(2025-03-11, 17:42:37)Michał_Womi napisał(a): Zamontowałem Amber Prestige 12 kilkadziesiąt sztuk. Jedna z nich pracuje u mnie w domu od 6 lat i jest opomiarowana. Dla słabo zaizolowanego domu ok. 100m2 roczny pobór prądu do ogrzewania (tw. ok 24st.C, dom na Podhalu) 1,8MWh. Uważam, że to znakomity wynik, a Amber Prestige 12 to jeden z najlepszych klimatyzatorów do grzania. Ma swoje wady, ale mało istotne np. by utrzymać 24 st. C trzeba go ustawić na 19 st. C,(to przekłamanie wynika nawet ze wzoru z dokumentacji technicznej), trzeszczenie obudowy podczas defrostu, mało wytrzymały silnik wentylatora j. wewn., - po 4 latach ciągłej pracy padają łożyska silnika) .Jakie masz doświadczenie jeżeli chodzi o defrost? Pytam ponieważ producent się chwali że w tym urządzeniu jest inteligenty defrost a z moich obserwacji jako 2 letniego użytkownika odnoszę wrażenie, że działa zwykły timer odliczając 50minut od startu jednostki do wykonania defrostu gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej +3 na zewnątrz.
Myślę, że opisane w dyskusji objawy to na 100% błędy montażowe związane z ilością gazu lub załamanymi rurami.
Algorytm defrostu:
Jeżeli urządzenie pracuje w trybie grzania dłużej niż 45 minut bez przerwy, lub w sumie dłużej niż
90 minut z przerwami i jeden z poniższych warunków jest spełniony urządzenie uruchamia po
3 minutach tryb odszraniania.
1. Tzew > 5°C oraz Trur ≤ -2°C
2. -2°C ≤ Tzew < 5°C oraz Trur ≤ -6°C
3. -5°C ≤ Tzew < -2°C oraz Trur ≤ -8°C
4. -10°C ≤ Tzew < -5°C oraz Trur - Tkomp ≤ (Tzew - 3°C)
5. Tzew < -10°C ≤ oraz Trur - Tkomp ≤ (Tzew - 3°C)
Temperatura kompensacyjna:
Po uruchomieniu i przy pierwszym cyklu odszraniania Tkomp = 0°C
Przy drugim i kolejnym cyklu odszraniania:
Jeżeli Trur* > 2°C -> Tkomp = 0°C
Jeżeli Trur* ≤ 2°C -> Tkomp = 3°C
*zmierzoną po pierwszym spotkaniu 4-drogowy. Po kolejnych 30 sekundach sprężarka startuje podnosząc częstotliwości pracy do częstotliwości odszraniania. Jeżeli sprę-
żarka pracowała w trybie odszraniania przez 7,5 minuty lub Tzew ≥ 10°C sprężarka będzie pracowała
z częstotliwością 46 Hz, a po 30 sekundach zatrzyma się. Po kolejnych 30 sekundach uruchamia się
zawór 4-drogowy, a po 60 sekundach sprężarka i wentylator ODU startują. Wentylator IDU zaczyna
pracę z ochroną nawiewu chłodnego powietrza wyświetlając kod H1 na wyświetlaczu. Częstotliwość odszraniania wynosi 85 Hz.
Taka informacje znalazłem w dtrce tego sprzętu i zastanawiam się czy u mnie urządzenie coś ma uszkodzone że robi te defrosty co 50minut nawet jak słoneczko ogrzewa agregat jest +3 i suchy jak pieprz wymiennik. Czy po prostu taka to chińska inteligencja została użyta w tym urządzeniu.....
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY