Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnia zaladza sie

35 Odpowiedzi, 39101 Wyświetleń
Wstecz 1 2

awax

2009-06-16, 20:57:02
Top użytkownik
Jeszcze jedno,to raczej trudno byc takim samym specjalistą jak Ty.Pytając o temperaturę parowania pokazujesz,że o chłodnictwie nie Masz zielonego pojęcia.
M.in. z tego powodu osobiście jestem przeciwnikiem udzielania porad osobom anonimowym.Wy nie dośc,że psujecie Klientom urządzenia to kreujecie fatalną opinię o chłodnikach.Wstyd mi za Was.
  • Odpowiedz

wit

2009-07-05, 23:11:38
Top użytkownik
Witam.
początkowo mało ciepłego żarcia i rzadko otwierają drzwi ... chłodzenie daje radę.... chłodzi osadza się trochę szronu na parowniku -osiągnie swoje +5 -agregat gaśnie a wentylatory chodząc nadal topią szron i jest cacy.

po kilku dniach ciepłego żarcia coraz więcej a baby latają biegiem i ciągle otwierają drzwi... dostaje się więcej ciepła i agregat ma co robić.... dłużej się nie wyłącza dłużnej powstaje szron na parowniku. więcej szronu (zwłaszcza, że przez otwarte drzwi leci wilgoć ) -układ słabiej mrozi -przestaje dawać radę...

coraz dłuższa praca agregatu -coraz krótsze przerwy -i szron nie zdąży się stopić. aż wszystko się zalepi -agregat chodzi ciągle -prawie nie chłodząc komory a lodu na parowniku ciągle przybywa....

najprostsza metoda zaradzenia (kiepska) to czasówka która wymusi co kilka godzin zatrzymanie agregatu niezależnie czy już komora osiągnęła temp.
w czasie postoju agregatu trzymanego czasówką spada lód topiony pracującymi wentylatorami- i po kilkunastu minutach agregat staruje "pełen nowych sił" -bo z czystym parownikiem.
ale i tak pewnie kiepsko z mrożeniem. wszystko wskazuje na zbyt mały agregat i parownik.... "mocy przybywaj" najlepiej zmień cały układ chłodzący... duży agregat, większy parownik....
Pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

Radek W.

2009-07-06, 07:04:50
Nowy użytkownik
błąd został popełniony w fazie projektowej - zbyt mała rezerwa wydajności wobec wydajności obliczonej...
teraz są 3 wyjścia - albo kombinowanie przy obecnej instalacji, albo montaż większego agregatu i chłodnicy, albo też rozbudowa obecnej instalacji za pomocą np. dodatkowego agregatu i chłodnicy, czyli montaż drugiej dodatkowej instalacji...
Co prawda jest to niezgodne z fachowym podejściem do tematu...
Jeśli chodzi o kombinowanie, rozważyłbym rozwiązanie odtajania parownika gorącymi parami - wtedy oczywiście na czas odtajania wyłączamy wentylatorki, a sam proces odtajania trwa bardzo krótko - kosz przeróbki też nie byłby zbyt wysoki - w zależności od wielkości instalacji...
Pozdrawiam,
Radek W.
  • Odpowiedz

mn27

2009-07-06, 09:29:59
Zaawansowany użytkownik
dzieki wit za krótka i prosta odpowiedz
tak właśnie zrobiłem zastosowałem czasówke ,drzwi w miare uszczelniłem załozylem do nich samozamykacz i narazie jest w porzadku fakt ze baby sie denerwuja bo same im sie drzwi zamykaja i juz im sie to nie podoba
  • Odpowiedz

wit

2009-07-06, 10:35:46
Top użytkownik
mn27 napisał(a):narazie jest w porzadku fakt ze baby sie denerwuja bo same im sie drzwi zamykaja i juz im sie to nie podoba
Zawsze byłem zdania, że baby trzeba krótko trzymać.... drzwi im szybko zamykaczem przed nosem zamykać... Wink
Grunt, że działa.

Teraz wszystko zależy czy mocy brakuje troszeczkę -czy całkiem dużo... mniej szronu (uszczelnione i zamknięte drzwi) -wymuszone odtajanie (bo czasówka i wentylatory -więc lepsza wymiana ciepła w chłodnicy -i system pracuje na wyższej temp. odparowania -a więc ma większa wydajność... mimochodem zyskałeś średnio z 10 -może nawet i 20% wydajności... może starczy.

odtajanie wentylatorami... -zdziwilibyście się jak skuteczne i szybkie jest -i jakim mocom grzałek odpowiada....
niewprowadzając przy tym dodatkowego ciepła do komory....
a nawet w trakcie odtajania chłodzi komorę kosztem topniejącego lodu...

jednak wszystko tu zależy od temp w komorze.... mając do dyspozycji powietrze +2 bardzo kiepsko topi lód. mając powietrze o temp +4 -topi już lepiej... 2x lepiej... a mając +6stopni w komorze... odtajanie wentylatorami śmiga jak najlepsze grzałki -oczywiście jeśli jest robione w porę a parownik jeszcze się nie zakleił "i jest przedmuch" ...
jeśli nadal będzie się troszkę zaladzać.... kombinuj z nastawami tej czasówki -troszkę częściej lub dłużej odtajaj -lub ustaw troszkę wyższą temp na termostacie... jeśli komora nie da rady +5 utrzymać -to może mocy starczy na +7 temp kiepska ale może będzie stabilniej....
alternatywą jest tylko dodanie mocy... jak pisał Kolega wcześniej -wymiana instalacji chłodzącej -lub dodanie drugiej żeby tą wspomóc.
pozdrawiam.
Witek

PS. odtajanie gorącymi parami wbrew pozorom ani nie jest tak proste ani tak tanie jak się wydaje... -nie na etapie istniejącej i pracującej instalacji... zdjęcie gazu z układu... sporo spawania przerabiania rurek... próżnia i ponowne napełnianie = się sporo czasu.
-i przy odtajaniu gorącym gazem wszystko płynie jakoś na opak... w tym niestety i olej... takie odtajanie jest super -ale tylko przewidziane na etapie PROJEKTOWANIA instalacji i przy przemyślanym prowadzeniu rurek.
skopany układ chłodzący -jakaś "rzeźba" może nie wytrzymać dodania GG (gorącego gazu)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-06, 10:59:50 przez wit.)
  • Odpowiedz

Radek W.

2009-07-06, 12:55:31
Nowy użytkownik
co do odtajania w pełni się zgadzam - jednak pełną opinię mógłbym wydać dopiero po obejrzeniu instalacji...
Nie miałem jakoś problemów z instalacjami na gorące pary - zawsze wszystko ładnie wychodziło, choć fakt - nie przerabiałem nigdy istniejącej instalacji...
  • Odpowiedz

wit

2009-07-06, 14:22:33
Top użytkownik
Radek W. napisał(a):Nie miałem jakoś problemów z instalacjami na gorące pary - zawsze wszystko ładnie wychodziło, choć fakt - nie przerabiałem nigdy istniejącej instalacji...
jak ładnie sensownie położone rurki to i ładnie śmiga...

jak instalacja kiedyś skopana przez "amatora" - rurki o dziwnych średnicach -spadki nie w tą stronę syfonów brak lub niepotrzebne syfony czy w złych miejscach... i inne radosne rzeźby... to przeróbka tego na odtajanie GG to straszna muka....
a i roboty na etapie pierwszego montażu znacznie mniej niż przy przeróbce już działającej instalacji... zawsze łatwiej zrobić dobrze od podstaw niż po kimś poprawiać...

takie poprawianie -to często konieczność orurowania układu od początku.... a więc koszty... kolega pytał jak najprościej najtaniej zrobić....

a GG to całkowita przeróbka.... sporo dodatkowej pracy i koszt tego.... o ile montując układ od zera klient łyknie cenę.... to przy "drobnej naprawie " HI HI - trudno uzyskać godziwą zapłatę za kilka godzin dodatkowej pracy....
takie chłodnie w starych salach weselnych to zazwyczaj straszne złomy... przeróbka na GG może wyjść drożej niż warta stara instalacja chłodząca...

jakiś stary agregat o wydajności około kilowata -chłodnica często z odzysku po większym meblu -styczniki sm1 i termostat od lodówki -to wartość złoma poniżej 5 stówek...
kilka -(a nawet kilkanaście) roboczogodzin przeróbki -(chłodniarz-serwisant + pomocnik) -sam oceń cenę przeróbki na odtajanie gorącym gazem... ja bym złoma za 5 stów nie podjął się przerabiać na odtajanie GG...

a montując od zera nową instalację -odtajanie GG niewiele by zwiększyło koszt sumaryczny...
pozdrawiam.
Witek.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-31, 09:35:06
Użytkownik
słuchaj kolego odgrzebujesz stare posty i piszesz bzdury i poco chcesz zostac expertem
  • Odpowiedz

łysy45

2009-08-01, 06:35:03
Użytkownik
kolego patrz na datę tym tematem nikt już nieżyje i ty nagle się budzisz i piszesz coś co niewnosi nic nowego i tak jest z większoscią tematów na które piszesz i o to mi chodzi awari w chłodnictwie nieusuwa się tygodniami tylko godziny jak robisz to wiesz pozdrowionka
  • Odpowiedz

łysy45

2009-08-02, 09:19:18
Użytkownik
moze jest i zainteresowany ale czymś co jest pomocne a nie bzdurami "urządzenie żle dobrane" jak już chcesz pomóc to przynajmniej się postaraj a nienabijaj licznika pozdrowionka-
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa