jacek 64 nie napisał ile ma kasy-semihermetyki są zdecydowanie cenniejsze .
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Rodzaj agregatu
31 Odpowiedzi, 23634 Wyświetleń
radekklimat napisał(a):Klimatolog, czynnik cofa sie do sprezarki zima jak jest zainstalowany skraplacz oddzielnie i nastepuje wypłukanie oleju z gładzi cylindrowych nawet w nowych, sprawnych sprezarkach wiec montaz zaworow zwrotnych i ich produkcja jest uzasadniona.Dlaczego przypadłości nie są zauważalne podczas ewakuacji azotu po stronie niskiego ciśnienia w agregatach z tłokowymi sprężarkami?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Na pewnym zagranicznym forum czytałem odpowiedz firmy Dorin dotyczącą użycia zaworów zwrotnych w układach wielospręzarkowych. Konkluzja była taka, że nie użycie zaworów zwrotnych może uszkodzić sprężarkę. Dokładego wytłumaczenia już nie pamiętam, niemniej to nie jedyny producent który nakazuje stosowanie zaworów zwrotnych. Choć kolega klimatolog jest mądrzejszy od wszystkich producentów. Natomiast pozostałym czytelnikom radze czytać leaftlety techniczne niż wypowiedzi na forum.
Konkluzja jest taka, że nie wszystko co zachowóje się jak zawór zwrotny może być użyty jako zawór zwrotny. Płytka zaworowa to płytka zaworowa i koniec, jeżeli ktoś chce uzyskać informację dlaczego nie nadaje się na zawór zwrotny to polecam zadać to pytanie inżynierom materiałowym z firm produkujących sprężarki. Pozdrawiam
.
crocens napisał(a):ja osobiście wole półhermetyki, natomiast to tylko moje subiektywne odczucie.Zainteresowany nie pisze o układzie z kilkoma sprężarkami w których wykorzystujemy wspólny kolektor tłoczny aby ciśnienie nie kolidowało pomiędzy jedną a drugą sprężarką.W układach wielosprężarkowych zawory zwrotne posiaadają uzasadnienie ich wykorzystania w instalacji.crocens podaj mi przykład racjionalnego wykorzystania zaworu zwrotnego po stronie gazowej z jedną sprężarką tłokową.Rozważamy właśnie taki układ a nie inny.Każde dublowanie zabezpieczeń to kolejny problem układu chłodniczego.
jacek 64 wybierz tłokówkę
crocens napisał(a):Na pewnym zagranicznym forum czytałem odpowiedz firmy Dorin dotyczącą użycia zaworów zwrotnych w układach wielospręzarkowych. Konkluzja była taka, że nie użycie zaworów zwrotnych może uszkodzić sprężarkę. Dokładego wytłumaczenia już nie pamiętam, niemniej to nie jedyny producent który nakazuje stosowanie zaworów zwrotnych. Choć kolega klimatolog jest mądrzejszy od wszystkich producentów. Natomiast pozostałym czytelnikom radze czytać leaftlety techniczne niż wypowiedzi na forum.To prawda.W układach wielosprężarkowych.Jeśli chodzi o materiał płytki zaworowej to gwarantuję że materiał ten jest wyższej jakości jak zawór zwrotny.Ktorego elementy wykonawcze nie osiągają ekstremalnie takich temperatur co zawór zwrotny.A częstotliwość pracy płytki zaworowej jest o wiele większa niż zaworu zwrotnego.Rozważamy układ z jedną sprężarką.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-17, 18:30:27 przez klimatolog.)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY