Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja mieszkania

1 Odpowiedzi, 5329 Wyświetleń

Mario87

2018-01-25, 20:28:47
Nowy użytkownik
Witam,

Wiem że temat wentylacji mieszkań był już poruszany wielokrotnie, ale głowię się nad tematem już dłuższy czas i nie mam niego pomysłu. cała moja wiedza na temat fizyki jest w tym temacie zaprzeczeniem. Mam nadzieję że ktos z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać lub doradzi co może być powodem takich cudów. Mianowicie mieszkam w bloku. W kuchni mam dwa kanały. Jeden kanał wentylacyjny, drugi kanał kominowy czyli pod okapy. Obydwa kanały są obok siebie i wszystkie mieszkania w pionie podłączone są do tych kanałów. Problem polega na tym, że jak sąsiad z dołu włączy swój okap to ja czuje jego zapachy. Ale co zaskakujące wlot powietrza z zapachami nie odbywa się przez kanał kominowy tylko wentylacyjny. Wentylacja działa z wentylatorem na górze i cały czas jest ciąg, jednak jak sąsiad włączy okap to ciąg jest zwrotny i wdmuchuje mi powietrze wraz z zapachami. Byłem u sasiada sprawdzić czy przez przypadek jego okap nie jest podpięty do wentylacji, ale nie. Okap ma wpięty do kanału kominowego, czyli poprawnie. Ja w kanale kominowym mam zamontowana kratkę zwrotną więc przez mój okap te zapachy też nie wlatują.
Nie rozumiem jak to się dzieje że wdmuchuje mi powietrze z kanału wentylacyjnego, gdy sąsiad włączy okap podpięty do kanału kominowego.
Jesli macie jakieś pomysły proszę o info bo ja już zachodzę w głowę co jest nie tak.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa