Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia zaladza sie

35 Odpowiedzi, 39149 Wyświetleń
1 2 Dalej

mn27

2009-06-15, 19:32:16
Zaawansowany użytkownik
witam zostałem wezwany do chłodni na wesela po wejściu do chłodni temp ok15 stopni parownik cały zalodzony , jest to prosty układ bez żadnego sterowani jedyni zwykły mechaniczny termostat +30 -30.
Dodam ze wentylatory przy parowniku chodza cały czas i niby one mają zdmuchiwać szron jak sie wyłączy agregat. .
Podobno przez pierwsze 2-3 dni jest ok problem pojawia sie jak panie które obsługuja te wesela zaczynaja tam wchodzić coraz częsciej i temp. zaczyna rosnąć aż wkoncu sie zaladza.
Proszę o jakieś proste a w miare skuteczne rozwiązanie.
  • Odpowiedz

mister

2009-06-15, 19:38:33
Zaawansowany użytkownik
jesteś serwisantem i nie wiesz co z tym zrobić ?
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 19:43:34
Zaawansowany użytkownik
serwisantem czy nie serwisantem ta chłodnia jest u mojego znajomego ja raczej nie zajmuje sie duzymi komorami lecz urządzeniami domowymi lub ladami szafami sklepowymi i klimatyzacja więc trzeba to zrobić zeby było dobrze wiec pisze po to zeby mi ktos doradzil a nie sie pytał czy jestem tym czy tamtym
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-06-15, 19:53:25
Moderator
Naprawy u znajomych zawsze są najgorsze. Bo jak chcesz zrobić dobrze (czyli drogo) to zaraz się krzywią i mówią, że może taniej, że po znajomości itd. A Ty się gimnastykuj i wymyślaj dziwne tanie rozwiązania, które i tak na dłuższą metę nie działają za dobrze.
Musisz zamontować grzałkę na parowniku. Co najmniej. Do tego dorobić drobne sterowanie. To nie jest dziurkę w śniegu wysikać. I tak mu powiedz.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-15, 19:55:38 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:06:41
Zaawansowany użytkownik
WIEM ZE TAK należy zrobić tylko nie wiem jak wyglada to od strony technicznej, jak ta grzałkę umieścic -parownik jest zabudowany blachą aluminiową.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-06-15, 20:07:45
Zaawansowany użytkownik
Wstaw elektroniczny sterownik i zaprogramuj go odpowiednio i po krzyku.
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-06-15, 20:14:11
Moderator
Odkręć blachę / wytnij , zamocuj grzałkę pod parownikiem, sterowanie czasówką ale lepiej sterownikiem do chłodni. Obejrzyj sobie gdzieś jak wygląda jakiś kompletny parownik do chłodni.
Jaka tam ma być temperatura? 4*? Przez cały tydzień tam coś trzymają? I muszą te baby tam tak łazić? Co one cycki sobie chłodzą?
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:21:00
Zaawansowany użytkownik
trudno powiedziec co tam te baby sobie chłodzą, ale wracając do chłodni temperatura ma byc ok 5-7*, moim zdaniem grzałke trzeba zamontować wewnątrz parownika zeby zdało to egzamin, ale nie ma tam takiej mozliwości
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-15, 20:22:21
Moderator
czeste wchodzenie powoduje dostawanie sie wilgoci z ciepłym powietrzem i dochodzi jeszcze brak zamykania drzwi za soba bo nie ma na to czasu
moim zdaniem za mały agregat a chłodnica ma za mały rozstaw lamel
druga sprawa brak odszraniania chocby wentylatorami
wstawienie sterownika normalnego nie dokonca rozwiaze problem a odszranianie mozna zrobic 24 godzinnym zegarem zapadkowym najtaniej oczywiscie i wentylatorami, moze pomoze

sukcesow zycze ze znajomym
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:27:30
Zaawansowany użytkownik
tam właśnie tak to jest rozwiązane, wentylatory chodzą non-stop na parowniku ale to nie zdaje na dłuższą mete egzaminu, ta chłodnia jest w ogóle ....udana(grzecznie mówiąc), agregat był wymieniony rok temu na nowy TECUMSEH gaz R404
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-15, 20:35:04
Moderator
a dochodzi do tego jeszcze ciepłe zarcie w wielkich nieprzykrytych garach i problem gotowy
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:42:18
Zaawansowany użytkownik
no właśnie, dziury w drzwiach na centymetr, nie da sie przetłumaczyc właścicielowi, on twierdzi ze kiedys było dobrze- dziury tez były, może to trzeba jakoś inaczej zprogramowac wentylatory? myslałam o jakimś czujniku przeciwzamrożeniowym jaki jest zamontowany w klimatyzacjach-gdy parownik jest zalodzony to wyłącza agregat, a wentylatory nadal pracują
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:44:03
Zaawansowany użytkownik
czy jest taki czujnik możliwy do zdobycia i zamontowania? wydaje mi sie ze cos takiego by tam najbardziej pasowało,
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-15, 20:47:46
Zaawansowany użytkownik
co ten stycznik ma załączac-napisz dokładniej o co chodzi!
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-06-15, 21:11:11
Moderator
Czasówka włącza wentylatory i odłącza sprężarkę (przez stycznik). Tzn odwrotnie. Odłącza na jakiś czas sprężarkę, a wentylatory dymają przez jakiś czas (30 min?)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-15, 21:12:09 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-16, 06:02:49
Zaawansowany użytkownik
jak dokładnie nazywa sie ta czasówka i ile ona kosztuje.
Czyli tak chłodnia sobie chodzi nagle parownik sie zaczyna zaladzać temp zaczyna rosnąc ,chłodnia już sie nie wyłącza temp.skoczyła np. do 10 stopni ,czasówka wyłcza agregat i pracują tylko wentylatory przy parowniku.
Dobrze to rozumiem.
  • Odpowiedz

awax

2009-06-16, 06:24:00
Top użytkownik
Może lepiej jakiegos emeryta posadzić i niech wyłącza kiedy się zaszroni?
Co za elaboraty tu wypisujecie,nie można zamontować najprostrzego sterownika z dwiema czujkami i odpowiednio go zaprogramować?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-06-16, 08:05:49
Zaawansowany użytkownik
Ja z takom pewnom nieśmiałściom.

Może by tak zacząć od sprawdzenia temperatury parowania a także wydajności wentylatorów.

Jako że jak wcześniej pisałem zajmuję się co pomniejszym chłodnictwem i dość często zdarzają mi się chłodnie >imprezowe< to widziałem różne przypadki.

W takiej komorze jest wymagana temperatura około +4-6 stopni. Temperatura parowania więc około powiedzmy -10 .Początkowa na pewno sporo wyższa. Przy dostatecznej wydajności wentylatorów na pewno nie szybko się zaszroni.

Miałem przypadek gdzie na parowniku o długości ponad 1m i wysokości około 30cm chodziły 2 wentylatorki o wirniku 20cm. temperatura parowania po 5 min. -15 a w komorze +20. Parownik bez obudowy.

Po założeniu 3 wentylatorów 30cm musiałem sporo przykręcić zawór rozprężny.

Skończył się problem szronienia a temperatura w komorze osiągana jest momentalnie. Wcześniej agregat chodził bez przerwy a temperaturę osiągał z początku po długiej pracy i nie otwieranej komorze a później to już była makabra.
  • Odpowiedz

Artic

2009-06-16, 09:49:06
Zaawansowany użytkownik
zgadzam się z elektromechanikiem

robimy komory właśnie dla tekiej gastronomi i z doświadczenia wiem że podczas wesela komora jest otwarta non stop i wkładaja gorace potrawy wiec napewno agregat musi być przewymiarowany grzałki w tacy i sterownik bez tego to ani rusz. no i tak jak wyżej wentylatory musze mieć kopa :
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-16, 14:24:45
Zaawansowany użytkownik
no dobrze kazdy pisze coś innego i teraz jaki wniosek?
Wentylatory sa 3 średnica wentylatorów 25 cm,jeszcze oryginalne zabudowane w parowniku
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-16, 20:00:14
Zaawansowany użytkownik
jeszcze jedno pytanie jak zamontuje tą czasówke ile razy na dobę ma wyłączać agregat i na jaki czas, i wtedy mają pracować tylko wentylatory przy parowniku.
Jak powinien być poprawnie wyregulowany zawór.Dodam że sprężarka zawór i filtr są nowe. jakie odparowanie
  • Odpowiedz

mister

2009-06-16, 20:16:00
Zaawansowany użytkownik
człowieku nie masz pojęcia o chłodnictwie. kto cię wezwał do naprawy tego urządzenia ? myślę że najuczciwsze z twojej strony bedzie jak powiesz właścicielowi żeby poszukał innego fachmana.
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-16, 20:26:42
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem dlaczego nikt mi nie chce odpisać tego o co proszę tylko jeden przez drugiego sie wymądrza .Chyba będe tego zdania jak niektórzy co cos chcieli sie dowiedziec a tu tylko przemądrzanie sie , juz zauważyłem wczesniej na tym forum ktos chce sie zapytac otu wszyscy wielcy specjalisci tylko od nikogo konkretnej odpowiedzi .DZIEKI PANOWIE
  • Odpowiedz

mn27

2009-06-16, 20:41:59
Zaawansowany użytkownik
nie pozwolę sie obrażac, skoro zeden z was nie potrafi mi cos konkretnego doradzic to jest takim samy widocznie specjalista jak ja,
  • Odpowiedz

awax

2009-06-16, 20:52:23
Top użytkownik
mn27 napisał(a):nie pozwolę sie obrażac, skoro zeden z was nie potrafi mi cos konkretnego doradzic to jest takim samy widocznie specjalista jak ja,
Nie obrażaj się tylko jeżeli chcesz rozpocząc przygodę z chłodnictwem to zacznij od przeczytania chociaż jednego podręcznika dla początkujących.
Chyba nie chodzi Ci o to abyśmy naprawiali za Ciebie?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa