Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rowenta CA-095 na R407 - napełnianie (czy się da?)

9 Odpowiedzi, 14826 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Guest

2005-08-01, 10:28:08
Gość
Witam,

Kupiłem używany klimatyzator pokojowy dwuelementowy (część wewn, w której znajduje się sterowanie i sprężarka, i wystawiany na zewnątrz - np na balkon - skraplacz).
Elementy przyszły do mnie rozłączone (instrukcja obsługi każe rozłączać na czas transportu).

W czasie przykręcania rur (łączenia części zewn z wewn) uleciało odrobinę czynnika chłodzącego (tak, że jedna z rur zrobiła się zimna, ale nie pokryła szronem).

Klima pobiera 1500W z sieci a moc chlodnicza wg danych technicznych to 3200W.

Nie wiem, jakiej mniej więcej temp powietrze powinno wychodzic z tego urzadzenia (nie mam żadnego punktu odniesienia żeby z czymś innym porównać), ale wydaje mi się, że nie osiąga pełnej wydajności chłodniczej.
Cała automatyka chodzi prawidłowo - termostat uruchamia agregat, no i skropliny są wyrzucane na zewnątrz (urządzenie działa też tak, że skropliny mają swój obieg w cześci zewn i dodatkowo omywają jej radiator).
Ponadto patrząc na łączenia rur jedna z nich pokrywa się szronem a druga jest na tyle gorąca, że się do niej nie da dotknąć - na logikę twierdzę, że to prawidłowy objaw.

Licząc się z faktem, że poprzedniemu właścicielowi też uszło trochę czynnika przy transportach i rozkręcaniu oraz skręcaniu nie mam pojęcia ile takiego R407 może ulecieć, aby urządzenie osiągało nadal pełną sprawność.

Pytanie tylko, czy moje urządzenie trzeba napełnić, no i kto (w Poznaniu) byłby mi to w stanie zrobić (za jaką kasę)?
Czy w ogóle moje urządzenie da się uzupełnić czynnikiem (nie wiem, czy zawory łączące część zewn i wewn są typowe).

Guest

2005-08-04, 14:40:03
Gość
Proponował bym abyś opróżnił klimę. Szronienie i wysoka temperatura przewodów nie jest rzeczą normalną. Zaszroniony przewód niskiego ciśnienia i zbyt wysokie ciśnienie układu może wskazywać że uszkodzony jest zawór rozprężny lub czujnik ciepła. Może jest za dużo czynnika chłodniczego. To też powoduje niedostateczne chlodzenie. Moja rada to opróżnij klimę i napij ją jeszcze raz na odpowiednie ciśnienie.
Pozdrawiam

Guest

2005-08-04, 19:29:31
Gość
Tepmeratury o których piszez to rzecz normalna, jest to układ ze zdalnym skraplaczem, jednak podawanie że jet gorąca to może być względne, dobrze by było podac wartość:
1. temperatury wylotowej j.wew
2. temperatury wylokowej j. zew.
3. temperatury otoczenia w pom.
4. temperatury otoczenia j.zew
5. temperatury czynnika "chłodnego" i "gorącego"

a tak pozatym to powiem że te typy tak mają Smile

Guest

2005-08-10, 08:16:00
Gość
Dzięki za porady - skombinuję jakiś lepszy (może nawet laboratoryjny) termometr i pomierzę te temperatury. Może coś uda się coś zdiagnozować.

Nie rozbierałem tego ustrojstwa ale patrząc od tyłu środkowe bebechy i węże wyglądają na zadbane i w miarę nowe.

Guest

2005-08-10, 08:18:09
Gość
No i kogo solidnego polecilibyście w Poznaniu (opróżnianie/napełnianie)

Guest

2005-09-14, 15:02:22
Gość
Udało mi się na razie zmierzyć następujące wielkości:

Pogoda: dzień dość gorący, bezwietrzny, duszno, mała intensywność słońca (bezpośrednie promieniowanie nie wpada do pomieszczenia).

temp. zewnętrzna (na dworze) = 30 st.C

temp. powietrza wydobywającego się z części zewn. klimatyzatora = 42 st.C

temp. powietrza wydobywającego się z części wewn.(powietrze chłodzące) = 16 st. C

temp. w chłodzonym pomieszczeniu = 25 st. C

czynnik chłodzący klimatyzatora - R407c (0,7kg)
całkowita moc elektryczna (agregat, wentylatory cz. wewn i zewn) - 1500W

brakuje mi tylko temperatur przewodów łączących część zewnętrzną i wewn.

Generalnie termostat załącza się prawidłowo, urządzenie wyprowadza skropliny na zewnątrz.
Dźwięk sprężarki wydaje mi się prawidłowy (nie hałasuje) - pracuje mniej więcej tak jak sprawna lodówka Electroluxa z końca lat 80 tych.

Zastanawia mnie tylko to, czy powietrze chłodzące nie jest za ciepłe (16 stopni) - czy w tego typu urządzeniach tak jest - czy nie powinno być zimniejsze na poziomie 7-9 stopni.

mg

2005-09-15, 21:31:09
Top użytkownik
i tak właśnie ma być, nic więcej z tego sprzętu nie wykręcisz.

Guest

2005-10-17, 15:07:55
Gość
potwiedzam nic więcej nie oczekuj

Guest

2005-10-17, 15:11:11
Gość
a cha przy 7oc nawiewu zachorujesz ty lub inni użytkownicyw ciągu 2 dni

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa