Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zalane kanały w klimatyzacji

6 Odpowiedzi, 3683 Wyświetleń

marcin292

2023-11-09, 10:25:37
Nowy użytkownik
klimatyzacja roteso Nevo 7 kv zamontowana wrzesień 2022 r. Cieszyłem się z żoną aż miesiąc, w listopadzie zaczęło śmierdzieć zdechłych szczurem. Myślałem, że faktycznie coś na etapie montażu wlazło w kanały na poddaszu. Niestety, po pół roku dalej śmierdzi, serwisant ma w nosie przyjazd, bo wie co go czeka, wreszcie w lipcu udało się zaprosić go na poddasze. zaczęliśmy od sprawdzenia kanałów. kanały rurowe stalowe 300 mm ocieplone wełną z ekranem 2 cm. Oczywiście za mało tej wełny a poddasze nieocieplone, też skraplało się z anemostatów aż wreszcie w listopadzie podziękowaliśmy klimatyzacji aż do lata. Wykonawca przyjechał, oczywiście moja wina bo za mało izolacji, potyczki słowne na nic się zdały, wyjęliśmy jednostkę podejrzewając, że jest zapleśniała i stąd ten smród, wcześniej już kupiłem ozonator bo mój wykonawca mówi, że nie kupi ale jak chce to powinno się kanały odgrzybić ozonatorem. jednostka umyta , grzyba nie było z wyjątkiem filtra, no i co dalej? szukamy szukamy no i na 2 kanałach panowie zainstalowali rury spiro z wełną te gotowe niby klimatyzacyjne, i tak podniosłem ją do góry a ona taka ciężka jakby wiadro wody było, rozcięliśmy ją a tam smród i woda!!! no i była przyczyna, woda zebrała się z braku dostatecznej izolacji termicznej, wszystkie problemy wynikają z braku doświadczenia wykonawcy. Jak można komuś zamontować i nie powiedzieć "jeżeli nie przykryje pan 30 cm wełną kanałów i jednostki to nie ponoszę odpowiedzialności za ...." JA jeżeli montowałbym takie urządzenia to odmówiłbym gdyby inwestor nie chciał ocieplić lub jeżeli nie dopłaciłby do izolacji. u mnie wykonawca nie powiedział tylko zamontował i koniec, później problemy i nerwy, już chciałem ze strychu to wyrzucić przez okno! Wystarczyło powiedzieć!!! Panie dołóż pan 1000 czy 2000 do izolacji a bedzie bezawaryjnie, i przy takiej inwestycji nie byłoby problemu. No ale...TERAZ MOŻESZ SIĘ BIĆ Z KONIEM. 

w twoim przypadku jest tak samo, jeżeli nie ocieplisz rur i jednostki (ja rzuciłem na nie 30 cm wełny) nie pocieszysz się długo z wymiany kanałów.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
zalane kanały w klimatyzacji - przez duszyk - 2023-10-08, 13:30:42
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez Amfan - 2023-10-08, 16:46:17
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez duszyk - 2023-10-09, 07:30:47
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez Amfan - 2023-10-09, 09:17:34
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez duszyk - 2023-10-09, 16:05:51
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez Amfan - 2023-10-09, 16:24:38
RE: zalane kanały w klimatyzacji - przez marcin292 - 2023-11-09, 10:25:37

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa