Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LPG w układzie

58 Odpowiedzi, 38910 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

jack63

2018-07-19, 19:21:26
Zaawansowany użytkownik
daromega napisał(a):Z tego co wiem 50/50 nie jest optymalnym składem na nasz klimat. Potrzeba nieco więcej R290
Wiem coś na ten temat. Moja zapalniczka mi to mówi cały czas... Smile
A tak na poważnie. To jest kwestia tzr. Dopasowania charakterystyki czynnika do jego charakterystyki i szybkości jego reakcji. W drogich autach stosują ezry.
Dochodzą jeszcze sprawa wygięcia prawej strony "garba wielbłąda" na logp-h. Węglowodory wymagają większych przegrzań.
daromega napisał(a):Podobno jedna polska firma pracuje i testuje już odpowiednik Minus30 który ma się pojawić w handlu.
Ciekawe jak sabie poradzą z kwestiami prawnymi. Homologacja i inne sprawy. Chyba, że będzie jak dopalaczami... Napiszą, że to środek upiękniający samochód lub coś równie idiotycznego?
  • Odpowiedz

daromega

2018-07-19, 19:36:45
Nowy użytkownik
jack63 napisał(a):Ciekawe jak sabie poradzą z kwestiami prawnymi. Homologacja i inne sprawy.

A nie może być propan butan do kuchenki gazowej 50/50 ........... Smile ?
  • Odpowiedz

jack63

2018-07-19, 20:29:55
Zaawansowany użytkownik
Nie bardzo, ale jak ktoś chce po taniości i byle jak to może...napierdzieć. Smile
  • Odpowiedz

daromega

2018-07-19, 20:37:57
Nowy użytkownik
Nie to miałem na myśli. Propan / izobutan do palnika gazowego. Skład 50/50.
  • Odpowiedz

jack63

2018-07-19, 21:02:41
Zaawansowany użytkownik
Chodzi o czystość.
  • Odpowiedz

rg

2018-07-21, 14:14:27
Nowy użytkownik
Ja się nie dziwię że laicy się łapią na takie chwyty, ale że tutaj w gronie osób mających jakieś wyobrażenie nikt nie zweryfikował tego mitycznego bezpiecznego użytkowania w USA, Kanadzie i Australii to mnie dziwi.

W stanach zjednoczonych - https://www.epa.gov/snap/substitutes-mot...nditioning
http://tedtroutarch.com/epa-warns-use-re...sion-risk/

Cytat: EPA has approved the use of propane as a substitute refrigerant for R-22 in industrial process refrigeration systems and in new, stand-alone retail food refrigerators and freezers that are specifically designed to use flammable hydrocarbon refrigerants.

Kanada - https://www.mcscs.jus.gov.on.ca/english/...13-12.html

Cytat:there are currently no air conditioning systems for homes or businesses within the Canadian market that are designed for use with hydrocarbon refrigerants. The HRAI further indicated that using an incompatible refrigerant with an air conditioning system would likely void the manufacturer?s warranty on the system

Duracool - http://widit.knu.ac.kr/epa/ebtpages/Air/...4out9.html

Cytat:Is it legal to replace HFC-134a in a motor vehicle with hydrocarbon refrigerants such as DURACOOL 12a? and HC-12a??
In certain circumstances, the replacement of HFC-134a in a motor vehicle with hydrocarbon refrigerants might be permitted. At a minimum, in order to avoid violating the Clean Air Act, the motor vehicle A/C system must have either been originally designed for use with HFC-134a refrigerant, or must have been previously retrofitted from CFC-12 to HFC-134a refrigerant, AND no sham retrofit must have occurred to convert the system to the hydrocarbon refrigerant. In order to avoid violating other laws, the replacement of the refrigerant must not violate any state or local prohibition on the use of flammable refrigerants in motor vehicle A/C systems.

Easyclima - For locations outside the United States: At the time of this publication, EasyKlima is not aware of any country, with the exception of the United States, that does not allow mixing of refrigerants. EasyKlima does recommend, however, that you search your local, state and/or federal laws concerning refrigerant.

Australia - podany już w temacie MYchill, ładnie marketingowo podaje 1.2 miliona samochodów stan na 2012 rok z opracowania, do którego tekstu przejdziemy i możemy przeczytać.

Cytat:Hydrocarbon is reported to be the second most widely used refrigerant in mobile air conditioning. It isthought to be employed most frequently in the service market for older second hand vehicles and is estimated to account for around 8 per cent of the refrigerant gas used in passenger and light commercial vehicles.
This equates to around 1,200,000 passenger and light commercial vehicles on the road

I tak na prawdę nie ma tutaj podanej proporcji pomiędzy zwykłym samochodem osobowym a ilością samochodów chłodni działających w innym systemie. Nawet w tak irracionalnej sytuacji jak chłodnia z brakiem klimy w kabinie pasażera będzie zaliczana w statystykach do mobile ac system. Jest to 8% w skali całej liczby samochodów, poza tym w wymienionych krajach nigdy nie było to dopuszczone jako rozwiązanie DIY.

Co do wypadków z klimą samochodową to nie ma tak na prawdę solidnych badań, bo spora część niegroźnych zapłonów nawet nie jest zgłaszana, poza tym z samego prawdopodobieństwa powstania niebezpiecznej sytuacji 1.2miliona w stosunku do 13 mil na r134a wystąpienie takiego zdarzenia jest po prostu mniejsze.
  • Odpowiedz

obser

2018-07-21, 15:13:50
Top użytkownik
Te przeróżne dyskusje na temat alternatywnych czynnikach chłodniczych raczej pasują na elekrodę. Temat się zaczął i został skierowany do ludzi napełniających r134a i zwróceniem uwagi na zanieczyszczenie maszyny jakimiś wynalazkami. Ja wolę napełniać pewnym r134a od stałego dostawcy z Linde. Tak naprawdę to przejadę sezon ubiegłorocznymi zapasami, choć myślałem, że starczą na 2 lata. Jednak ku mojemu zdumieniu prawie nikt z Klientów nie neguje ceny 25zł/100g, więc nie widzę powodu, aby coś kombinować. Jakoś wśród Klientów rozeszła się wiadomość o horrendalnych podwyżkach czynników i nikt nie robi problemów. W tamtym roku mieliśmy 3 krotną przebitkę na czynniku, więc sobie zwiększyłem koszt serwisu ze 100 zł na 150 zł. Teraz już powoli się oglądam za zakupem na następny sezon i widzę, że ceny szybują w dół. Nie liczę tych 13,6 kg, a sprawdzoną firmę od której kupuję czynniki już ponad 10 lat. Z prawie 2 tyś robi się tam 1,5 tyś. Myślę, że za 2 miesiące cena zejdzie do 1100-1200 za butle Linde 12 kg i wtedy trzeba się zaopatrzyć. Powoli myślę o zakupie nowej stacji, może bez wypasów na 1234yf, bo zaczną też się zjeżdżać. Już taką za 4890 sobie upatrzyłem.
  • Odpowiedz

Mino

2018-07-22, 08:27:01
Użytkownik
Klienci przyzwyczaili się do podwyżek w ostatnich latach wszystko zdrożało teraz przyszedł czas na klimę.ludzie chętnie wyciągają pieniądze i płacą za serwis u mnie mało kto był zdziwiony wzrostem ceny po tym całym szumie w mediach.obslugujemy także auta z nowym czynnikiem obsługi jak i naprawy klienci jak się dowiedzą że mają auto z nowym czynnikiem mówią że drogo ale i tak płacą.z LPG się na razie nie spotkałem jak coś podpada to analizator i po sprawie.wszyscy z kolegów ze względu na pogodę macie wzrost obrotów a pogoda pomogła w zaakceptować podwyżkę i niech tak zostanie pozdrawiam.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa