Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie podłogi w mroźni

15 Odpowiedzi, 21047 Wyświetleń

mister

2009-06-03, 18:36:36
Zaawansowany użytkownik
mroźnia -30 st o powierzchni 170 m2 . potrzeba zrobić ogrzewanie posadzki za pomocą ciepła odzyskiwanego ze skraplania przez glikol. chodzi mi o to jakie dać średnice rur z glikolem i w jakim odstępie od siebie . ma ktoś w tym temacie jakies doświadczenia ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-03, 19:10:37
Moderator
rurki min 18 mm w odstepie 30 cm
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-06, 20:39:38
Zaawansowany użytkownik
Małe pytanko a po co takie coś się robi . (jak dotąd nie spotkałem się z czymś takim)
pozdrowienia
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2009-06-06, 20:45:16
Top użytkownik
szczerze mówiąc również nie spotkałem,chyba,że chodzi o ogrzewanie podłogowe sąsiednich pomieszczeń
  • Odpowiedz

Alpak

2009-06-07, 06:26:07
Użytkownik
Aby nie doszlo do przemarzania gruntu i rozsadzenia podlogi.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-07, 07:38:43
Zaawansowany użytkownik
Dzięki rozumie, chociarz przyznam się że zawsze myślałem że to sprawa izolacji.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

CKI

2009-06-08, 17:09:00
Nowy użytkownik
Ogrzewanie podłogi w mroźni to jak difrost parownika, musi być. Wilgoć przy niskich temperaturach zamarza także na podłodze i po jakimś czasie mielibyśmy tam warstwę lodu który kruszyłby się pod wózkami. A to żadna przyjemność pchać półtonową paletę po pokruszonym lodzie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jerzyk82

2009-07-05, 18:16:03
Nowy użytkownik
Witam,
ciekawa sprawa z tym odzyskiem ciepła do ogrzewania podłogowego w mroźni.
Rurki połączone sekcjami do kolektora czy jedna wężownica ?
Wystarcza prosty pomiar temperatury posadzki jak w ogrzewaniu elektrycznym czy trzeba budować cały układ w oparciu o temperaturę glikolu na powrocie ?
No i na koniec czy trzeba do całego układu ogrzewania przewidzieć jakiś zbiornik buforowy (magazyn ciepła na czas postoju agregatów) ?
  • Odpowiedz

wit

2009-07-05, 22:41:14
Top użytkownik
CKI napisał(a):Ogrzewanie podłogi w mroźni to jak difrost parownika, musi być. Wilgoć przy niskich temperaturach zamarza także na podłodze i po jakimś czasie mielibyśmy tam warstwę lodu który kruszyłby się pod wózkami. A to żadna przyjemność pchać półtonową paletę po pokruszonym lodzie.
Pozdrawiam
ogrzewanie podłogi w mroźni nie ma nic wspólnego z lodem na posadzce !!
posadzka ma temp ujemną taką jak mroźnia -jeśli znajdzie się woda -to będzie ślizgawka...

to ogrzewanie ma za zadanie TYLKO zapobiec PRZEMARZANIU GRUNTU !

każda izolacja ma pewne straty.... i w mroźni zawsze występuje odpływ ciepła z gruntu poprzez izolację podłogi -podłogę w kierunku mroźni...
i stopniowo grunt się schładza -czasem (jak solidna izolacja podłogi) trwa to kilka lat -i zacznie zamarzać pod posadzką.... w efekcie posadzka pęka i się fałduje i inne takie... zupełnie jak zalana drewniana podłoga..... zamarzający grunt "się paczy"

i żeby temu przeciwdziałać dajemy ogrzewanie podłoża.... dobierając tak moc na metr kwadratowy żeby skompensować straty ciepła przez izolację podłogi.... wtedy temp. gruntu pod komorą pozostaje bez zmian -a całe ciepło przeciekające do komory pochodzi z ogrzewania a nie z gruntu... temp gruntu pozostaje stała... i dodatnia.

w gruncie -poniżej izolacji (zazwyczaj w wylewce betonowej) umieszcza się grzałki.... mogą być elektryczne -mogą być rurki z glikolem -a mogą też być rury dużej średnicy przez które swobodnie przepływa powietrze zewnętrzne... w każdym wykonaniu sprawą priorytetową jest trwałość i bezawaryjność ogrzewania gruntu.... -ogrzewanie ma przetrwać mroźnię.

elektrycznie -układa się np. druty zbrojeniowe fi 12mm łączone spawaniem i zasila je napięciem kilku Volt przy sporym amperażu....
grzałka z drutu oporowego może się przepalić... gruby drut stalowy zalany w betonie jest "wieczny"
rury z glikolem -wystarczy co koło pół metra -lepiej nie równoległy grzebień a długie wężownice. wskazane nawet umieszczanie dwóch rur obok siebie--- na wypadek pęknięcia jednej...
kontrola temp glikolu na wylocie... ma być temp dodatnia.
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

wit

2009-07-25, 21:07:53
Top użytkownik
r12 napisał(a):jeśli chodzi o mrożnie podgrzewana jest tylko instalacja skroplin w podłodze o innych wersjach niesłyszałem.Ponadto mija się to z celem bilansów cieplnych. Jeżeli yżywa się odpowiednich materiałów budowlanych
to mało jeszcze słyszałeś....

i nie pisz bzdur o bilansach cieplnych i odpowiednich materiałach...

KAŻDY materiał izolacyjny ma jakieś straty. jeśli przez izolację są jakiekolwiek straty ciepła -to poniżej podłogi temp spada. kiepska izolacja -temperatura spada prędko.
doskonała izolacja " z użyciem odpowiednich materiałów budowlanych" -temp gruntu spada powoli... ale spada.

I absolutnie żadna izolacja podłogi nie zabezpiecza przed zamarzaniem gruntu pod podłoga komory minusowej.
jeśli jest jakikolwiek przepływ ciepła z gruntu do komory -to aby temp gruntu nie spadała -to ciepło musi być uzupełniane... mała komora z dobra izolacją podłogi -to ciepło płynie z gruntu wokół komory w kierunku pod komorę. Większa komora minusowa -ciepło trzeba uzupełniać -to płynące z zewnątrz ogrzeje grunt blisko ścian -ale idąc w kierunku środka podłogi -oddalając się od ścian bez dodatkowego ogrzewania podłogi temp będzie coraz niższa...
bilans służy określeniu potrzebnej mocy...
moc ogrzewania gruntu może być większa od wymaganej -jedynie troszkę wzrosną straty i wzrośnie temp gruntu pod komorą.... nie może być niższa -bo jeśli mniej ciepła dodamy niż z gruntu ucieka do komory to grunt zmarznie. Zazwyczaj po kilku latach dopiero. Ale zmarznie i wysadzi posadzkę.

żadna izolacja nie ogrzewa podłoża! To tak jak ŻADNA izolacja nie zabezpieczy rury przed zamarznięciem -jeśli nie ma dopływy ciepła równoważącego straty. Np. w rurze wystarczy minimalny przepływ wody. i sama woda dostarcza potrzebne ciepło -równoważąc to co ucieka przez izolację... . W podłodze komory minusówki też coś to ciepło musi uzupełniać....

I naprawdę wiem o czym piszę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2009-07-27, 08:34:53
Top użytkownik
r12 napisał(a):to dowodzi tylko jednego że ciepło gruntu niezezwoli na zamarznięcie gruntu pod posadzką mrozni
r12 -wybacz bezpośredniość -ale.... za przeproszeniem bzdury piszesz.

ciepło z gruntu w DUŻEJ komorze minusowej nie zezwoli na zamarznięcie tegoż
przez jakiś czas -zazwyczaj kilka lat.

ale z każdym miesiącem z każdym rokiem temp gruntu pod komora spada coraz głębiej i tego ciepła jest coraz mniej... aż zamarznie.

i jak wspomniałem wcześniej -ja naprawdę wiem o czym piszę.

komory minusowe MUSZĄ mieć podgrzewanie gruntu.
i o ile w komorach o powierzchni kilku metrów kwadratowych można to zaniedbać -"bo jakoś to będzie i kilka lat wytrzyma" to w większych komorach jest to poważny wymóg projektowy.

wiesz... ja od lat obsługuję komorę o wymiarach 120m x 36m Wink i kilka niewiele mniejszych. Widziałem ich budowę.... oraz kiedyś mnie troszkę o tym uczyli.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-31, 09:36:07
Użytkownik
następny jasio
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-31, 17:54:15
Użytkownik
łysy też chciałem to powiedzieć
  • Odpowiedz

łysy45

2009-08-01, 06:38:47
Użytkownik
nowego jasia mozna rozpoznac na kilometr nawet sie nieznając
  • Odpowiedz

Artic

2009-08-06, 22:18:04
Zaawansowany użytkownik
szkoda pisać
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa