Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :)

5 Odpowiedzi, 11344 Wyświetleń

amigo76

2022-09-24, 12:57:25
Nowy użytkownik
Witam. Od 10 lat jestem użytkownikiem pompy ciepła LG ThermaV. Jest ona sterowana poprzez termostat pokojowy i co za tym idzie nie mam możliwości ustawienia temperatury wody na wylocie - termostat załącza grzanie i zawsze idzie 55 st. w kaloryfery. Podejrzewam więc ze cała technologia inwerterowa ma niewielki znaczenie, bo przy mocy 14 kW sprężarka pobiera cały czas mniej więcej 4 kWh. Biorąc po uwagę nadchodzącą podwyżkę cen prądu chciałbym jednak wprowadzić pewne oszczędności i po przeanalizowaniu instrukcji serwisowej stwierdziłem że jedynym rozwiązaniem byłoby podłączyć termostat za pośrednictwem modułu Dry Contact, bo wtedy sterowanie całą pompą odbywałoby się w trybie ustawienia temp. wody na wylocie i przy obecnych temperaturach powietrza wystarczy mi 37 st. co zużywa ok 1,5 - 1,6 kWh . Sygnał grzania z termostatu zwierałby styki 1 i 2 Dry Contact, co uruchamiałoby pompę a osiągnięcie w pomieszczeniu ustawionych 20 st. wyłączałoby termostat i rozwierało styki 1 i 2 co zatrzymywałoby pracę pompy ( tak jak np. otwarcie okna w typowym zastosowaniu tego modułu ).
Mam tylko parę pytań do fachowców którzy mieli do czynienia z tym modułem :
1. Czy w komplecie znajduje się wiązka łącząca płytkę Dry Contact z płytką pompy/klimatyzatora
2. Czy zadziałanie tego modułu powoduję "bezpieczne" wyłączenie urządzenia sterowanego - tzn. czy zatrzymuje się sprężarka, otwiera zawór i po chwili staje wentylator w jednostce zewnętrznej czy jest to "nagły" stop tak jakby wyłączyć zasilanie
3. Gdzie i za jaką cenę można kupić ten moduł - wiem że jest w kilku "sklepach internetowych" ale w tych których sprawdzałem jest....tylko na stronie
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Wojtek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-09-24, 13:46:14 przez amigo76.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez amigo76 - 2022-09-24, 12:57:25
RE: LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez Amfan - 2022-09-28, 12:50:32
RE: LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez amigo76 - 2022-09-29, 14:05:50
RE: LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez Amfan - 2022-09-29, 17:23:16
RE: LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez amigo76 - 2022-10-01, 09:39:33
RE: LG Dry Contact PQDSA - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie :) - przez Amfan - 2022-10-01, 10:25:25

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa