Na 8% trzeba się dobrze zastanowić, czy zakładać. Jako firma trzeba wystąpić dla pewności myślę o indywidualną interpretację. Znajomy już zapłacił ponad 27 tyś i jest na etapie WSA, bo jego Urząd Skarbowy interpretuje , że montaż wykracza poza obrys mieszkania (skraplacz) i powinno się stosować 23%, a że mocno siedział w mieszkaniówce to mu się od 2015 roku nazbierało. Wiadomo, Klient zadowolony, nikt go nie ściga. Zobaczymy jak się to skończy, bo jest zawzięty i jak WSA podtrzyma postanowienie, to będzie walczył w NSA. Ale kasiorkę już musiał wybulić.
Co do wartości robocizny, to naprawdę każdy ma inne koszty, inne podejście i każda robota jest inna. Ja 2 lata temu montowałem 2 splity za 11 tyś netto i powiem, że nie doszacowałem prac i do instalacji chyba dopłaciłem. Facet miał wymagania i kasę. Musiałem zdemontować część dachu i podbitki (tzn. nie ja, ale ja ogarniałem i wynajmowałem firmę dekarską), lakierowanie skraplaczy, dość skomplikowane dedykowane zasilanie. A splity popularne 12, więc za montaż wyszło prawie 2,5 raza tyle co za urządzenia. Gość uzgodnił i patrzył na łapki i pilnował, aby wszystko było jak należy. Już teraz od takich "całościówek" trzymam się z daleka.
Co do wartości robocizny, to naprawdę każdy ma inne koszty, inne podejście i każda robota jest inna. Ja 2 lata temu montowałem 2 splity za 11 tyś netto i powiem, że nie doszacowałem prac i do instalacji chyba dopłaciłem. Facet miał wymagania i kasę. Musiałem zdemontować część dachu i podbitki (tzn. nie ja, ale ja ogarniałem i wynajmowałem firmę dekarską), lakierowanie skraplaczy, dość skomplikowane dedykowane zasilanie. A splity popularne 12, więc za montaż wyszło prawie 2,5 raza tyle co za urządzenia. Gość uzgodnił i patrzył na łapki i pilnował, aby wszystko było jak należy. Już teraz od takich "całościówek" trzymam się z daleka.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY