Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ZAPRASZAM DO 'DZIAŁANIA'

219 Odpowiedzi, 197419 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 4 5 … 9 Dalej

boryspol

2008-12-07, 21:29:53
Użytkownik
awax napisał(a):... i uwierzyć,że możemy mieć wpływ na to aby niektóre kwiatki stamtąd wycofano.Nie może być tak aby przepisy,które bezpośrednio będą nas dotyczyły były napisane całkowicie bez naszego udziału.
Przepisy napewno będą "europejskie" Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-07, 21:37:22
Top użytkownik
boryspol napisał(a):
awax napisał(a):... i uwierzyć,że możemy mieć wpływ na to aby niektóre kwiatki stamtąd wycofano.Nie może być tak aby przepisy,które bezpośrednio będą nas dotyczyły były napisane całkowicie bez naszego udziału.
Przepisy napewno będą "europejskie" Smile
To porównaj dyrektywy i rozporządzenia UE z projektami krajowych:Smile)
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-07, 21:50:26
Moderator
Myślę że to nie jest jakaś duża suma którą proponujesz . Tak jak piszesz wszystko zależy od tego ilu członków będzie ale mnie się wydaje że ta ilość która już deklaruje to wystarczy na pokrycie podstawowych kosztów.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-12-07, 21:56:30
Top użytkownik
Zgadzam się z Tobą dlatego też pozwoliłem sobie o spowodowanie zamieszczenia informacji o NASZYM stowarzyszeniu na portalu www.wentylacja.com.pl

Informacja właśnie została opublikowana i mam nadzieję,że przyczyni się do dalszego wzrostu zainteresowania Centrum
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 08:51:46
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):
awax napisał(a):Zgłaszają się do mnie z pytaniami przedstawiciele Importerów i producentów odnośnie możliwości współpracy typu umowy serwisowe,dystrybucyjne itp.Jest to dowód na to,że działając wspólnie możemy wiele osiągnąć.Sprzedawcy sami sobie tego nie zainstalują i nie naprawią w razie potrzeby.
>cieszy< Zainteresowanie o czymś świadczy. Rysuje się szansa dla małych firm, dzisiaj jednoosobowych, a jutro kto wie, kto wie... Cool
Wielokrotnie w przeszłości takie szanse zostały zaprzepaszczone.Górę brały prywatne interesy lub waśnie personalne.Postarajmy się nie powtórzyć tego błędu.
Przypominam,że tworzone Centrum jest Stowarzyszeniem osób,nie firm.W związku z tym nie ma przeszkód aby z tej samej firmy kilka osób przystąpiło do niego.
Dzisiaj zostaną rozesłane deklaracje i są to ostatnie dni aby dołączyć do grupy założycieli.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

irroda

2008-12-08, 12:18:02
Zaawansowany użytkownik
jak liczne jest grono tzw. "grupy założycieli"
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 13:50:49
Top użytkownik
irroda napisał(a):jak liczne jest grono tzw. "grupy założycieli"
Witam
Na dzień dzisiejszy 17 osób,wymagane jest 15.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-08, 16:35:39
Top użytkownik
Witam

Zastanawiam się czy nie za duże możliwości daje ten punkt.

§31
1. W zakresie wynikającym z prowadzonej działalności Stowarzyszenie może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania.

rozumiem że dokonać tego mogą tylko:

2. Do wykonywania czynności prawnych w imieniu Stowarzyszenia wymagane jest współdziałanie dwóch osób spośród Prezesa, Wiceprezesa lub Sekretarza Zarządu Stowarzyszenia. Inne osoby mogą dokonywać czynności prawnych w imieniu Stowarzyszenia wyłącznie na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez Zarząd.

Kto spłaca zobowiązania?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-08, 17:06:55
Moderator
Dobre pytanie.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 17:34:33
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Zastanawiam się czy nie za duże możliwości daje ten punkt.

§31
1. W zakresie wynikającym z prowadzonej działalności Stowarzyszenie może nabywać prawa i zaciągać zobowiązania.

rozumiem że dokonać tego mogą tylko:

2. Do wykonywania czynności prawnych w imieniu Stowarzyszenia wymagane jest współdziałanie dwóch osób spośród Prezesa, Wiceprezesa lub Sekretarza Zarządu Stowarzyszenia. Inne osoby mogą dokonywać czynności prawnych w imieniu Stowarzyszenia wyłącznie na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez Zarząd.

Kto spłaca zobowiązania?

Pozdrawiam
Stowarzyszenie nie jest spółką cywilną i za zobowiązania może odpowiadać Zarząd i to jedynie w określonych wypadkach,konkretnie jak każdy tzn.gdy podejmuje działania niezgodne z prawem.
Przy okazji nabywanie praw i zobowiązania to nie jedynie kwestie finansowe.
Jestem przeciwny aby Centrum zaciągało jakiekolwiek kredyty i nie interesowałem się tym szczegółowo.Sądzę,że uzyskanie jakiegokolwiek kredytu jest nierealne,chyba,że Zarząd sam miałby poręczyć jego spłatę.
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-08, 17:42:08
Moderator
Zycie mnie nauczyło że jeżeli czegoś się na początku nie wyjaśni to potem są problemy i niedomówienia. Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-08, 18:11:45
Top użytkownik
Witam

Ale daj możliwość, wiec jak jest możliwość to powinien być zapis kto za to odpowiada i do jakich wartości. Jeżeli prezes weźmie kredyt i sprzeniewierzy go to zarząd ma spłacać, członkowie? Wydaje mi się że takie decyzje o zaciąganiu zobowiązań powinien podejmować zarząd, mniejsze szanse na sprzeniewierzenia i inne patologie Smile . Z czasem to będą duże pieniądze przechodzić przez Stowarzyszenie.

Strasznie się spieszysz Awax z ustanowieniem tego wszystkiego. Mamy jakąś konkurencje czy cóś?

Nie jestem prawnikiem, ale jedno słowo pisane w różny sposób może oznaczać zupełnie co innego.

Wiem też że statut to nie twierdza, którą zaraz grupa prawników cwaniaczków będzie obalać ale nie powinna dawać dużych możliwości jednej osobie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 18:16:30
Top użytkownik
byniom napisał(a):Zycie mnie nauczyło że jeżeli czegoś się na początku nie wyjaśni to potem są problemy i niedomówienia. Big Grin
I bardzo dobrze,zresztą można w prawie o Stowarzyszeniach i interpretacjach powyższego odszukać,że członkowie nie ponoszą odpowiedzialności,natomiast stowarzyszenia do wysokości majątku.To,że Zarząd odpowiada za decyzje,które podejmuje to chyba normalne.

Pozdrawiam i proponuję aby niektóre wątki i niejasności przenieść póki co do skrzynki pocztowej (strona www jest przygotowywana i przewiduję tam część dostępną jedynie dla członków stowarzyszenia,a może ktoś pomoże?).Chciałbym abyśmy mieli samych przychylnych obserwatorów.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 18:41:49
Zaawansowany użytkownik
A czy moja skromna osoba by się przydała ???????????????
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 18:42:41
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Ale daj możliwość, wiec jak jest możliwość to powinien być zapis kto za to odpowiada i do jakich wartości. Jeżeli prezes weźmie kredyt i sprzeniewierzy go to zarząd ma spłacać, członkowie? Wydaje mi się że takie decyzje o zaciąganiu zobowiązań powinien podejmować zarząd, mniejsze szanse na sprzeniewierzenia i inne patologie Smile . Z czasem to będą duże pieniądze przechodzić przez Stowarzyszenie.

Strasznie się spieszysz Awax z ustanowieniem tego wszystkiego. Mamy jakąś konkurencje czy cóś?

Nie jestem prawnikiem, ale jedno słowo pisane w różny sposób może oznaczać zupełnie co innego.

Wiem też że statut to nie twierdza, którą zaraz grupa prawników cwaniaczków będzie obalać ale nie powinna dawać dużych możliwości jednej osobie.

Pozdrawiam
Kto a co odpowiada w Stowarzyszeniu ŚĆIŚŁE określa prawo o stowarzyszeniach,a głónie Ustawa.Żaden Statut nie może tego zmienić

Nie miałbym nic przeciwko aby duże pieniądze przepływały przez stowarzyszenie,ale nie to przecież jest jego celem

Aby uniknąć błędów "jednego słowa"statut finalnie pisze doświadczony prawnik.

Co do przyczyn pośpiechu to wyjaśnijmy Sobie jedno.Część z nas ma duży staż pracy i z doświadczenia wiemy,że gdy nie zrobimy czegoś od razu to temat się rozmyje.Druga bardzo istotna sprawa to fakt,że Sąd na rejestrację ma trzy miesiące i nie uwierzę,że w środku sezonu ktoś będzie miał czas na poświęcenie go w zaczącej i wystarczającej ilości.To w początkowym okresie działalności będą zapadać najważniejsze decyzje.Wtedy to właśnie Walne będzie miało możliwość wprowadzenia dodatkowych zmian.

Stefan pytasz mnie na ogólnym forum czy mamy konkurencję?????????
Na to pytanie publicznie nie mogę odpowiedzieć,tak jak i publicznie nie ogłoszę listy założycieli dopóki nie uzyskam na to zgody.

Proszę o szczegółowe pytania na skrzynkę pocztową,odpowiedzi udzielę "do wiadomości"wszystkich którzy się zgłosili.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 18:46:09
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):A czy moja skromna osoba by się przydała ???????????????
Im nas będzie więcej,tym więcej można będzie zrobić.Przecież spełniasz warunki dla kandydatów.Jeżeli Swoją aktywność i dociekliwość z forum utrzymasz w pracy w Centrum to z pewnością się przydasz.
Zapraszam
centrum.klima@poczta.fm
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 18:52:42
Zaawansowany użytkownik
ok zjem coś i biorę się do pracy he he a myślałem ze będzie nudny wieczór
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-08, 19:24:02
Top użytkownik
Witam

Rozumiem.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-12-08, 19:50:35
Moderator
Po drodze mnie zabierzecie Big Grin
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 19:53:23
Zaawansowany użytkownik
A więc czym te stowarzyszenie KCICHiK będzie się zajmować tylko biurokracją . Czy w późniejszym terminie jest pomysł np. rozprowadzanie Klimatyzatorów pod certyfikatem KCICHiK pominiemy duże koncerny które krocie zarabiają na handlem częściami itp przecież są w śród nas którzy by mogli by się zając dystrybucją naprawami serwisem. Czy wo gule odbiegłem od tematu i to nie tak proszę naprostować.
  • Odpowiedz

awax

2008-12-08, 20:17:02
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):A więc czym te stowarzyszenie KCICHiK będzie się zajmować tylko biurokracją . Czy w późniejszym terminie jest pomysł np. rozprowadzanie Klimatyzatorów pod certyfikatem KCICHiK pominiemy duże koncerny które krocie zarabiają na handlem częściami itp przecież są w śród nas którzy by mogli by się zając dystrybucją naprawami serwisem. Czy wo gule odbiegłem od tematu i to nie tak proszę naprostować.
Ja myślę ,że niech każdy robi swoje,ale importerzy muszą wiedzieć,że jesteśmy w stanie zorganizować sami import lub zbojkotować tych którzy postępują nieetycznie przystępując np.do przetargów.Jeżeli inni nie będą chcieli pomijać nas w łancuszku producent-klient to nie ma powodu się wygłupiać i wchodzić w czyjś zakres.Chciałbym abyśmy mogli w Centrum pomagać wzajemnie sami sobie,doradzać,może wspólnie realizować większe zlecenia,uzupełniać w serwisie gwarancyjnym,spowodować aby opłacało się odzyskiwać czynniki,naprawdę szkolić ,a nie tylko wydawać świadectwa kwalifikacji.
Poza tym warto by się chyba poznać i czasami wspólnie wypić piwko:Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-08, 20:32:31 przez awax.)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 20:22:13
Zaawansowany użytkownik
właśnie tak się zapytać i uzyskać poprawną odp, chodzi mi np. o to ze u mnie jest jeden przestawiciel na LG jest to firma konkurecyjna i jak lg nie daj boże się spi...........li zgadnij kogo wina tego kto montował czy wada urządzenia ale niepoczebnie się odzywałem na tym Hyde Park wracam do KLIMATYZACJI
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 20:24:39
Zaawansowany użytkownik
mg_1 napisał(a):Dobrze prawisz, tak może być za jakiś czas. Podzielimy Polskę na obszary i każdy z nas będzie miał swój kawałek tortu tylko dla siebie.
ODP DLA MG-1
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 20:26:46
Zaawansowany użytkownik
Awax miło MĄDREGO POSŁUCHAĆ TEJ ODP OCZEKIWAŁEM
  • Odpowiedz

bodzio

2008-12-08, 20:29:42
Zaawansowany użytkownik
Gdzie to jest napisane jakie będą obowiązki wynikające bycia w tej organizacji?
Bo troche nie w temacie już jestem?
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 4 5 … 9 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa