Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomy ciepła z wymiennikiem ziemnym +kolektory słoneczne=

7 Odpowiedzi, 16306 Wyświetleń

awax

2006-09-13, 17:50:32
Top użytkownik
Witam
Tak się składa ,że dzisiaj wymienialiśmy sprężarkę w jednej z takich pomp (Skandynawska)
Pompa niespełna czteroletnia,układ chłodniczy ograniczony do minimum (sprężarka ,zawór,filtr ,dwa presostaty i dwa wymienniki płytowe).
Awaria elektroniki spowodowała ,że sprężarka zagrzała się do tego stopnia,iż spaliła się na niej farba łącznie ze skrzynką elektryczną.
Piszę o tym aby wskazać ,że wyrabiamy sobie opinię o pompach na podstawie m.in.takich oszczędnie wyprodukowanych urządzeń.
Prawdopodobnie musi ktoś zginąć z powodu np.wybuchu lub pożaru aby montowane urządzenia posiadały odpowiednie zabezpieczenia.Nie rozumiem jak można reklamować je jako całkowicie bezobsługowe.
Generalnie uważam,że pompy ciepła będą stosowane coraz częściej jednak koszt inwestycji i cena energii elektrycznej jeszcze długo będą ograniczać ilość pomp naprawdę wysokiej klasy.
Możemy pisać o ekologii ale ilu z nas wybierając n.p.samochód stosuje to kryterium,decyduje ekonomia.
Na marginesie czy ktoś zwrócił uwagę,że nabywca tak naprawdę nie ma możliwości zweryfikowania podawanych wydajności urządzeń i ja chyba mam pecha ale w większości spotkanych urządzeń wystarczyło wyznaczyć na podstawie parametrów pracy i rodzaju sprężarki aby stwierdzić ,że faktycznie wydajność jest niższa nawet o 40%.
Pomimo tych wszystkich okoliczności jestem zwolennikiem pomp ciepła i nie montuję ich główne dlatego,że w oczekiwanych przez większość osób cenach nie mogę zaproponować naprawdę wysokiej klasy urządzenia.

Kończąc ,myślę że urządzenia te w naszych realiach zbyt długo eksploatowane mogą stać się bardzo niebezpieczne tzn.mogą wybuchnąć np.te które nie posiadają zaworów bezpieczeństwa,nie zatrują ale w przypadku nieszczelności mogą spowodować śmierc z braku tlenu w pomieszczeniach piwnicznych.
Tak więc wiekowa pompa jest nie mniej niebezpieczna niż stary kocioł olejowy,gazowy czy inny.
Pozdrawiam i z prykrością dodaję,że o kolektorach słonecznych znam jedynie teorię.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa