Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zablokowany wał sprężarki (ZEXEL) AUDI pomocy !!

8 Odpowiedzi, 15063 Wyświetleń

zielas55

2006-12-22, 19:15:08
Nowy użytkownik
Witam wszystkich na forum to moja pierwsza wizyta Smile

Mój problem to zablokowany wal sprężarki (klimatyzacja dwustrefowa audi A6 98r. 1,9 TDI sprężarka ZEXEL)
Po szarpnięciu walu sprężarki odblokowuje się i pracuje normalnie mrozi bardzo dobrze do momętu osiągnięcia przez silnik ok 35000 obr/min., gdy się zablokuje momętalnie pali i zrywa się pasek dodam, że kupiłem samochód niedawno i było rozwalone łożysko w sprzęgle sprężarki jest już wymienione. Po włączeniu sprężarki silnik traci delikatnie obroty i nieslychać żadnego hałasu ze sprężarki, niby pracuje normalnie.
Moim skromnym zdaniem wysypała się sprężarka, jednak w warsztacie, w którym się zajmują się klimatyzacją mechanik twierdzi, że napewno to nie sprężarka i będzie kosztowało 300 zł on podobno wie, co to jest, ale mi nie powieSmile
Czy po opisanych prze zemnie objawach można postawić jakąś diagnozę wykluczającą sprężarkę, bo niechcę, aby się okazało, że wymieni mi jakiś zawór albo coś innego, a Klima pochodzi z tydzień i kasa w błoto?

Pomóżcie!!
  • Odpowiedz

awax

2006-12-22, 21:03:30
Top użytkownik
Witam
Troszeczkę przesadziłeś z tymi obrotami jak sądzę to tylko pomyłka.
Co do powodów blokowania to może być ich kilka i przydatna byłaby wiedza na temat ciśnienia na ssaniu i tłoczeniu w trakcie pracy.
Niezależnie od powyższego takie kilkakrotne zablokowanie nie wyszło jej na zdrowie i za 300 zł. wydaje mi się ,że nie będzie to usługa kompletna.Mam tu na myśli dokonanie- po usunięciu usterki -płukania instalacji,wymiany oleju itd.
Jeżeli jednak otrzymasz gwarancję to może ktoś przez wzgląd na okres zimowy za taką cenę może to wykonać.
W tym konkretnym przypadku jestem raczej pesymistą w przewidywaniu sprawności układu w przyszłości ,zwłaszcza latem.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt i klimatyzowanego Nowego Roku.
  • Odpowiedz

zielas55

2006-12-22, 23:04:27
Nowy użytkownik
Oczywiście obroty to 3500 czeski błąd Wink
no to teraz mam problem chyba faktycznie wstrzymam się do wiosny, mechanik twierdzi że gwarantuje sprawność jednak po chwili refleksji myślę że klejąc klimę superglu można dać gwarancje przy tych temperaturach bo klima nie będzie pacować. (dzięki za sugestie)
Jedno mnie zastanawia że audik ma podobno 150000 km przebiegu, fakt że jest zadbany a silnik jak igła jednak czy możliwe aby sprężarka padla po tak malym przebiegu ?? (wentylator klimy też ma spory luz i po wlączeniu przez kilka sekund skrzypi)
Jeszcze do poprzedniego postu, czy nieprawidłowe ciśnienia w ukladzie mogły by powodować blokowanie sprężarki??
Byłbym wdzięczny za polecenie jakiegoś profesjonalnego serwisu klimy w kujawsko-pomorskim, lub wielkopolskim bo napełaniaczy pełno i nawet niewiedzą jakie mają być ciśnienia przy danej temperaturze, jak u jednego takiego fachowca bylem to stwierdził że nabija do pełna i tyle a maszyna sama wie jak napełnić (moim zdaniem po coś są te zegary na tej maszynie)
Jeżeli już padnie na sprężarkę to czy jest sens kupić używaną i ewentualnie czy jest możliwość sprawdzenia bez montażu w pojeździe.
  • Odpowiedz

zielas55

2006-12-23, 20:34:42
Nowy użytkownik
Sprawdzalem przewody i nie stwierdziłem żadnych załamań ani zgnieceń.
Mam pytanie, jak rozpoznać że maszyna do obslugi klimy ma funkcę płukania bo niechce zostać wywalony na kasę zwyklym napełanianiem, jeżeli płucze się układ to czy przed czy po płukaniu należy zmienić filtr osuszacz ?? zdecyduje się chyba na używaną sprężarkę z rozbitego auta, czy mona taką sprężarkę jakoś sprawdzić przed montażem ??

Życzę wszystkim użytkownikom forum wesołych świąt i wystrzalowej zabawy sylwestrowej Smile
  • Odpowiedz

awax

2006-12-24, 20:24:21
Top użytkownik
Witam
Nie śpiesz się,njpierw wyczyść zawór (dysza ) .
Nie jestem pewien czy ta sprężarka ma zmienną wydajność i tam też może być przyczyna.Masz trochę czasu więc zaczekaj i coś się wymyśli.Ja obecnie z uwagi na przeprowadzkę nie mam zbytnio czasu i dostępu do materiałów.
Pozdrawiam i do usłyszenia.
  • Odpowiedz

zielas55

2007-02-21, 17:23:53
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Witam
Nie śpiesz się,njpierw wyczyść zawór (dysza ) .
Nie jestem pewien czy ta sprężarka ma zmienną wydajność i tam też może być przyczyna.Masz trochę czasu więc zaczekaj i coś się wymyśli.Ja obecnie z uwagi na przeprowadzkę nie mam zbytnio czasu i dostępu do materiałów.
Pozdrawiam i do usłyszenia.
A w jaki sposób najlepiej wyczyścić tą dyszę powietrzem sprężonym, czy jakimś płynem ??
jej nr katalogowy 4B0 820 177 koloru żółtego.

Jeszcze jedno pytanie czy ktoś zna adres profesjonalnego warsztatu zajmującego sie klimatyzacją w kujawsko-pomorskim, lub wielkopolskim najlepiej w Bydgoszczy Toruniu, lub Poznaniu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-02-21, 17:35:44 przez zielas55.)
  • Odpowiedz

skylark

2007-02-27, 14:44:51
Użytkownik
Najlepiej taką dyszę wymienić... koszt dyszy rzędu 20zł. Jeśli starą czyścić to powietrzem i benzyną ekstrakcyjną. Porządnie osuszyć.
Specjalista klimatyzacji samochodowych i ogrzewań postojowych typu Webasto
  • Odpowiedz

zielas55

2007-03-20, 13:41:13
Nowy użytkownik
Niestety po rozmoanowoaniu sprężarki okazało się że talez oporowy obijał sie o obudowę i ogólnie spręzarka nadaję sie tylko do przetopu na aluminium więc kończe ten wątek teraz zbieram potrzebne części i zabieram sie do naprawy jak zrobie to napisze jak działa i jakie koszty takiego uszkodzenia.
Jedno mnie zastanawia czy przyczyna uszkodzenia mogło byc rozwalone sprzęgło sprężarki, bo łożyska w samej sprężarce były całe.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa