecywał. Pewnie, że jak znowu zrobię kurs w UDT na procedury i znowu wybulę kasę, to kontrolujący inspektor uDT troszkę inaczej na mnie spojrzy, bo kumple zarobili. Wybaczcie,ale już nie chce mi się słuchać o dodatkowych kursach,egzaminach,wymaganiach. Niech się za tą Ustawę weźmie jakiś praktyk i ją ucywilizuje i zakończy uznaniowość niektórych kwestii.
I tak jak wyżej wspomniany guru forum to co miało nas wzmocnić,może nas zabić,chyba,że wymyśli kurs na nieśmiertelność.
I tak jak wyżej wspomniany guru forum to co miało nas wzmocnić,może nas zabić,chyba,że wymyśli kurs na nieśmiertelność.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY