Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Oszczędzanie na wodzie lodowej

20 Odpowiedzi, 25902 Wyświetleń

kieresk

2006-08-24, 11:16:53
Nowy użytkownik
Witam!

Jestem praktykantem i mam za zadanie znaleźć sposoby na zaoszczędzenie enrgii na wodzie lodowej. W tym momencie fabryka wykorzystuje 4 agregaty SAB202 o mocy chłodniczej 1,5 MW każdy. Zasilane są one energią elektryczną. Skraplacze chłodzone są wodą pochodzącą z wież chłodniczych umieszczonych. Agregaty wytwarzają wodę lodową o temperaturze 2,5 stopnia Celcjusza, natomiast po jej wykorzystaniu z fabryki przychodzi woda podgrzana do temperatury 7,5 stopnia Celcjusza. W fabryce są dwa kotły parowe, które wykorzystane są w około 70 %.
Czy ktoś z Państwa ma jakieś sugestie jak usprawnić taki układ, aby możliwe stało się osczędzanie energii?

Będe wdzięczny za wszelkie propozycje!

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

YN

2006-09-05, 22:41:19
Użytkownik
Panie kieresk
Mówi Pan jednym tchem o dwóch, jak sądzę, różnych systemach. Proszę powiedzieć do czego przeznaczone są kotły, na jakich parametrach pracują i dla czego z wykorzystaniem 70% swojej mocy nominalnej.
Spróbujemy coś wymyślić.
  • Odpowiedz

kieresk

2006-09-22, 12:16:44
Nowy użytkownik
Witam!

W takim razie zajmijmy się na najpierw urządzeniami chłodniczymi. Grzanie nie gra tu roli.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

YN

2006-09-22, 16:59:14
Użytkownik
kieresk'u
To się zajmijmy ???.
Jak na młodego Człowieka - praktykanta po miesiącu odzywa się Pan "zajmijmy się" ale czym???? Mam syna, który kończy przygotowanie do obrony pracy magisterskiej, jest w Pana wieku.. no może trochę starszy bo będzie bronił pracę dyplomową z nieco bardziej skomplikowanej dziedziny w zakresie systemów chłodniczych ale on już teraz wie, że jeśli czegoś oczekuje to musi wiedzieć czego i jakie są graniczne parametry i oczekiwany cel, który powinien spełnić zmodernizowany lub projektowany system, którego dotyczy rozpatrywane zagadnienie.
A my co mamy...??? Nic.
Jestem do dyspozycji jednak oczekuję, choćby w miarę, profesjonalnych informacji i parametrów układu, na podststawie których mógłbym Panu cokolwiek doradzić.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-09-22, 20:23:32
Top użytkownik
Proponuję wodę chłodzącą skraplacze wykorzystać np.do kapieli lub hodowli karpia ,on lubi ciepła wodę.
W ten właśnie sposób możemy zaoszczędzić energię zajmując się jedynie urządzeniami chłodniczymi.
  • Odpowiedz

awax

2006-09-22, 20:33:08
Top użytkownik
Do Eksperta
Pisząc wcześniej "spróbujemy coś wymyślić"upoważniłeś praktykanta do użycia sformułowania "zajmijmy się'.
Przy okazji zrozumiałem dlaczego ja nie zawsze jestem na bieżąco z teorią.Po prostu moja córka przygotowuje się do obrony pracy nie z chłodnictwa lecz z psychologii.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-23, 17:06:08
Użytkownik
Szanowny Panie awax
Gratuluję. Spokojnie .... bez komentarza.
  • Odpowiedz

kieresk

2006-09-25, 09:03:01
Nowy użytkownik
Witam!

Przepraszam za sformułowanie. Chodziło mi o to, że te dwa systemy, czyli chłodzący i system z kotłami olejowymi są niezależne. Słyszałem o urządzeniach chłodniczych, które do zasilania wykorzystują parę, dlatego napisałem, o tym systemie ogrzewania. Zastanawiam się nad wprowadzeniem freecoolingu i w związku z tym chciałbym zapytać czy ten system jest opłacalny przy tak niskich temperaturach czynnika chłodniczego jakim jest zwykła woda (czyli 2,5 stopnia Celcjusza na wyjściu, 7,5 stopnia po powrocie z fabryki). Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie, może jakieś nowoczesne urządzenia chłodnicze bardzo proszę o wszelkie sugestnie.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

YN

2006-09-25, 18:01:57
Użytkownik
Szanowny Pnie "KIERESK"
Mam trochę informacji. I dobrze..... Spróbuję przemyśleć sprawę i, w miarę krótkim czasie, coś Panu zasugerować.
Od razu powiem, że jest to temat "rzeka". Koncepcji i rozwiązań może być bardzo.. bardzo dużo. Z tego co mi Pan napisał o rozwiązaniu układu chłodniczego, wieże chłodnicze, od strony skraplaczy są to temperatury rzędu 28-33C, a więc na pewno nie do kompieli.. dla Pracowników. Być może, właśnie dla nich, jest możliwość jedynie dogrzewu wody ze skraplaczy do tempratury użytkowej dla celów sanitarnych ok. 45-50C. Jak sądzę wymagało by to zastosowania zbiorników akumulacyjnych, buforowych, gromadzących odpowiednią ilość gorącej wody dla kąpiących się Pracowników.
To na razie tyle. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2006-09-26, 09:44:33
Nowy użytkownik
Panie "Kieresk"
Przeczytałem pobieżnie "bicie piany" jakiego dokonują doradcy na forum.
Myślę, że nie zrozumieli Pańskiego pytania czy łamigłówki jaka została postawiona i poszli w złą stronę.
Podejrzewam, że chodzi o zaoszczędzenie energii elektrycznej pobieranej przez agregaty chłodnicze, a oni zajęli się odzyskiem ciepła którego ma Pan w nadmiarze.
Jest rozwiązanie "absorpcja". Po prostu zastosować agregat chłodniczy nie w wykonaniu sprężarkowym (podejrzewam że takie właśnie Pan ma zainstalowane), ale agregat absorpcyjny gdzie do napędu potrzebne jest ciepło i energia elektryczna tylko do napędu pompy. Takie rozwiązanie ma dużo większą sprawność.
Pozdrawiam i jeśli to jest to, to czekam na info.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2006-09-26, 10:03:08 przez Dr Carrier.)
  • Odpowiedz

awax

2006-09-26, 18:26:57
Top użytkownik
kieresk napisał(a):Witam!

Jestem praktykantem i mam za zadanie znaleźć sposoby na zaoszczędzenie enrgii na wodzie lodowej. W tym momencie fabryka wykorzystuje 4 agregaty SAB202 o mocy chłodniczej 1,5 MW każdy. Zasilane są one energią elektryczną. Skraplacze chłodzone są wodą pochodzącą z wież chłodniczych umieszczonych. Agregaty wytwarzają wodę lodową o temperaturze 2,5 stopnia Celcjusza, natomiast po jej wykorzystaniu z fabryki przychodzi woda podgrzana do temperatury 7,5 stopnia Celcjusza. W fabryce są dwa kotły parowe, które wykorzystane są w około 70 %.
Czy ktoś z Państwa ma jakieś sugestie jak usprawnić taki układ, aby możliwe stało się osczędzanie energii?

Będe wdzięczny za wszelkie propozycje!

Pozdrawiam!
Witam
Ja nie czytałem "pobieżnie" i starałem się wskazać jak "usprawnić taki układ" nie jakim go zastąpić.
Nie sądzę aby ktoś oczekiwał od praktykanta aby przygotował projekt inwestycji polegającej na wymianie 6 MW urządzenia.
Nawet jeżeli jest rezerwa ciepła to te 30% wymaga zużycia dodatkowej ilości paliwa i nawet nie wiemy jakie to kotły.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2006-09-27, 13:20:43
Nowy użytkownik
Poczekajmy co na to Pan Kieresk
pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-30, 18:34:33
Użytkownik
Szanowny Panie Dr Carrier
Mam skromną nadzieję, że jest Pan doktorem nauk technicznych. Chcę Panu uświadomoić, iż używając tak szlachetnej i, mimo wszysko nie odpowiadającej skali, tak wspaniałego Człowieka, jakim był amerykański prekursor realnie konstruowanych systemów chłodniczo-klimatyzcyjnych z przed ponad 100 lat, jest co mamniej nietaktem.
Myślę, że możemy porozmawaiać pod innym hasłem. Chyba, że jest Pan pracownikiem tej firmy w Polsce i jest to forma promocji marki. Będe w kontakcie z głównym przedstawiciel tego producenta.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-09-30, 18:39:36
Użytkownik
Szanowny Panie Dr Carrier
Mam skromną nadzieję, że jest Pan doktorem nauk technicznych. Chcę Panu uświadomić, iż używając tak szlachetnej i, mimo wszysko nie odpowiadającej skali, tak wspaniałego Człowieka, jakim był amerykański prekursor realnie konstruowanych systemów chłodniczo-klimatyzcyjnych z przed ponad 100 lat, jest co mamniej nietaktem.
Myślę, że możemy porozmawaiać pod innym hasłem. Chyba, że jest Pan pracownikiem tej firmy w Polsce i jest to forma promocji marki. Będę w kontakcie z głównym przedstawicielem tego producenta.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2006-10-03, 13:47:31
Nowy użytkownik
A Pan ma papiery eksperta?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

YN

2006-10-03, 15:08:09
Użytkownik
Pana pytanie jest odpowiedzidzią na stauts Panńskiej obecności na tym, skąd inąd już bardzo szanowanym i będącym źródłem coraz lepszej i profesjonalnej wiedzy przekazywanej, PORTALU.
  • Odpowiedz

cielniak

2007-02-17, 17:28:12
Nowy użytkownik
Wystarczy policzyć ile użytkownik rocznie wydaje kasy na energie elektryczną a przekonamy sie że rozważenie inwestycji w postaci sukcesywnego zastąpienia istniejącej instalacji urządzeniami absorpcyjnymi jest celowe. Można by na ten cel pozyskać niemałą dotacje z Banku Ochrony Środowiska. Wszak globalne ocieplenie to dziś nie straszak ale realne zagrożenie naszej przyszłości. Próbujmy powalczyć o każdy kilowat a co dopiero megawat....
  • Odpowiedz

senior

2007-03-08, 21:09:03
Zaawansowany użytkownik
Panie carrier to jest forum a nie reklama, tak więc jak Pan ma pomysł to niech Pan go przedstawi, bo tu nie potrzeba akcji reklamowej, tylko rzeczowej odpowiedzi
  • Odpowiedz

hvacr_polska

2007-05-08, 22:13:09
Nowy użytkownik
Dr Carrier napisał(a):Panie "Kieresk"
Przeczytałem pobieżnie "bicie piany" jakiego dokonują doradcy na forum.
Myślę, że nie zrozumieli Pańskiego pytania czy łamigłówki jaka została postawiona i poszli w złą stronę.
Podejrzewam, że chodzi o zaoszczędzenie energii elektrycznej pobieranej przez agregaty chłodnicze, a oni zajęli się odzyskiem ciepła którego ma Pan w nadmiarze.
Jest rozwiązanie "absorpcja". Po prostu zastosować agregat chłodniczy nie w wykonaniu sprężarkowym (podejrzewam że takie właśnie Pan ma zainstalowane), ale agregat absorpcyjny gdzie do napędu potrzebne jest ciepło i energia elektryczna tylko do napędu pompy. Takie rozwiązanie ma dużo większą sprawność.
Pozdrawiam i jeśli to jest to, to czekam na info.
Szanowny Panie Doktorze Willis HavilandSmile,

Co do absorpcji, to w tym przypadku nie może być zastosowana. A to przede wszystkim dlatego, że absorpcyjne agregaty wody lodowej z czynnikiem roboczym bromek litu - woda nie mogą "zejść" z temperaturą wody lodowej poniżej +5 st. C, nawet w Pańskich agregatach 16JB/JH, 16JS/JT, 16LJ, 16RAO, 16RCH, 16TJ (dokładnie niektórzy producenci mogą "zejść" do temperatury +4,4 st. C - ta wartość do wychodzi chyba z przeliczenia jednostek ze st. F na Celsjusza). A dlaczego tak jest, to może sam mi Pan powie? Ale załóżmy, że można byłoby wymienić agregaty (nota bene amoniakalne sabrowkieSmileSmileSmile), to co zrobi Pan z wieżami? Zostawi je Pan? Proszę się zastanowić i odpisać.

Ja pozdrawiam serdecznie i myślę, że będziemy wymieniać doświadczenia na ten temat.

ogrzewnictwowentylacjaklimatyzacjachłodnictwo_polska SmileSmileSmile
  • Odpowiedz

hvacr_polska

2007-05-08, 22:18:29
Nowy użytkownik
cielniak napisał(a):Wystarczy policzyć ile użytkownik rocznie wydaje kasy na energie elektryczną a przekonamy sie że rozważenie inwestycji w postaci sukcesywnego zastąpienia istniejącej instalacji urządzeniami absorpcyjnymi jest celowe. Można by na ten cel pozyskać niemałą dotacje z Banku Ochrony Środowiska. Wszak globalne ocieplenie to dziś nie straszak ale realne zagrożenie naszej przyszłości. Próbujmy powalczyć o każdy kilowat a co dopiero megawat....
Szanowny Panie,

Proszę się jednak zastanowić, gdzie w tym przypadku można zastosować absorpcję?! Chyba, że w nowym układzieSmile Przecież to układ amoniakalny pewnie w jakiejs mleczarni lub browarze. Proszę nie wprowadzać w błąd Szanow(a)nych Forumowiczów. To prawda, że można pozyskać pieniążki z Unii, bo urządzenia absorpcyjne (amoniakalne również) uważane są przez Nią za proekologiczne. Chętnie podejmę dyskusję na ten temat.

Pozdrawiam i kłaniam się nisko,

ogrzewnictwowentylacjaklimatyzacjachłodnictwo_polska
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa