Te przeróżne dyskusje na temat alternatywnych czynnikach chłodniczych raczej pasują na elekrodę. Temat się zaczął i został skierowany do ludzi napełniających r134a i zwróceniem uwagi na zanieczyszczenie maszyny jakimiś wynalazkami. Ja wolę napełniać pewnym r134a od stałego dostawcy z Linde. Tak naprawdę to przejadę sezon ubiegłorocznymi zapasami, choć myślałem, że starczą na 2 lata. Jednak ku mojemu zdumieniu prawie nikt z Klientów nie neguje ceny 25zł/100g, więc nie widzę powodu, aby coś kombinować. Jakoś wśród Klientów rozeszła się wiadomość o horrendalnych podwyżkach czynników i nikt nie robi problemów. W tamtym roku mieliśmy 3 krotną przebitkę na czynniku, więc sobie zwiększyłem koszt serwisu ze 100 zł na 150 zł. Teraz już powoli się oglądam za zakupem na następny sezon i widzę, że ceny szybują w dół. Nie liczę tych 13,6 kg, a sprawdzoną firmę od której kupuję czynniki już ponad 10 lat. Z prawie 2 tyś robi się tam 1,5 tyś. Myślę, że za 2 miesiące cena zejdzie do 1100-1200 za butle Linde 12 kg i wtedy trzeba się zaopatrzyć. Powoli myślę o zakupie nowej stacji, może bez wypasów na 1234yf, bo zaczną też się zjeżdżać. Już taką za 4890 sobie upatrzyłem.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
LPG w układzie
58 Odpowiedzi, 39069 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY