Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Maszyna 'wyciągnęła' za mało czynnika.

7 Odpowiedzi, 7106 Wyświetleń

Mareknet

2007-04-26, 14:16:09
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie które ciągle mnie męczy. Niedawno robiłem obsługę klimy w Mercedesie C-klasse 99r. Maszyna wyciągnęła z układu 280gram czynnika - wydaje mi się jakoś mało i przy takiej ilości chyba nie powinna już działać a działała. Później robiłem obsługę w Passacie z 95 roku - klima praktycznie nie chłodziła (sprężarka włączała się) podłączyłem maszynę i nic nie wyciągnęła.
Moje pytanie brzmi następująco - dlaczego tak jest? czym to jest spowodowane? Może zapchanym osuszaczem albo zmrożonym osuszaczem? Nie mam pojęcia dlaczego tak jest i ciągle mnie to zastanawia.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Mareknet

2007-04-29, 09:18:14
Nowy użytkownik
Ta maszyna to Bosch ACS500, manometry ma - sprawdzałem przed przystąpieniem do wymiany i ciśnienia były w normie. W passacie może na niskim ciśnieniu było trochę za dużo. Ciągle mnie to zastanawia dlaczego tak jest? może nie wyssała wszystkiego?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

pawmik

2007-04-29, 09:22:17
Nowy użytkownik
może to wina źle skalibrowanych wag maszyny.
Proponuje skalibrować wagi lub też nabić i odciągnąć czynnik i sprawdzić wtedy czy ilość czynnika wprowadzonego = ilości czynnika odebranego (trzeba mieć tez na uwadze różnice +- 100g na weże)
  • Odpowiedz

Mareknet

2007-04-29, 09:44:45
Nowy użytkownik
wagi raczej dobrze skalibrowane - sprzęt nówka sztuka. Zastanawiające jest to że w Passacie wyciągnęło 0 gram a sprężarka się włączała - dziwne jakieś. Jak się trafi to spróbuję jeszcze raz odessać i zobaczę co i jak.

Pozdro
  • Odpowiedz

bodzio

2007-04-29, 10:50:41
Zaawansowany użytkownik
No wyciągneła niby zero a co manometry pokazały po tej operacji???
ile pokazywały przed i po?
  • Odpowiedz

Mareknet

2007-04-29, 12:08:00
Nowy użytkownik
Manometry po podłączeniu pokazywały (o ile dobrze pamiętam) na niskim ok. 3bar a na wysokim ok. 6bar. po zabiegu nie pamiętam ile było :/

Dzięki wielkie wszystkim za zainteresowanie problemem
  • Odpowiedz

bodzio

2007-05-13, 12:52:58
Zaawansowany użytkownik
Po zabiegu maszyna powinna pozostawić lekko powyżej zera.
A przed zabiegiem ciśnienie powinno być równe po obu stronach (przy wyłączonej klimie)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa