Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Serwisantów urządzeń chłodniczych

66 Odpowiedzi, 55696 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

awax

2016-02-06, 13:02:33
Top użytkownik
Ja też się nie dziwię,że wyjeżdzają za granice.
Problem w tym,że za granica firma kasuje Klienta 80-120 euro /h i ma z czego płacic pracownikom inne stawki.
U nas jak dotąd roboczogodzina Firmy serwisowej rzadko przekracza 50 zł.
Te 20 netto to brutto plus ZUS około 35zł/h .Dolicz do tego urlopy,absencje chorobowe,dyspozycyjność itd,itd.
Mnie nie interesuje ile można zarobić w Niemczech,GB,Danii czy USA.
Póki co żyjemy w Polsce i praca wykonywana jest w Polsce.
Kazdy może otworzyć własna firmę i płacić pracownikom np. po 80 zł/h.
Większy problem to częsty brak kwalifikacji u tych pracowników,którzy chcieliby zarabiać krocie.Dodatkowo brak chęci podnoszenia tych kwalifikacji.
W ten sposób to ja mogę napisac,że np Ukraińcy zgadzają się pracowac za 10 zł/h,nawet ci wykwalifikowani.Polski przedsiębiorca tez potrafi liczyć .Smile
  • Odpowiedz

Whisky

2016-02-06, 13:51:21
Top użytkownik
Masz racje. Znajomy też miał Ukraińców a ja mam na śmieciówkach Wink
  • Odpowiedz

lodowyMiś

2016-02-06, 13:56:18
Nowy użytkownik
witajcie, jak juz tu haslo padlo o uprawnieniach? jak to awax jest, jest to uprawnienie potrzebne aby prowadzic zaklad chlodniczy czy tylko potrzebne jak sie serwisuje i wdraza do systemu? pytam poniewaz chcialbym te szkolenie zrobic przez dofinansowanie i w tym wypadku musi to byc potrzebne aby uznali.
jest wasza firma wpisana w urzad wojewodzki jako instytucja szkoleniowa?
dzieki
www.facebook.com/icemen.klimatyzacje
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 16:17:51
Top użytkownik
Jesteśmy w RIS
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-06, 18:44:34
Top użytkownik
firmy w mieście biorą za godzinę 80 do 200 złotych do tego dojazd narzut na materiale i jakoś wychodzą na swoje .jeśli masz oddział w Warszawie czy Trójmieście to nie liczysz 50 zł za godzinę .
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 19:16:36
Top użytkownik
Barbie ,wszyscy wiemy,że funkcjonujemy tylko dzieki narzutowi na materiałach.
To jest nienormalne.
Poczytaj wyniki przetargów ,zapytaj się Kolegów jakie śmieszne kwoty roboczogodziny musza wstawiać w ofertach,żeby zdobyć zlecenie.
Ja staram się to zmienic i doprowadzić do normalnej sytuacji,szkoda,że niewielu sie do tego włącza.
Obecnie mam nadzieję,że po wejściu w życie nowych przepisów będzie szansa na zintegrowanie naszej branży.Zamiast brać udział w "wyścigu szczurów" warto by w końcu zacząć stawiać swoje warunki.Jak dotąd to my wykonujemy robote,a tak naprawdę to rządzą nami handlowcy.
Przeanalizuj co się dzieje na tym forum.To zrobiło się forum porad dla wszystkich i chyba najbardziej wykorzystywane jest przez potencjalnych Klientów którzy sami lub z pomocą "Pana Jasia" załatwiają sprawy.
Możesz się z tym nie zgadzać i nie musisz się w to włączać,ale proszę nie przeszkadzaj.
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 19:21:01
Top użytkownik
Jak sądzisz Barbie,dlaczego w internecie na stronach poświęconych chłodnictwu i klimatyzacji nie ma informacji o tym co się teraz dzieje????
Przeciez wejście w końcu krajowych przepisów wykonawczych to REWOLUCJA.
Dlaczego nikt nie informuje serwisantów o tych przepisach???
Wiecej,są tam również obowiązki Operatorów czyli naszych Klientów i to obowiązki dla nas bardzo korzystne.
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-06, 19:47:25
Top użytkownik
rynek pracodawców w chłodnictwie się skończył .kto chce zatrudnić pracownika z dwudziestoletnią praktyką w zawodzie niech to sobie wybije z głowy .
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 19:47:53
Top użytkownik
Jeszcze jedno,czy ktoś mógłby mi wskazać jakakolwiek informację o nowych przepisach na stronach branżowych?????
Moze ja jestem w błędzie i żadnej Ustawy ,ani Rozporzadzeń Ministra Rozwoju nie było???? Może UDT nie został Jednostka certyfikującą personel i przedsiebiorstwa???
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 19:48:53
Top użytkownik
barbie napisał(a):rynek pracodawców w chłodnictwie się skończył .kto chce zatrudnić pracownika z dwudziestoletnią praktyką w zawodzie niech to sobie wybije z głowy .
Barbie nie martw się o pracodawców,my dajemy sobie spokojnie radę.
Na moje ogłoszenia jest bardzo dużo odpowiedzi i to ja chcę wybrac osoby ,które coś potrafia i chca się doszkalac i rzetelnie pracować .Takie osoby wybieram i takim proponuję uczciwe warunki.Każdy może się zgodzic lub nie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-06, 19:52:02 przez awax.)
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-06, 19:51:11
Top użytkownik
widać to po ilościach ogłoszeń pracodawców . np Trójmiasto.pl
  • Odpowiedz

mg

2016-02-06, 19:52:37
Top użytkownik
awax napisał(a):to obowiązki dla nas bardzo korzystne
Mam prośbę o rozwinięcie myśli. O ile chodzi o klientów przemysłowych to mogę się zgodzić, natomiast świadcząc usługi klientom ,,standardowym" jest ich zazwyczaj więcej, koszt usługi jest najczęściej nie do przełknięcia
Czyli nasze koszty wzrosną, (kursy, egzaminy, papierologia, mniej czasu na pracę, ewentualnie dodatkowy etat dla ,,ekologa"
Gdzie tu korzyść? Nasi dobrzy klienci z sieci typu Delikatesy, ABC, LEWIATAN... będą płacić większe podatki, my również czy to jest dobry kierunek?
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 19:55:30
Top użytkownik
barbie napisał(a):widać to po ilościach ogłoszeń pracodawców . np Trójmiasto.pl

Wejdz na OLX i zobacz ile jest ogłoszeń pracowników.
Poza tym ja nawet gdy mam pełną obsade pracowników to daję ogłoszenia.Nigdy nie wiadomo czy nie zgłosi się jakiś uczciwy i doświadczony ,który zaczyna rozmowę od informacji o tym co potrafi ,a nie od pytania ile zarobi.
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-06, 20:01:08
Top użytkownik
za najniższą krajową i do tego uczciwy ? .
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:03:48
Top użytkownik
mg napisał(a):
awax napisał(a):to obowiązki dla nas bardzo korzystne
Mam prośbę o rozwinięcie myśli. O ile chodzi o klientów przemysłowych to mogę się zgodzić, natomiast świadcząc usługi klientom ,,standardowym" jest ich zazwyczaj więcej, koszt usługi jest najczęściej nie do przełknięcia
Czyli nasze koszty wzrosną, (kursy, egzaminy, papierologia, mniej czasu na pracę, ewentualnie dodatkowy etat dla ,,ekologa"
Gdzie tu korzyść? Nasi dobrzy klienci z sieci typu Delikatesy, ABC, LEWIATAN... będą płacić większe podatki, my również czy to jest dobry kierunek?

Nasze koszty wzrosną,ale znacznie zmniejszy się szara strefa."Standardowi" Klienci nie będą mieli tyle ofert od fuchmenów itp.
Klimatyzacją przestaną się zajmowac wszyscy,hydraulicy,sanitarni,pseudobezrobotni itd itd
Sieci typu Delikatesy,ABC,LEWIATAN potrafia płacić normalne stawki prawnikom,marketingowcom,informatykom itd,a serwis chłodnictwa czy klimatyzacji zlecaja za grosze.Nie pisz ,że to nie grosze,skoro nie wystarcza na certyfikat,czy zatrudnienie "ekologa"
Dla mnie ważne jest też to,że rzadziej będę musial poprawiać po pseudoprofesjonalistach wykształconych jedynie na forach
  • Odpowiedz

Whisky

2016-02-06, 20:04:12
Top użytkownik
mg napisał(a):Gdzie tu korzyść?

Coś się kręci. Europejskie fałszywe nakręcanie gospodarki i płacenia podatków. Co zmieni certyfikat? nic... Może za 5lat gdy zaczną ludzi karać w tedy Ci pójdą na szkolenia albo dadzą w łapę. Jak było z transportem? certyfikaty itd sranie w banie każdy to ma wyrobione a jeśli nie to w firmie jest zatrudniony menadżer który takie coś ma i znów koło zarobkowe się kręci...
  • Odpowiedz

Whisky

2016-02-06, 20:06:00
Top użytkownik
awax napisał(a):Dla mnie ważne jest też to,że rzadziej będę musial poprawiać po pseudoprofesjonalistach wykształconych jedynie na forach

Sory że się wtrącam ale i tak będziesz poprawiał bo nigdy Pana Janusza nie zamkniesz. Może w innym wieku a szkoda...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-06, 20:07:19 przez Whisky.)
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:07:41
Top użytkownik
barbie napisał(a):za najniższą krajową i do tego uczciwy ? .
Za ile to sprawa moja i pracownika.
Ty na razie tylko piszesz o kasie,a nic o tym czy cokolwiek potrafisz. Smile
Tak przy okazji,szukam wykwalifikowanych specjalistów klimatyzacji samochodowej.
Proponuję np 50 zł/h
Oczywiście Barbie Ty zaraz napiszesz,że przecież będą musieli się pobrudzić.
I tu Ciebie zaskocze,nie będą.Szukam instruktorów do prowadzenia szkoleń. Smile
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:09:13
Top użytkownik
Whisky napisał(a):
awax napisał(a):Dla mnie ważne jest też to,że rzadziej będę musial poprawiać po pseudoprofesjonalistach wykształconych jedynie na forach

Sory że się wtrącam ale i tak będziesz poprawiał bo nigdy Pana Janusza nie zamkniesz. Może w innym wieku a szkoda...
Ale Pan Janusz nie kupi czynnika,a ci Klienci nie zaryzykuja grzywny od 4 do 30 tysięcy zlecajac pracę komuś bez certyfikacji
  • Odpowiedz

Whisky

2016-02-06, 20:10:26
Top użytkownik
Fakt zapomniałem że osoba obracająca czynnikiem też musi to mieć.
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:12:46
Top użytkownik
Whisky napisał(a):
mg napisał(a):Gdzie tu korzyść?

Coś się kręci. Europejskie fałszywe nakręcanie gospodarki i płacenia podatków. Co zmieni certyfikat? nic... Może za 5lat gdy zaczną ludzi karać w tedy Ci pójdą na szkolenia albo dadzą w łapę. Jak było z transportem? certyfikaty itd sranie w banie każdy to ma wyrobione a jeśli nie to w firmie jest zatrudniony menadżer który takie coś ma i znów koło zarobkowe się kręci...

Może warto abyś przeczytał Ustawę i Rozporzadzenia.
Certyfikaty musza mieć wszyscy serwisanci,a Klienci posiadający urządzenia powyżej 3 kg mają już obowiązek mieć umowy z certyfikowanymi firmami.Mają też obowiazek zarejestrować te urządzenia do końca lutego.
Co do kontroli to już się zaczynaja
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:27:47
Top użytkownik
polecam lekturę http://udt.gov.pl/index.php?option=com_c...temid=1540
Niektórzy podchodza do tego poważnie.
UDT i WIOŚ na pewno nie bedą żartować Smile
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-06, 20:32:03
Top użytkownik
skąd na to wezmą ludzi ? .zakładów są dziesiątki tysięcy .
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:35:17
Top użytkownik
barbie napisał(a):skąd na to wezmą ludzi ? .zakładów są dziesiątki tysięcy .

masz racje zakładów sa dziesiątki tysiecy i wystarczajaco dużo zapłaci za certyfikację.Starczy na sporo etatów Smile
Kary też beda sporym wpływem Smile

Inspektor WIOŚ czy UDT przy okazji rutynowych kontroli czy odbiorów nie zapomni zapytać o certyfikaty Smile
  • Odpowiedz

awax

2016-02-06, 20:36:37
Top użytkownik
Ja również jeżeli np przegram w przetargu to sprawdzę czy firma ,która wygra ma takie certyfikaty Smile
Podoba mi się to Smile
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa