.....a dokładnie jest to mały stół chłodniczy z agregatem w środku. Właściciel był zmuszony go wyłączyć gdyż parownik jaki tam jest strasznie się zalodził. Po podłączeniu manometrów okazało się na postoju ciśnienie max 2 pa ,natomiast po starcie schodzi do prawie zera ! Co to może być ,próbowałem dobijać czynnika ale przerwałem bo wskazania się nie zmieniały.Podejrzewam przytkaną kapilarę i zawilgocony układ- kilka m-cy temu ktoś naprawiał nieszczelność. Dodam że temperaturę nastawioną utrzymuje. Co byście zrobili ?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
chłodziarka na R134a
8 Odpowiedzi, 7673 Wyświetleń|
Przede wszystkim wymień odwadniacz i załóż największy jaki dostaniesz. Kapilarę też nie zaszkodzi przepłukać.
W takich stołach z nierdzewki często parowniki się rozszczelniają ale jak magik ją usuną to może faktycznie filtra nie wymienił.
Zrób jak napisał CKI, ja bym jeszcze szczelność sprawdził żeby się nie wracać
serdeczne dzięki jak będą wołać tak zrobię i napiszę co i jak
witam
może nie w temacie ale jak radzicie sobie z zatkaną kapilarą? czym i jak przetykacie?
ja staram się ją wymieniać, metr u mnie w Łodzi kosztuje ok 5 zł, trzeba uważać tylko przy zakupie na średnice wewnętrzne, jak jest zapchana to na niej robi sie po prostu gruba warstwa szronu, a nie za nią, i ja ten odcinek wycinam i wstawiam drugi, a łączę rurką fi 6
macie jeszcze jakiś wzór doboru długości i średnicy kapilary do danego parownika?
czy robi się to na chybił trafił
Tu masz programik do doboru kapilar
http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/capillarus/ Może się przyda. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY