Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dziwne podłączenie sterowania sprężarką.

14 Odpowiedzi, 10315 Wyświetleń

lukaszSZ999

2020-09-07, 12:34:00
Nowy użytkownik
Witam

Jestem nowy na tym forum także witam wszystkich gorąco na forum o chłodnictwie Smile.

Zamontowano u mnie na gospodarstwie następujący układ:
Dwie niezależne komory, w jednej jeden parownik a w drugiej dwa bliźniacze parowniki o sumarycznej wydajności odpowiedniej dla sprężarki.
Sprężarka jest wspólna dla obu pomieszczeń. Pomiędzy skraplaczem a parownikami są zainstalowane dwa elektrozawory dzięki czemu mogę wybrać chlodzenie jedną z komór lub obu.
I teraz cały myk który mnie niepokoi to podłączenie elektryczne. Do wyjść sterujących sprężarką z dwóch regulatorów ESCO ES30-D zamiast podłączyć stycznik sprężarki, podłączono cewki tych dwóch elektrozawór o których wspomniałem wyżej.
Cewka stycznika sprężarki jest podłączona do presostatu na skraplaczu. W chwili gdy układ osiąga żądaną temperaturę zamykają się elektrozawory a kompresor jeszcze pracuje i dopiero późnej rozłącza stycznik. W przeciągu kolejnych minut stycznik załącza się jeszcze kilka razy na kilka sekund.
Od montażysty usłyszałem że "kompresor się odciąga". Jak dla mnie to on wyłącza się z powodu wysokiego ciśnienia w układzie i to ciśnienie panuje tam non stop aż do ponownego otwarcia któregoś z elektrozawór na parownik.

Na mój rozum to po wyłączeniu sprężarki elektrozawory powinny się zamknąć dopiero po upływie jakiegoś czasu tak by ciśnienie zeszło ze skraplacza a sprężarka miaał lekki ponowny rozruch w kolejnym cyklu. Czyż nie tak?

Nie śmiałem toczyć z nim dyskusji bo uznałby że się mądrze...
Wolę zapytać na forum.

Będę wdzięczny za sugestie i uzasadnienie dlaczego fachowiec tak to wymyślił, a może nie do końca rozgryzłem podłączenie elektryczne dla sprężarki choć ewidentnie nie ma nic wspólnego z obwodami na regulatorach.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa