Bolas napisał(a):Przy wentylacji konwekcyjnej (błędnie nazywanej grawitacyjnej bo z grawitacją nie ma nic wspólnego) jest zakazane używanie wentylatorów wyciągowych z powodu wspomnianej przez ciebie cofce z kanałów wywiewnych które są brudne (m.in.strzępki grzybów). Można za to zastosować tzw wentylację plus czyli wentylator nawiewny, nawiewający powietrze do pomieszczeń a kominy nadal będą spełniać swoją rolę wywiewną. Natomiast nie będzie to nadal wentylacja mechaniczna polegająca na dostarczeniu powietrza nawiewanego w ilości nieco większej niż wywiewanego by powstało w pomieszczeniu nadciśnienie. Ale im bardziej będę wchodził w szczegóły tych pojęć tym bardziej cię zniechęcę a i tak zrobisz jak uważasz za słuszne bo zamiast wezwać fachowca Polak woli sam bo to przecież nie sztuka.
Zle mnie troche zrozumiales, w kuchni z okapem chcialem zrobic wentylacje dodatkowa, ktora zalaczala by sie w momencie wiekszego zawilgocenia pomieszczenia. W rurze spiro mialbym zamontowany zawor zwrotny ktory by nie puszczal powietrza z komina do srodka i tak samo zawor na wentylatorze,czyli w kanale byly by 2 zawory zwrotne. I moje pytanie jest takie,
1. W kuchni robi sie wentylacje dodatkowa jesli jest w planach okap?
2. Wystarczy mi sam okap aby pozbyc sie wilgoci z kuchni , bez zabawy w dodatkowe wentylacje ?
3. Wyzej wymieniona wentylacja "mechaniczna" pomoze lub bardziej zaszkodzi w kuchni?
Pozdrawiam
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY