Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zanim zapytasz. Prosta diagnoza klimatyzatora typu split.

55 Odpowiedzi, 102697 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

klimaamator

2020-04-05, 20:02:31
Nowy użytkownik
A moje pytanie tyczy początku całej procedury pomiarowej. Przewody od obudowy pomiarowej manometrów przykręcone są odpowiednio do złączy serwisowych. Ale zastanawia mnie, że nie wspomniano o zrobieniu próżni w tych przewodach - wszak jest w nich powietrze atmosferyczne oraz H2O . I zawartość tych węży dostaje się przecież do układu badanego urządzenia. Drugie pytanie, co z czynnikiem który zostanie w wężach po procedurze pomiarowej. Pytam jako totalny lamer który trafił na forum przez przypadek. Ale mając na uwadze w przyszłości to, że w domu pojawi się kilka urządzeń związanych z grzaniem / chłodzeniem , to chciałbym mieć wiedzę, czy montaże są wykonane prawidłowo.
  • Odpowiedz

Amfan

2020-04-06, 04:22:36
Top użytkownik
A kto powiedział lub napisał , że w manometrach , pustej butli , lub stacji odzysku nie robi się próżni. Co do pozbywania się czynnika chłodniczego z manometrów możesz go wessać do układu.
  • Odpowiedz

PioowGłogów

2024-04-20, 19:47:36
Pioowglo
(2012-02-24, 09:08:52)Fujitsu Szczecin napisał(a): Witam

Dziwne macie spojrzenie na moje prezentacje, jako goście z branży udzielający się na forum powinniście to docenić. Prezentacja obrazuje co trzeba zrobić zanim napisze się post na forum żebyśmy wiedzieli o co chodzi pytającemu. Po zrobieniu czynności wskazanych większość problemów sama się rozwiązuje a reszta po podaniu w poście odczytanych danych z diagnozy może podpowiedzieć forumowiczom a w następstwie pytającemu co w trawie piszczy.

Zawsze rozśmieszają mnie zapytania typu: ...na postoju jest 10bar a jak pracuje to 8 bara... i zaczyna się plucie fusami i wróżenie.

Jak dołączyłem kilka lat temu do forum to w dziale Klimatyzacja była jedna wielka parodia...główna odpowiedz na pytanie na ile bar powinno pracować urządzenie z czynnikiem R410A- około 7bara, no i oczywiście sprawdź prąd  Big Grin jakby on wyznaczał prawidłową ilość czynnika. I tak z każdym czynnikiem. Uniwersalna metoda. Podajże kolega AS komuś odpowiedział na pytanie jak przeliczyć przegrzanie ale i tak spuentował- komu by się chciało przeliczać.

Nie wiem skąd ktoś wnioskuje że jaka kol wiek moja prezentacja pomogła komuś z w zmianie zawodu. Prezentacje przeważnie pokazują jak sprawdzić a nie jak naprawić. Wątpię że ktoś z ulicy po przeczytaniu tej prezentacji pójdzie i uzupełni czynnik prawidłowo. Ktoś kto miał praktykę w montażu i serwisowaniu klimatyzatorów jakom kol wiek- owszem. I dla takich jest to forum i ten dział.

Inna kwestia to udzielanie się na forum. Nikt nikogo nie zmusza do wypowiedzi. Moim zdaniem jeżeli ktoś już mądrze zada pytanie to warto mu poświęcić chwilę i odpowiedzieć. Odpowiedź powinna być profesjonalna ponieważ jak w życiu- mądry zrozumie a głupi (czytający przypadkowo) dalej nie będzie wiedział o co chodzi.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

renoxd

2024-04-25, 15:29:26
Nowy użytkownik
Cześć. Dzięki za ten wątek z podpowiedziami. Zawsze to jakieś poszerzenie wiedzy, przydatne jakby mi przyszło coś samemu majsterkować. 

Pozwólcie, że zadam pytanie. Stworzyłem też osobny temat, ale wątpię aby w nim ktoś mi odpowiedział. Pisząc tutaj, zwiększam swoje szanse na uzyskanie jakiejś informacji.

Posiadam klimę AUX J-Smart. Czy to normalne, że z jednostki wewnętrznej wydobywa się "cykanie"? Jest ono w miarę ciche, ale słychać je tym bardziej w trybie najniższych obrotów. Poniżej kilka spostrzeżeń, aby łatwiej wam było coś podpowiedzieć.

- Cykanie występuje w każdym z trybów, także w trybie samego nadmuchu, kiedy jednostka zewnętrzna nie działa.
- Częstotliwość występowania tego odgłosu zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów jednostki wewnętrznej
- W momencie zmiany obrotów z wyższych na bardzo niskie, cykanie zwalnia stopniowo, wraz z tempem obrotu wałka. Co za tym idzie, wydaje mi się, że nie może być związane z odgłosami płyty głównej urządzenia. Gdyby były to jakieś dźwięki z płyty, nie byłyby zależne od obrotów.
- Cykanie jest bardzo równomierne... jakby przeskok co jeden obrót wałka.

Co to może być? Wykonawca mówi, że odgłosy mieszczą się w dopuszczalnych wartościach hałasu. No niby się mieszczą, ale tam nie powinno nic cykać. Denerwuje mnie to, bo jak jest bardzo cicho, w nocy, to słyszę to.

Pozdrawiam,
Piotrek
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-04-25, 20:08:01
Zaawansowany użytkownik
Rozebrać, sprawdzić co wpadło do środka i ociera o turbinę.
Wyczyścić, usunąć ciało obce.
Złożyć do kupy.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa