Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia i mroźnia na jednym urządzeniu

20 Odpowiedzi, 24509 Wyświetleń

jarpysz

2009-06-19, 15:17:58
Nowy użytkownik
Jako laik pragnę zapytać fachowców możliwość pracy chłodni i mroźni na jednym agregacie.
Na dzień dzisiejszy posiadam chłodnię , bardzo starą, wymagającą wymiany urządzeń. Prawdę mówiąc sama powłoka chłodni generuje dużo strat, z uwagi na nieszczelności i uszkodzenia mechaniczne itp. Ponadto nie jest mi potrzebna tak wielka przestrzeń. Planuję budowę nowej, w nowym miejscu. Posiadam również 8 zamrażarek skrzyniowych. energochłonność tych sprzętów jest kolosalna. Stąd powstał pomysł budowy chłodni, jako przechodniej, to znaczy z wejściem do mroźni z pomieszczenia chłodni. W tym miejscu zrodziło się pytanie: czy do chłodzenie tych dwóch pomieszczeń można zastosować jeden wspólny agregat i dwa parowniki?
Wypadało by nadmienić, że pomieszczenie które na to planuję przeznaczyć ma szerokość około 2,9m i długość około 6m. Komory miały by zajmować całą szerokość i pomieszczenie i po około 2m z długości.
Co sądzą fachowcy o tym pomyśle i czy jest to wykonalne?
Jeżeli miał by ktoś jakąś dobrą radę, będę za nią niezmiernie wdzięczny.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-06-19, 15:24:18
Użytkownik
z przyczyn technicznych zabronione /powrót oleju ,cisnienia odparowania a przedewszystkim nieekonomiczne/
  • Odpowiedz

awax

2009-06-19, 16:03:01
Top użytkownik
Jarpysz wdzięcznośc to chyba nie w interesach?
W ofercie firm instalacyjnych jest m.in.projektowanie i dobór podzespołów układu chłodniczego.Zresztą może to wydac się nieprawdopodobne ale z tego żyjemy.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-06-19, 16:56:12
Zaawansowany użytkownik
Da się zrobić, ale i tu duże ALE lepiej zrobić to na dwóch oddzielnych agregatach. Jeśli szukasz oszczędności to bym proponowałbym zrobić odzysk ciepła i podgrzewać wodę.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

jarpysz

2009-06-19, 17:03:25
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Jarpysz wdzięcznośc to chyba nie w interesach?
W ofercie firm instalacyjnych jest m.in.projektowanie i dobór podzespołów układu chłodniczego.Zresztą może to wydac się nieprawdopodobne ale z tego żyjemy.
Wdzięczność dotyczy tylko za dobrą radę, reszta to rzeczywiście interes a tu przyjmuje się, negocjuje i odrzuca oferty. Wiesz jestem inżynierem budownictwa i jak komuś coś poradzę to podziękowanie wystarcza, a w temacie: konstrukcję pomieszczeń łącznie z drzwiami planuję wykonać własną firmą, natomiast w zakresie sprzętu, oczywiście skorzystam z czyjejś ofert, na którą niewątpliwie liczę. Co do lokalizacji to są to okolice Gliwic na śląsku. Modyfikując pierwotne pytanie - czy chłodnia niejako przedsionek do mroźni to dobre rozwiązanie? Co do urządzeń widzę że zdania są podzielone, chętnie usłyszał bym argumenty, lub wręcz konkretną ofertę. Jak ktoś chce uzyskać szersze informacje niezbędne do oferty Wink proszę o info na jarpysz@wp.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-19, 17:10:22 przez jarpysz.)
  • Odpowiedz

jarpysz

2009-06-19, 17:08:57
Nowy użytkownik
p.obelix napisał(a):Da się zrobić, ale i tu duże ALE lepiej zrobić to na dwóch oddzielnych agregatach. Jeśli szukasz oszczędności to bym proponowałbym zrobić odzysk ciepła i podgrzewać wodę.
Agregat/y myślałem umiejscowić w sąsiednim pomieszczeniu - suszarni bielizny stołowej, a wentylację tego pomieszczenia planowałem podłączyć do rekuperacji.
Podgrzewanie wody? możesz rozwinąć temat i podać przykładowe koszty?
  • Odpowiedz

awax

2009-06-19, 17:22:35
Top użytkownik
Oczywiście,że może byc jeden agregat jednak te komory są niewielkie i raczej nie warto się w to bawic.
Ponadto zawsze należy brac pod uwagę ewentualnośc awarii minusowej,przy dwóch agregatach można plusową zejśc na lekki minus i przetrzymac towar na czas naprawy.
Istotne może okazac się jak często otwierasz mrożnięitp.
Generalnie te agregaty będą niewielkie i optowałbym przy rozdzielonych układach.
  • Odpowiedz

jarpysz

2009-06-19, 18:26:50
Nowy użytkownik
ok awax argumenty trafiają do mnie - dzięki
a co do chłodni jako przedsionka mroźni nie ma zastrzeżeń?
do wszystkich - może ktoś chce złożyć ofertę na urządzenia?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-19, 18:28:01 przez jarpysz.)
  • Odpowiedz

jurek01

2009-06-19, 18:46:58
Użytkownik
Poważam (AWAX) Stosownie układów zintegrowanych ,może się opłacić ale tylko w wypadku 100% bezawaryjności co jest niemożliwe .
Myślę że warto zainwedstować w 2 dobre agregaty + osprzęt .
Nie znam możliwości JARPYSZ ale myślę że warto się nad tym zastanowić.
  • Odpowiedz

szk6

2009-06-19, 19:07:43
Użytkownik
jurek01 napisał(a):Poważam (AWAX) Stosownie układów zintegrowanych ,może się opłacić ale tylko w wypadku 100% bezawaryjności co jest niemożliwe .
Myślę że warto zainwedstować w 2 dobre agregaty + osprzęt .
Nie znam możliwości JARPYSZ ale myślę że warto się nad tym zastanowić.
kilka postów wcześniej awax pisze że lepiej zastosować dwa agregaty .
Z jednym jak najbardziej wykonalne jednak w razie awaari nie mamy wogóle chłodzenia
  • Odpowiedz

awax

2009-06-19, 19:34:34
Top użytkownik
jarpysz napisał(a):ok awax argumenty trafiają do mnie - dzięki
a co do chłodni jako przedsionka mroźni nie ma zastrzeżeń?
do wszystkich - może ktoś chce złożyć ofertę na urządzenia?
Chłodnia jako przedsionek ?nie ma problemu o ile względy sanitarne nie wchodzą w grę/Nie napisałeś jaki towar będzie tam składowany.
Z pewnością otrzymasz oferty ze Swoich okolic,jednak przy wyborze nie warto kierowac się jedynie ceną.
Również przed samodzielną budową komory warto poradzic się co do izolacji i tej paroszczelnej równiez.
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-19, 19:36:43 przez awax.)
  • Odpowiedz

jarpysz

2009-06-20, 10:26:54
Nowy użytkownik
awax - jeżeli idzie o produkty to w całości oczywiście żywność, w chłodni nie będzie przechowywane świeże mięso, przede wszystkim półprodukty wstępnie przetworzone np galarety do zastygnięcia, krokiety przed usmażeniem oraz gotowe produkty z kolei w mroźni będą przechowywane takie jak: mięso, ryby, pierogi czyi praktycznie wszystko.
Jeżeli idzie o ściany to jest to nic innego jak zwykła przegroda budowlana podlegająca tym samym prawom fizyki co każda inna. Stąd planowana jej konstrukcja jest następująca poczynając od zewnątrz czyli strony cieplejszej:
- przestrzeń wentylacyjna - około 3 cm
- stelaż stalowy jak do sufitów podwieszanych - 3cm
- folia paroizoalcyjna
- płyta g-k - 12mm
- dwie warstwy płyt styropianowych po 8 cm każda na kleju poliuretanowym bez łączników mechanicznych
- płyta g-k - 12 mm
- siatka polipropylenowa wtopiona w kleju jak do płytek
- okładzina z płytek ceramicznych
Sufit analogicznie ale bez wewnętrznej płyty g-k i okładziny ceramicznej
Podłoga
- przestrzeni 4 cm uzyskana na profilach aluminiowych
- paroizolacja z foli
- płyta OSB 22 mm
- styropian 10 cm w dwóch warstwach z uszczelnieniem pianką
- dwie warstwy płyt OSB po 15 mm każda sklejonych ze sobą i skręconych
- folia w płynie - jako izolacja przeciwwilgociowa
- w mroźni mata podłogowa elektryczna - do okresowego ewentualnego usuwania oblodzenia posadzki
- płytki ceramiczne na kleju
  • Odpowiedz

awax

2009-06-20, 12:08:04
Top użytkownik
Jeżeli chodzi o rodzaj produktów to już raczej Sanepid może mieć zastrzezenia,głównie drób i ryby łącznie z pozostałymi.
Co do budowy to fajnie,a nawet chyba za dobrze.Czy nie taniej wyjdzie po prostu płyta warstwowa tzw. "obornicka"?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-06-20, 12:08:32 przez awax.)
  • Odpowiedz

jurek01

2009-06-20, 14:05:21
Użytkownik
Z pewnością byłoby szybciej ,taniej i mimo wszystko większa pewność że ekipa wykonująca te komórki przypadkiem nie zaoszczędziła na piankach lub styropianie.
  • Odpowiedz

AS

2009-06-20, 18:39:03
Zaawansowany użytkownik
Jedna mała uwaga, owa mata grzejna nie ma służyć do podgrzewania podłogi i usunięcia ewentualnego oblodzenia li tylko do podgrzewania gruntu pod posadzką mroźni aby woda zawarta w gruncie nie doprowadziła do zniszczenia komory.
Z inżynierskim pozdrowieniem dla inżyniera budownictwa.
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-06-22, 16:33:48
Zaawansowany użytkownik
Wracając do odzysku ciepła to nie wiem jakiej mocy będą tam urządzenia. Z tego co piszesz to myślę że 150 200 litrów wody o temp. 40 do 45 byś miał spokojnie. Oczywiście podgrzanej za darmo. Potrzebowałbyś wymiennika ciepła oraz zbiornik na wodę. Są także gotowce do kupienia z możliwością podłączenia do 8 urządzeń chłodniczych. Pod pojęciem gotowiec mam na myśli zestaw specjalnie do tego celu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

jarosław

2009-09-16, 13:41:27
Nowy użytkownik
Mam pytanie?
Jak wykonać posadzkę w mroźni?
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-16, 17:53:55
Top użytkownik
najlepiej wykonać ją z ryflowanej blachy aluminowej.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-09-17, 14:09:33
Zaawansowany użytkownik
Witam Wink
A nie zawsze najlepiej z blachy ryflowanej, gdyz gdy np. do chłodni beda wjzdzac wozki po 500kg, a w umowie miałes ze do 350 ale wiadomo, ze nieraz napchają tego ile wlezie, nie mowie oczywiscie o wszystkich przypadkach, ale jak to jest np. w produkcji kebaba albo tam, gdzie nie mają palet to powodzenia...
Wtedy najlepsza jest wylewka.
Nawet pospawana i dobrze zakotwiczona blacha w produkcji kebabu wygina sie jak chce. Smile Zalezy do czego ma to być. Juz mielismy takie przypadki ze po innej firmie jeszcze raz trzeba było podłoge robic i wszystko sie trzyma Smile
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pędziwiatr69

2009-09-17, 17:57:23
Nowy użytkownik
Nie wiem czy mam racje ale podłoga w mrożni musi mieć minimum 0 st <można wykorzystać gorące pary> dobra izolacja to podstawa....
Chytry dwa razy traci.........
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa