W wariancie z klimatyzacją kanałową chciałbym zrobić w ten sposób:
1) Jednostka wewnętrzna umieszczona w piwnicy pod łazienką
2) Jednostka zewnętrzna od strony kuchni (ściana bez okna) - około 13-15 metrów od jednostki wewnętrznej
3) Dwa kanały nawiewowe - jeden fi 150 około 10 metrów z nawiewnikami fi 150 w pokojach i drugi około 7 metrów z nawiewnikami fi 150 w kuchni, łazience i przedpokoju
4) Jeden kanał wlotowy - około 5 metrów fi 200 z wlotem w przedpokoju
5) Kanały z Termoflex
6) Kanały obudowane karton gipsem wielkości 35x35 pod sufitem - nie zabrałoby dużo miejsca a od dołu dałbym halogeny
7) W ten sposób eliminuje hałas w domu (jednostka w piwnicy). Nie wiem czy kanały nie zbyt małego przekroju. Chciałbym, aby nie było słychać przepływu powietrza.
Czy takie rozwiązania ogrzeje mi mieszkanie nawet zimą?
Dołączam kolejny szkic.
1) Jednostka wewnętrzna umieszczona w piwnicy pod łazienką
2) Jednostka zewnętrzna od strony kuchni (ściana bez okna) - około 13-15 metrów od jednostki wewnętrznej
3) Dwa kanały nawiewowe - jeden fi 150 około 10 metrów z nawiewnikami fi 150 w pokojach i drugi około 7 metrów z nawiewnikami fi 150 w kuchni, łazience i przedpokoju
4) Jeden kanał wlotowy - około 5 metrów fi 200 z wlotem w przedpokoju
5) Kanały z Termoflex
6) Kanały obudowane karton gipsem wielkości 35x35 pod sufitem - nie zabrałoby dużo miejsca a od dołu dałbym halogeny
7) W ten sposób eliminuje hałas w domu (jednostka w piwnicy). Nie wiem czy kanały nie zbyt małego przekroju. Chciałbym, aby nie było słychać przepływu powietrza.
Czy takie rozwiązania ogrzeje mi mieszkanie nawet zimą?
Dołączam kolejny szkic.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
majac jednostkę przy suficie musisz ustawic wyzszy bieg (halas) aby uzyskac równy rozkład temp. W pomieszczeniu bo ustawiając niski bieg będziesz mial zimno przy podlodze i gorąco przy suficie