Zgłosić - zgłosiłem. Nie podpisałem nawet protokołu uruchomienia klimatyzatora, bo stało się to tuż przed tym jak go otrzymałem do podpisu. Firma deklaruje, że robi wszystko, ale piłeczka jest po stronie Daikina. Próbowałem zrobić symulacyjne obliczenia na podstawie zapotrzebowania budynku na ciepło policzone ze zużycia gazu. Wyszło mi, że przy zastosowaniu klimatyzatora tak pracującego wyszłoby ono gdzieś 1,5 raza większe, a i tak to zrobiłem na podstawie pomiarów zużycia energii elektrycznej przy dodatnich temperaturach. Przy ujemnych jak zobaczyłem jak leci prąd od razu przełączałem na gaz - nie nastarczyłbym. Z moich obliczeń COP przy dodatnich temperaturach (ok. 7 st. ) wyszedł mi nieco poniżej 2, podczas gdy SCOP podawany przez producenta to chyba 4.46 jak dobrze pamiętam. Jak napisałem wcześniej sporadycznie klimatyzator potrafi zapracować jak na początku, ale jak zrobi odszranianie lub się na chwilę wyłączy już nie wraca do takiego stanu, a warunki pogodowe w kilkanaście minut raczej się skrajnie nie zmieniają. Stąd sugerowałem awarię jakiegoś zaworu, który się wtedy przełącza, ale pozostało to bez echa. Wysłałem zrzuty ekranów z aplikacja z takimi parametrami pracy, ale odrzucili to twierdząc, że pomiary z ich własnej aplikacji nie mogą być brane pod uwagę - liczy się tylko to, co na złączu serwisowym. Najlepiej byłoby zobczyć jak pracuje inny taki klimatyzator i porównać, ale są one podobno zbyt popularne.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Problem z klimatyzatorem Daikin w trybie grzania.
43 Odpowiedzi, 27535 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY