Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Adapter złącze serwisowe r134 na r32

5 Odpowiedzi, 3463 Wyświetleń

elzimny

2023-08-23, 09:33:31
Nowy użytkownik
Cześć
Na co dzień serwisuję u siebie w firmie klimatyzację w koparkach i ciężarówkach ( dość prymitywne zajęcie zazwyczaj układ jest rozszczelniony trzeba go uszczelnić i puścić przez maszynę). Zabrałem się za montaż klimatyzacji stacjonarnej u siebie w domu. Posiadam zestaw manometrów na gaz r134a. Okazało się że port serwisowy w klimatyzacji gree na gaz R32 jest inny niż moje przyłącze w wężu. Przerosło mnie określenie co to są za gwinty (po zmierzeniu średnicy suwmiarką i próbie dobrania z tabelki gwintu nic nie trzyma się kupy). Czy możecie mi doradzić jaki adapter (z zaworem) jest mi potrzebny żeby podłączyć przewód od zestawu na gaz r134 na przyłącze serwisowe klimatyzatora z gazem R32?
W związku z tym że jest to multisplit muszą dobić 160 g czynnika. Czy możecie mi doradzić w jaki sposób mam rozliczyć gaz R32 to jednostki stacjonarnej? Raz w roku robię sprawozdanie do klimatyzacji do pojazdów ale z tego co pamiętam z kursu na f gazy ( bardzo dawno temu) to jednostki stacjonarne chyba były traktowane inaczej (coś o zgłaszaniu instalacji mi się po głowie kołacze). Wada z całego procesu jest taka że muszę kupić butlę 780 g a potrzebuję tylko 160: (. Jaki adapter będzie mi potrzebny żeby podłączyć się do butli? 
Uprzedzając pytania tak wiem że parametry tych gazów są różne ale blok pomiarowy jest mi potrzebny tylko do wytworzenia próżni i do bicia gazu absolutnie nie będę patrzył na parametry pracy jako że jest to nowa instalacja.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez elzimny - 2023-08-23, 09:33:31
RE: Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez radekklimat - 2023-08-25, 09:57:39
RE: Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez elzimny - 2023-08-28, 18:34:21
RE: Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez elzimny - 2023-09-01, 16:43:41
RE: Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez radekklimat - 2023-09-01, 16:45:57
RE: Adapter złącze serwisowe r134 na r32 - przez elzimny - 2023-09-01, 19:38:17

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa