witam mam klienta z osuszaczem powietrza i mu jakis błąd wyskoczył, na co zwrócić uwage i jakie powinno być przegrzanie i temp parowania w takim urządzeniu???Pozdrawiam
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Osuszacz powietrza jaka powinna byc temp odparowania???
14 Odpowiedzi, 18957 Wyświetleń|
zalezy na jakim czynniku ale odparowanie w granicach - 25-30 i przegrzanie jak dla urzadzen mrozniczych 10-13K
radek jesteś pewien w osuszaczu powietrza odparowanie ma być ok -25*C
też mi się tak wydaje jak by to działało na minusie to woda nie spływala by z parownika tylko na nim się zatrzymywała
klimy też mają osuszanie włącz klime na osuszanie podepnij manometr i juz wiesz na jakim ciśnieniu pracuje jako osuszacz na danym czynniku
osuszacze pracuja na odparowaniach bliskich zera tak jak klima
Witam odparowanie ustawilem na +5 dopusciłem gazu i działa a czynnik był R-134a.Dzieki za podpowiedzi
klimatyzator to nie osuszacz a typowy chodzi na takich parametrach jak napisałem jak ustawisz inaczej bedzie zle
jakoś trochę trudno mi się zgodzić z tobą Radek w tej kwesti albo mamy na myśli różne urządzenia które tak samo nazywamy bo woda przy - 25* odparowania to rzaczej zamarźnie na parowniku i nie ścieknie
ja nie pisałem że klmatyzator to osuszac tylko ma funkcje osuszania czyli logicznie musi pracowa na parametrach osuszania a jak kolega napisł że tam jest r 134 to odparowanie 25-30 to chyba jakaś pomyłka
budowa typowego souszacza
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-12, 06:54:32 przez radekklimat.)
parownik połaczony ze skraplaczem powietrze przechodzi przez parownik i wytraca sie z niego woda w postaci szronu nastepnie wedryje na skraplacz podgrzewajac sie i jednoczesnie stydzac czynnik nastepnie suche ale podgrzane powietrze owiewa suszone pomieszczenie i tak w kółko wytracenie wody z parownika nastepuje poprzez odszranianie goracym gazem i tak po godzinie otrzymujemy od h..a wody natomiast klima z ta funkcja nie osusza do konca, bo wentylator tylko zmniejsza bieg na 1 czyli odparowanie musi spasc 2 to powietrze ochłodzone nie przyjmie tyle pary wodnej co osyszacz typowy i skutecznosc klimy zaczyna spadac do łysy dlatego napisałem ze zalezy na jakim gazie
coś z tą budową osusacza mi nie pasuje jak ten szron wędruje na skraplacz chyba zle przepisałes z książki a co do gzynnika pisząc drugi post znałeś czynnik więc nie sciemiaj radekklimat bo przy takim odparowaniu na r 134 żeby to działało musiałaby pracowac ogromna spręzarka
jak ci nie pasuje budowa to ja zmien a te ktore ja znam to tak działaja na czynnikach r22 i r 404a na 134a nie wiem do konca i to wszystko
osuszacze -najczęściej temp odparowania minimalnie POWYŻEJ zera... wystarczy żeby woda się wkraplała na parowniku... (podobnie zresztą jak wkrapla sie w klimatyzatorze) wystarczy, ze odparowanie jest poniżej tzw. "punktu rosy" -ale nie powinna zamarzać!
podstawowa różnica względem klimy jest taka, ze w osuszaczu przy nominalnej prędkości biegu wentylatora i stosunkowo ciepłym powietrzu odparowanie nadal utrzymuje sie w okolicach zera.... a w klimie często jest około +10 -bo sprężarka nie wyrabia. i w osuszaczu powietrze które schłodziło się w parowniku -jest ponownie ogrzewane na skraplaczu... w klimie w funkcji osuszania zmniejsza się prędkość wiatraka -aby klima jak najsłabiej chłodziła -utrzymując jednocześnie osuszanie. przy małym przepływie -mniej wydajności na chłodzenie -a jednocześnie ze względu na niższe odparowanie troszkę skuteczniejsze osuszanie... tych małych ilości powietrza... osuszacz wykrapla ciut mniej wilgoci z jednego metra sześciennego powietrza -ale za to przerzuca więcej metrów... w wersji niedoskonałej... jeśli w tym samym pomieszczeniu powiesić obie jednostki -wewnętrzna i zewnętrzną klimatyzatora... to będzie osuszanie... bez chłodzenia. klima wyłapie skropliny -a to co schłodziła jednostka wewnętrzna -podgrzeje zewnętrzna. |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY