Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

cps 780 wykrywacz

12 Odpowiedzi, 11315 Wyświetleń

szk6

2009-01-20, 22:56:57
Użytkownik
jakie nieszczelności wykrywają wasze wykrywacze bo mój jakoś nie radzi sobie za dobrze a napewno nie jest to obiecywane 15g na rok
może 15 kg to by i wykrył ale nic więcej są nieszczelności które da sie wykryć na oko a moj cps sobie nie radzi zastanawiam się żeby zainwestować w refco podobno są o wiele lepsze?
  • Odpowiedz

awax

2009-01-21, 09:03:57
Top użytkownik
Witam
Sadzę,że nie chodzi tu o typ i model wykrywacza,a o warunki w jakich jest stosowany.
Dane podawane przez producenta odnoszą się do iście laboratoryjnych warunków.W praktyce pomieszczenia są wentylowane,ponadto może byc w pomieszczeniu warsztatowym pewna stała ilość czynnika w powietrzu.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bodzio

2009-01-21, 19:48:44
Zaawansowany użytkownik
Temperatura i wilgotność też ma znaczenie, mój fiksuje jak jest poniżej 5 stopni.
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-21, 19:49:26
Użytkownik
ten wykrywacz nie ma automatycznej regulacji tylko ręczną więc problem czynnika w powietrzu nie powinien mieć znaczenia a są miejsca gdzie wiem że są nieszczelności a wykrywacz ich nie wykrywa
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-01-22, 08:06:12
Moderator
to użyj piany z płynu do mycia naczyn albo czystego płynu a wykrywacz wyzuc
  • Odpowiedz

Artic

2009-01-22, 15:26:30
Zaawansowany użytkownik
taaa płyn do mycia naczyć Big Grin super sprawa. dawno już nie pamiętam kiedy użyłem wykrywacza
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

bodzio

2009-01-22, 20:15:23
Zaawansowany użytkownik
Tak, duże ciśnienie azotu i płyn do mycia naczyń jak najbardziej gęsty POMAGA
  • Odpowiedz

szk6

2009-01-22, 20:17:20
Użytkownik
teraz nie wiem czy inwestować jescze w refko 8 setek czy ósemkę w ludwik z lanoliną
  • Odpowiedz

bodzio

2009-01-22, 20:28:17
Zaawansowany użytkownik
Jedno i drugie dobrze mieć bo na azocie wykrywaczem nie znajdziesz a na czynniku nie uzyskasz odpowiedniego ciśnienia żeby Ludwik zadziałał.
  • Odpowiedz

matell

2009-05-29, 18:39:19
Nowy użytkownik
Ja mam Inficona Tek Mate i jestem zadowolony. Tam gdzie na mydle nic nie widać on piszczy. Ma 11g na rok z możliwością przełączenia na mniejszą czułość. Wchodząc do komory pełnej freonuz wycieku piszczy a po chwili przestaje a w miarę zbliżania się do źródła wycieku zaczyna piszczeć.
  • Odpowiedz

matell

2009-05-29, 19:30:52
Nowy użytkownik
seniorbiovital napisał(a):jak on się sprawuje( inficon), dużo o nim słyszałem
ja mam refco, też działa
Sprawuje się świetnie. Tylko jak jest nowy sensor to jest bardzo wrażliwy na podmuchy i skoki temperatury. Ale z czasem dociera się. A co do czułości to wystarczy przyłożyć do wydmuchu z lodówki i jak jest nawet minimalny wyciek to wskaże.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-05-29, 19:32:45
Zaawansowany użytkownik
Ja mam już prawie 10 lat TIF 5650 jest naprawdę super. Jeden warunek musi być czysty sensor - czujka.

Wielkość wycieku jest wskazywana linijką LED. Ma funkcję zmniejszania czułości w miarę zbliżania do miejsca wycieku. Jego czułość ( według danych producenta ) to 7gr. na rok.
Kosztował dość sporą kasę. prawie 10 lat temu zapłaciłem 1050zł. Ale nie żałuje.

Jako środka do sprawdzania używam też piany zrobionej z kremu do golenia rozmieszanego w małej ilości wody. W szczelnym małym słoiku można przechowywać długi czas.
Moim zdaniem jest dużo lepsza od płynu do mycia naczyń ( lub podobnego ) gdyż nałożona na podejrzane miejsce utrzymuje się dość długo i pęcherzyki powoli rosną nawet przy małym wycieku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-05-29, 19:34:54 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa