Witam ponownie. Obiecałem że się podzielę jak temat został rozwiązany i przyszedł na to czas. Trwało to trochę ponieważ Daikin przeprowadził szereg badań i działań w celu identyfikacji problemu. Zostały wymienione obie płyty (w jednostce wewnętrznej i zewnętrznej), część czujników temperatury, zostały uruchomione kodami specjalne funkcje, nie opisane w dokumentacji, zmniejszano i zwiększano ilość czynnika i nic to nie dało. Cały czas była prowadzona rejestracja pracy układu, którą prawie codziennie archiwizowałem i wysyłałem do Daikina. Daikin cały czas twierdził, że wszystko jest w porządku. Analizowałem zebrane dane i jako automatyk zauważyłem, że układ regulacji wchodzi oscylacje właśnie wtedy, gdy występują problemy obserwowalne zewnętrznie, jednak Daikin stwierdził, że oscylacje są specjalną metoda regulacji opracowaną przez ich firmę i algorytm tej metody jest tajemnicą. Daikin podjął jednak decyzję o wymianie obu jednostek, ale poniekąd na moją odpowiedzialność, ponieważ twierdzili, że nowe jednostki będą pracowały tak samo, jak te wymieniane. Teraz przyszły zimniejsze dni i okazało się, że nowa jednostka pracuje jak poprzednia na początku tzn. tak jak pracować powinna. Po złączeniu pracuje cały czas bez wyłączeń z przekroczenia temperatury zadanej, utrzymuje temperaturę z dokładnością do 0.2st.C. Zniknęły też pozostałe problemy. Niestety nie wiem czy występują oscylacje, które mnie martwiły, ponieważ nie ma już podpiętego rejestratora. Szkoda, że praca włożona przez Daikina i przeze mnie nie pozwoliła na znalezienie przyczyny problemów, bo mogłoby się to przydać innym, ale ja naprawdę się teraz cieszę komfortowym systemem ogrzewania.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Problem z klimatyzatorem Daikin w trybie grzania.
43 Odpowiedzi, 27511 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY