Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

POMOCY!!! kupiłem splita GALANZ

4 Odpowiedzi, 9115 Wyświetleń

quatrek

2007-05-07, 21:58:04
Nowy użytkownik
Witam wszystkich
Jestem nowy i bardzo się cieszę że istnieje takie forum. Zwracam sie do Was o instrukcję uruchomienia tego urządzenia, poniewż chyba sie przeliczyłem z własnymi siłami.
Kupiłem sobie klimatyzator typu split ścienny z pompą ciepła czynnik 407C GALANZ typ AUS-12H53C130L17. Jestem automatykiem więc myślałem że sobie spokojnie poradze zmontażem tej maszyny zwłaszcza że zapewniano mnie że napełniona jest ona czynnikiem R 407C i wystarczy tylko obie jednostki (tj zewnętrzną i wewnętrzną połączyć ze sobą elektrycznie i rurkami i wszystko zadziała).
Zamontowałem obie jednostki zgodnie z instrukcją, podłączyłem elektryvznie zgodnie z instrukcją, rurki do skroplin też zgodnie z instrukcją, no i przyszła pora na te miedziane i tu się zaczęło. W instrukcji jest napisane że jeśli jednostki nie są oddalone od siebie długością rurek większą niż 5m to nie trzeba uzupełniąć czynnika. U mnie ta długość wynosi około 3m. Jednostka zewnętrzna posiada wyjścia do rurek zakończone zaworami i spodziewałem się że tam jest czynnik i wystarczy połączyć ze sobą szczelnie obie jednostki rurkami i odkręcić zawory i będzie oki. A tu niespodzianka otóż jednoska wewnętrzna miała wystawinone rurki o dł. jakieś 0,4m które akurat starczyły mi aby przjść przez ściannę na zewnątrz ale zakończone one są śrubunkami w które wkręcone są zaklepane kawałki rurek. Myślałem że jest to po to żeby nie dostał się tam jakiś syf podczas instalacji a tu niespodzianka. Chcąc podłącvzyć rurki do jednoski wewnętrznej poluzowałem śrubunek i wydobył się z niego dość głośny SYK!!!. PYTAM SIE O CO CHODZI???
- gdzie w końcu znajduje się ten czynnik?
- jaka jest kolejność podłączania? i o co chodzi z tą pompą próżniową?czy jest konieczna? a jeśli tak to jak trzeba jej użyć?
- no i najważniejsze pytanie czy sobie z tym poradzę?
PROSZĘ O INSTRUKTAŻ - jestem uparty i czhciałbym to zrobić sam (jeśl jest mi potrzebna do tego pompa to ją załatwię)
POZDRAWIAM I CZEKAM NIECIERPLIWIE - OBIECUJĘ SIĘ RÓWNIE BARWNIE PODZIELIĆ DOŚWIADCZENIAMI!!!!!!!!!!!
  • Odpowiedz

senior

2007-05-08, 09:14:25
Zaawansowany użytkownik
syk z jednostki wewnętrznej by dlatego ,że nabija się jednostki suchym azotem, by nie korodowało nic jak stoi X czasu, czynnik jest w jednostce zewnętrznej
pompę prózniową musisz mieć by odessać wilgoć i powietrze, po skręceniu rurek podłączasz pod jednostkę, czekasz jak zejdzie do -1, niech pracuje jesszscze przez pół godziny, po czym ją odłaczasz, i odkręcasz zawór i działa, bynajmniej powinna chłodzić
czy sobie poradzisz...... ja nie jestem automatykiem, ale siłownik potrafię wymienić:-).......na to sobie sam odpowiedz.............
  • Odpowiedz

quatrek

2007-05-08, 16:20:29
Nowy użytkownik
wielkie dzięki senior, uspokoiłeś mnie. jeszcze tylko jedno może głupie pytanie ale zadam: popmke podłączam do tzw zaworu serwisowego po zainstalowaniu rurek pomiędzy jednostkami, tak? zaworów jeszcze nie otwieram tylko włączam pomkę to jak ona ma mi wyssać powietrze z rurek i jednostki wewnętrznej jak zawory będą zamknięte?????
  • Odpowiedz

termac

2007-05-08, 18:45:35
Nowy użytkownik
Pompę podłączasz do kroćca serwisowego wężem z zaworem kulowym poprzez stację manometrów ( niskie ciśnienie)- zawory na jednostce zewnętrznej zamknięte. Robisz próżnię tak jak opisał SENIOR i wskazane jest odczekać kilkanaście minut dla sprawdzenia szczelności. Jeśli układ szczelny to zamknij zawór kulowy na wężu serwisowym, wykręć do końca oba zawory na jednostce zewnętrznej i dopiero teraz możesz odłączyć wąż od złącza serwisowego i zakręcić zaślepkę. Kiedy zawór kątowy jest wkręcony to złącze serwisowe jest otwarte w kierunku układu. Dopiero po całkowitym wykręceniu wrzeciona zaworu kątowego krociec serwisowy jest odłączony.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa