Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ZEXEL DCW-17D, dozowanie oleju.

40 Odpowiedzi, 56914 Wyświetleń
Wstecz 1 2

renegat35

2015-07-17, 14:53:06
Użytkownik
A wytłumaczy mi ktoś jak działa zawór regulujący w tej sprężarce?
Działa on na krzywkę czy jak?
I jak jest regulowany? spadkiem ciśnienia?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-07-17, 15:47:59
Top użytkownik
sygnałem sterującym z komputera
  • Odpowiedz

renegat35

2015-07-17, 19:00:55
Użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):sygnałem sterującym z komputera

To teraz już nic nie kumam
Niby jaki sygnał jak tam idzie tylko kabelek na elektromagnes i nic innego nie ma
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2015-07-17, 19:16:43
Top użytkownik
to jest sprezarka z cewką czy z elektrozaworem,bo ja mówię o sprężarce z elektrozaworem
  • Odpowiedz

gajdek419

2015-07-19, 07:53:11
Zaawansowany użytkownik
ZEXEL DCW to sprężarka z mechanicznym zaworem regulujacym wydajnosc - nie ma żadnego sterowania przez komputer!
Zawór ma nastawę fabryczną, że tak zmienia wydatek spręzarki aby LP było na poziomie 2barów.
Fizycznie, regulacja wydajnosci odbywa sie poprzez zmianę kąta wychylenia "krzywki" a to z kolei osiągane jest poprzez zmianę ciśnienia w komorze "korbowej" (tym ciśnieniem steruje własnie zawór)
  • Odpowiedz

renegat35

2015-07-19, 16:37:59
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):ZEXEL DCW to sprężarka z mechanicznym zaworem regulujacym wydajnosc - nie ma żadnego sterowania przez komputer!
Zawór ma nastawę fabryczną, że tak zmienia wydatek spręzarki aby LP było na poziomie 2barów.
Fizycznie, regulacja wydajnosci odbywa sie poprzez zmianę kąta wychylenia "krzywki" a to z kolei osiągane jest poprzez zmianę ciśnienia w komorze "korbowej" (tym ciśnieniem steruje własnie zawór)

Zgadza się. Myślałem że mam problem tego zaworu bo ciśnienia miałem zbliżone ale okazało się że uszczelke z tłoka wydmuchało i wpadła w płytkę zaworową i tłok tłoczył i zasysał tym samym kanałem. Nie miałem nowych uszczelnień tłoka nawet nie wiem czy bym dostał ale miałem jeszcze jedną sprężarkę i delikatnie przełożyłem, ciekawe ile wytrzyma, ale powstał nowy problem, nie wiem czy tak było czy sam uszkodziłem łożysko między tłokami a krzywką, wydaje się że jeden wałeczek z tego łożyska wypadł i czuć delikatne przeskakiwanie a co dopiero przy obrotach pracy, chciałem dostać się do tego łożyska ale nie mam pojęcia jak to rozebrać i czy dostane te łożysko
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-07-19, 16:40:05 przez renegat35.)
  • Odpowiedz

gajdek419

2015-07-19, 18:02:53
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli wyskoczył pierścień to znaczy, że były już cylindry mocno zużyte...
Bez igiełki w łożysku nawet nie ma co montowac tej sprezarki do samochodu
  • Odpowiedz

renegat35

2015-07-19, 18:55:13
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):Jeżeli wyskoczył pierścień to znaczy, że były już cylindry mocno zużyte...
Bez igiełki w łożysku nawet nie ma co montowac tej sprezarki do samochodu

A powiedz kolego jak rozbieracie aby zdemontować to łożysko? od strony tłoków specjalnym kluczem czy jak? Pytam z ciekawości
  • Odpowiedz

gajdek419

2015-07-19, 20:20:10
Zaawansowany użytkownik
inaczej się nie daSmile
  • Odpowiedz

essoM

2016-04-08, 19:49:07
Użytkownik
A jaki moze byc powód przełamania wiekszosci z tych podkladek sprezystych w pakiecie na wałku ? Czy te podkladki mozna gdzies kupic ? Mowa oczywiscie o sprezarce jak wyzej czyli DCW 17D.
  • Odpowiedz

gajdek419

2016-04-10, 07:51:51
Zaawansowany użytkownik
Uderzenie cieczowe. Podkładki można kupić ale najpierw upewnij się, że cylindry nie są zużyte i naprawa ma sens
  • Odpowiedz

essoM

2016-04-13, 11:28:28
Użytkownik
Wszystko pozostałe w dobrym stanie, jedna z tych podkładek sprezystych rozpadła sie na dwie czesci i zblokowała wałek z obudową, pozostałe widac ze maja pekniecia . Nie bardzo widze gdzie dokładnie takie podkładki dokupic . Jaki wplyw ich ugiecie ma na prace sprezarki , pod spodem jest jeszcze sprezyna zwijana co by było gdyby je zastapic czymkolwiek innym ?
gajdek419 gdzie takie zbliżone do oryginału można zamówić ?
  • Odpowiedz

desu

2021-05-20, 15:55:49
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):
mmkk67 napisał(a):przyjmowane są następującu ilości oleju:
-filtr osuszający 15 cm3
-przewody 5cm3/m
-parownik 40 cm3
-skraplacz 40 cm3
Z tego weź obliczenia napełniając układ olejem.Reasumując-masz mieć w układzie 250 ml odejmij to co powyżej tj 120 ml.
Więc sprężarka powinna mieć 130 ml.Jeżeli nie płukasz układu w pełni tego słowa znaczenia to do sprężarki 80 ml (pokręć wałkiem aby zassało) na rozruch i 50 ml dodaj z czynnikiem podczas napełniania .Próżnię przed napełnieniem z odessaniem powietrza i wilgoci pociągnij ok 30 min

Ten olej 120ml do układu to gdzie dolać? Do kompresora na wyjście, czy któryś z przewodów? Osobno do każdego elementu?
  • Odpowiedz

obser

2021-05-20, 17:08:41
Top użytkownik
Jakie 120 ml. Przecież nie płukasz układu i w jego elementach jest już olej. Szacowane ilości stosuje się przy wymianie elementów na nowe. Dodaj przy serwisie (przy dzisiejszej temperaturze próżnię pociągnąłby co najmniej 60 min) 50 ml, niech sobie silnik z włączoną klimatyzacją popracuje z 30-60 min i zrób powtórny serwis z automatu, tzn. tyle oleju co odseparuje to doda. Przy drugim serwisie wg tego co mnie uczono książkowo powinno być odseparowane 3-6 g oleju i tyle powinno być dodane, bo olej z czynnikiem powinien mieszać się w 1-2%. Druga próżnia powinna starczyć 20-30 minut.
  • Odpowiedz

desu

2021-05-21, 09:31:44
Nowy użytkownik
Właśnie będę płukać cały układ i nie wiem czy cały olej wlać do sprężarki, czy jakoś podzielić część do sprężarki, część do układu.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa