Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem w uzyskaniu odpowiedniej temperatury

22 Odpowiedzi, 20388 Wyświetleń

smart

2008-12-01, 15:16:54
Nowy użytkownik
Witam,
chodzi o pomieszczenie (mroźnie), urządzenie chłodnicze jest sterowane przez sterownik MasterCella compact. Kiedyś temperaturę minus 25C stopni osiągała bez problemu, teraz ledwo -7C stopni. Czy ktoś wie w czym problem? Czy mogą to być jakieś złe ustawienia? sprężarka pracuje przez 10H po czym następuje cykl odszraniania (20 minut) po czym sprężarka pracuje następne 10 godzin. Jeżeli chodzi o parownik (chłodnice) to zauważyłem że jest maksymalnie do połowy oszroniona nie wiem czy to dobrze czy źle, może to wina wentylatorów nie wiem już, proszę o pomoc.
  • Odpowiedz

Alpak

2008-12-01, 15:41:22
Użytkownik
Odszron ja cala i daj znac co i jak. Cos malo tego odszraniania.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 15:49:10
Top użytkownik
Witam
Zacznij od sprawdzenia ciśnień i napisz jaki czynnik chłodniczy
  • Odpowiedz

smart

2008-12-01, 15:51:45
Nowy użytkownik
Alpak napisał(a):Odszron ja cala i daj znac co i jak. Cos malo tego odszraniania.
Tak już robiłem, i dalej to samo.
  • Odpowiedz

smart

2008-12-01, 16:04:36
Nowy użytkownik
Czynnik chłodniczy to R404A, a co do sprawdzenia ciśnień to nie wiem za bardzo o co chodzi...
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 16:12:40
Top użytkownik
Czyli sam Sobie raczej nie poradzisz przykro mi.
  • Odpowiedz

smart

2008-12-01, 17:00:02
Nowy użytkownik
no tak, ale z czym może być problem w takim wypadku, brak ciśnienia czy czynnika chłodzącego? ile może kosztować taka naprawa?
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 17:11:29
Top użytkownik
Brak czynnika to najbardziej prawdopodobna przyczyna,ale to może być wiele innych rzeczy,do utraty wydajności przez sprężarkę.
Ceny sa umowne i indywidualnie ustalane.Jak piszesz to jest "mrożnia"czyli wybrałbym raczej doświadczoną firmę,ale decyzja należy do Ciebie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

mister

2008-12-01, 22:06:09
Zaawansowany użytkownik
może być zapchane sito w zaworze ,może wentylator skraplacza chodzi cały czas i skraplacz zimny ,spróbuj przysłonić pół skraplacza np kartonem (oczywiście jezeli nie wyczuwasz ciepła dotykając do niego)
  • Odpowiedz

awax

2008-12-01, 22:12:31
Top użytkownik
mister napisał(a):może być zapchane sito w zaworze ,może wentylator skraplacza chodzi cały czas i skraplacz zimny ,spróbuj przysłonić pół skraplacza np kartonem (oczywiście jezeli nie wyczuwasz ciepła dotykając do niego)
Worek od ziemniaków będzie lepszy.
  • Odpowiedz

mister

2008-12-02, 09:40:48
Zaawansowany użytkownik
kolega manometru nie podepnie bo nie ma . z tego co widzę to jest on użytkownikiem urządzenia który chce się najpierw dowiedzieć co jest zepsute żeby wezwany serwisant broń boże nie naciągnął go na 10 zł więcej.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-12-02, 10:00:11
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):kolega manometru nie podepnie bo nie ma . z tego co widzę to jest on użytkownikiem urządzenia który chce się najpierw dowiedzieć co jest zepsute żeby wezwany serwisant broń boże nie naciągnął go na 10 zł więcej.
Ja od początku odniosłem takie wrażenie. Wszystko wskazuje na to że to brak gazu. A autor postu chciałby to własnoręcznie na przysłowiowy >drucik< naprawić aby nie dać komuś zarobić.
  • Odpowiedz

smart

2008-12-02, 18:10:03
Nowy użytkownik
... oki każdy zakłada że to wina sprężarki, braku gazu itd. A przypadkiem nie może to być wina sterownika? jakieś złe ustawienia czy coś takiego?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-12-02, 18:51:16
Zaawansowany użytkownik
mister napisał(a):raczej nie
A czy agregat chodzi bez przerwy przez te 10h - nie osiągając temperatury czy się wyłącza i po jakimś czasie załącza- cyklicznie?
  • Odpowiedz

awax

2008-12-02, 18:56:02
Top użytkownik
Dzisiaj podobno jest wysoka pula w totku:Smile)
  • Odpowiedz

AS

2008-12-02, 22:09:41
Zaawansowany użytkownik
Kolego, na pewno nie jest to problem sterownika. Policz tylko ile ten Twój agreagat na dobę zjada prądu. Zakładam , że jest to niewielka mroźnia , jakieś 2 kW energii na 1 h. Czyli w miesiącu z odszranianiem weżmie pewno za ok. 1000 zł. To za tyle wezwiesz serwis i będziesz miał problem z głowy.
I tak z trochę innej beczki, kiedy Kolegę odwiedzał Sanepid sprawdzał rejestrator temperatury, jeżeli takowy jest ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-02, 22:12:28 przez AS.)
  • Odpowiedz

smart

2008-12-03, 13:26:49
Nowy użytkownik
agregat chodzi bez przerwy 10h, sterownik mastercella compact MTCD000100,
nie jest to mebel tylko mroźnia o wymiarach 4mX4m wysokość 2,20m
  • Odpowiedz

awax

2008-12-03, 13:59:55
Top użytkownik
Koledzy Wszyscy wiecie,że bez serwisu się nie obejdzie,zwłaszcza że to komora mrożnicza.
Chyba,że użytkownik zamierza uruchomić działalność?To faktycznie,niech się uczy na Swojej.
Co jest w tej komorze?jeżeli spożywka to gratuluję poczucia humoru.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-12-03, 14:19:54
Zaawansowany użytkownik
smart napisał(a):agregat chodzi bez przerwy 10h, sterownik mastercella compact MTCD000100,
nie jest to mebel tylko mroźnia o wymiarach 4mX4m wysokość 2,20m
W takim razie sterownik niema z tym nic wspólnego. Jedyne co możesz zrobić to zaprosić serwis lub gorąco się modlić. Tak jak kol. awax napisał jeśli to spożywcze to masz poczucie humoru i ryzykowny charakter.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-03, 14:26:42
Top użytkownik
Ja naprawdę nie jestem złośliwy,ale są pewne granice.Jeżeli Klient nie ma mozliwości podac nawet ciśnień to jedynie można doradzić serwis.Sterownik nie ma tu nic do tego.Problem jest w układzie i czy jest to niedobór czynnika,czy dławienie ,czy tez utrata wydajności agregatu to bez serwisu się nie obejdzie.
  • Odpowiedz

bodzio

2008-12-04, 17:31:49
Zaawansowany użytkownik
Wy dalej to wałkujecie??? Smile Przecież wszystko zostało powiedziane w tym temacie.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-12-04, 19:13:11
Zaawansowany użytkownik
bodzio napisał(a):Wy dalej to wałkujecie??? Smile Przecież wszystko zostało powiedziane w tym temacie.
NO nie dziw się wszyscy widocznie lubimy dużo pisać. :lol:
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa