Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Grawitacyjne odprowadzenie skroplin do kanalizacji - prowadzenie rur

8 Odpowiedzi, 24136 Wyświetleń

nooniek

2018-01-26, 07:28:19
Gość
Dzień dobry,

zamierzam zainstalować naścienny klimatyzator w mieszkaniu i chciałbym prosić o poradę. Skropliny chciałbym odprowadzać do kanalizacji i tu mam pytanie. Fachowiec po obejrzeniu miejsca, poradził mi bym zrobił to następująco.
Słowem wstępu: Klimatyzator będzie wisiał na ścianie, około 2,50 m nad podłogą, 10 cm poniżej sufitu. Pomiędzy kuchnią, gdzie są rury kanalizacyjne, a klimatyzatorem są drzwi balkonowe, nad którymi jest tylko 40 cm wolnej przestrzeni do sufitu. Poprowadzenie rurek nad drzwiami nie wchodzi w grę, ponieważ nie będzie wystarczającego spadku. Do tego trzebaby kuć belkę nad drzwiami. Tu rozumiem, że raczej ta wersja odpada.
Zaproponowano mi inne rozwiazanie. Zejść z rurkami od razu do podłogi. Czyli tu spadek będzię, i to nie budzi jakichś moich wątpliwości. Ale potem jest propozycja, by pójść tymi rurkami pod podłogą przez salon, i wyjść nimi z powrotem w kuchni i tam podłączyć odpływ do syfonu od zlewozmywaka, który jest umieszczony około 50 cm nad podłogą.
I tu chciałbym się dowiedzieć, czy takie rozwiązania są praktykowane? Rura idzie do podłogi, potem poziomo i potem znów wychodzi nad podłogę na 50 cm. Spad przy klimatyzatorze jest 2,5 m wysokości, więc ta woda nigdy nie zawróci, bo jest znaczna różnica poziomów pomiędzy kimatyzatorem i odpływem. Mimo to, z tego wynika, że woda zawsze będzie stała w rurach poniżej odpływu. Rzeczywiście tak można poprowadzić skropliny? Jest to bezpieczne rozwiązanie i niczym nie grozi? Ta woda może stać w rurach?

Wydawało mi się, że ta woda nie powinna stać w rurach i raczej spadek grawitacyjny powinien być na całej długości rur, no ale ja sie nie znam, więc pytam fachowców na forum.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
nooniek
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa