Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ford Galaxy 2001r Topi cewkę i sprzęgło

21 Odpowiedzi, 11474 Wyświetleń

GrzegorzPL

2019-06-22, 15:59:59
Nowy użytkownik
Do cewki idzie prąd po włączeniu klimy 1,1A i rośnie dość szybko do 3,2A (pół minuty) po czym spada i utrzymuje się na poziomie 3A. Cewka ma 4,3Ohma, napięcie 13,6V

Oba wentylatory załączają się równo z cewką kompresora i pracują cały czas. Po odpaleniu auta klima włącza się po kilku sekundach

Rurka od kompresora do skraplacza jest bardzo gorąca, parzy, dolna od skraplacza jest letnia może 40-50°C i przy wejściu do zaworu rozprężnego tak samo. Powrotna gruba rurka z parownika jest lodowata. Od włączenia klimy od razu są takie temperatury i po 5min pracy nadal tak samo. Skraplacz jest u góry mocno ciepły na oko 70°C, a na dole podobnie jak temperatura ciała. Po tych 5min sprzęgło zaczęło się znów zacinać. Nie slizga się tylko chwyta na 1/4 obrotu i jakby obskakuje, tak jakby kompresor miał duży opór

Wyczytałem, że w sprężarce pozostaje tylko 30-50% oleju czyli po montażu nowej powinienem odessać 50-70% oleju, a zgodnie z zaleceniem mechanika od klimy zostawiłem fabryczne 170ml oleju. Może jest go za dużo?

U ojca w aucie sprawdziłem i rurki zachowują się tak samo tzn. ich temperatura

Po wyłączeniu silnika w kompresorze słyszę syczenie, ale w środku, a do tego jakby coś kapało w okolicy skraplacza/osuszacza w środku (mam wbudowany w skraplacz)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa