chyba że w wannie na płyn jest tak duży przepływ oleju (raczej nie sądzę żeby aż tak tam wirowało) żeby dać taki wymiennik
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Chłodzenie płynu chłodniczego w obrabiarce
35 Odpowiedzi, 27756 Wyświetleń|
Wykonałem ten układ . Parownik - wężownicę wykonałem z rury 1/2 cala . Wykonałem 7 okręgów o obwodzie długości 1,2 m każdy . Co daje razem 8,4 m długość wężownicy. Powierzchnia zewnętrzna wężownicy to 0,31 m2.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-25, 18:35:30 przez jacek 64.)
Pozostałe elementy : Agregat skraplający CMX18TB3M agregat skraplający (T0=-3stC, tot=7K) 1,74 kW. Zawór termostatyczny TES2 -40/+10 TZR skręcano-lutowany bez MOP 068Z34. Dysza zaworu term. Dysza 01 do T/TE2 068-2010. Do układu weszło 1,2 kg R404. Oczko pełne. Ciśnienie na skraplaczu 16 bar, Na odparowaniu 3,6-3,8 bar. Przegrzanie 6 ( pomiar test 570) . Na powrocie rura gazowa mocno oszroniona do samego agregatu (w miejscach gdzie nie było izolacji). Krótko wykonywałem test wydajności . temperatura 500 litrów oleju w czasie 20 min spadła z 23,8 do 23,5 st C. Z tym że maszyna nie pracowała i olej nie był pompowany . W załączniku zdęcie wężownicy przed zanurzeniem w oleju .
Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-25, 19:46:49 przez mg.)
![]() Parownik pracuje jako mokry czy suchy?
Jeżeli jest to roztwór (emulsja =woda+ olej) to ,czy przy parametrach (-) nie oddziela wody w postaci lodu na parowniku?, czy to jest 100% skład oleju . Wiem ,że tego typu płyny są mętne i może nie widać co się dzieje na parowniku.
Dowiedziałem się od inwestora , ze chłodziwo to czysty olej mineralny bez żadnych dodatków - ani wody ani innych substancji
jacek 64 napisał(a):W załączniku zdęcie wężownicy przed zanurzeniem w oleju .Może to już musztarda po obiedzie, ale na zdjęciu nie widać syfonu przy wyjściu z parownika przed odcinkiem pionowym rury.
Syfon wykonałem trochę wyżej , po włożeniu wężownicy do zbiornika z olejem . Na poziomym odcinku rury . A wracając do tematu wydajności to zastanawiam się nad przedłużeniem wężownicy . Nie cała moc wydziela się na niej - bo mam oszronioną rurę powrotną . Przydało by się jeszcze parę metrów . Dopiero jutro obrabiarka będzie pracowała cały dzień i będzie można dokonać pomiarów -czy wystarcza mocy .
mg napisał(a):Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni mg napisał(a):mg napisał(a):Gdy pompa ruszy, wszystko się zmieni I rurka przestanie szronić
Jestem winien kolegom opis zakończenia całej inwestycji . Musieliśmy cały układ wymienić . Zamontowany układ o mocy chłodniczej 1,7 kW nie dawał rady. Powiększyliśmy moc dwukrotnie do 3,4 kW. Wężownicę tak samo . Dwie pętle po 11m długości rura 1/2 cala . Odpowiednie syfony itd. Zamontowaliśmy dodatkowo w pomieszczeniu klimatyzację o mocy 5 kW. Cały problem polegał na tym że chłodząc olej musiałem też chłodzić pomieszczenie. Wcześniej nie brałem pod uwagę nagrzewania się oleju od ciepłego pomieszczenia. Jeżeli olej miał mieć stałą temperaturę np 21 st C , a w pomieszczeniu było 25 st. C (w lecie ) to olej cały czas ogrzewał się od ciepłego powietrza. Sama maszyna nie wytwarzała takiej ilości ciepła , ale sprężarki pracujące obok nagrzewały powietrze. Sprężarki zostały przez inwestora przeniesione na zewnątrz. Dopiero jak w całym pomieszczeniu ustabilizował się temperatura 21 st. to wtedy dopiero można było utrzymać temperaturę oleju. Inaczej musiałbym zamontować chłodzenie oleju na poziomie 7-8 kW aby zbilansować temperaturę . Nauka kosztuje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-10-23, 11:35:50 przez jacek 64.)
. Teraz sprężarka załącz się co kilka , kilkanaście minut . Jest zapas. W zimie klimatyzacja będzie podgrzewać pomieszczenie aby utrzymać stałą temperaturę 21 stC. W przypadku tego urządzenia ważne jest aby produkowane elementy były bardzo dokładne - i dlatego temperatura ma być na stałym poziomie . Może być to stale 25 st C - ale przez cały czas produkcji .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY