Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Tłumiki

9 Odpowiedzi, 10222 Wyświetleń

strus1983

2009-07-15, 16:35:21
Nowy użytkownik
Witam
1) Mam pytanie czy tłumiki montować przed każdym wentylatorem dachowym ??
2) Czy lepiej dobrac ( chodzi o koszty ) centrale dachowa z tłumikami wewnątrz czy taniej jest dobrac centrale dachową bez tłumików i zamontować je na kanale ??
( konkretnie chodzi mi o centrale dachową naw-wyw na wydajność koło 6000m3/h ) .
3) Czy za przepustnicami też montować jakieś tłumiki czy tylko starcz koło 1,5m kanału i skrzynka rozprężna ?
I jeszcze taka prośba o jakis może program doboru tłumików lub plik pdf lub stronke internetową.
Z góry dziekuje za odpowiedz !!
Milego dnia !!
  • Odpowiedz

cool-went

2009-07-15, 17:39:07
Użytkownik
co do tłumików to nawet jak będziesz miał centrale z tłumikiem to nie znaczy że nie będziesz musiał zastosować dodatkowych tłumików. Zależne to jest od rodzaju centrali hałasu jaki będzie prędkości na kanałach, pomieszczeń które obsługujesz.
Co do programu do doboru tłumików to znajdziesz na stronie trox.
  • Odpowiedz

strus1983

2009-07-15, 20:10:37
Nowy użytkownik
ale czy na etapie projektu sa takie sytuacje do przewidzenia?
  • Odpowiedz

cool-went

2009-07-16, 09:22:12
Użytkownik
wykonuje się obliczenia i wiadomo czy konieczne jest zastosowanie tłumików i gdzie.
I jeżeli wykonawca nic nie spieprzył czyli nie przerobił instalacji po swojemu lu nie zastosował innych materiałów to powinno być wszystko O'K
  • Odpowiedz

strus1983

2009-07-16, 12:07:13
Nowy użytkownik
a skad ( z jakich obliczen ) wynika ze musi byc w danym miejscu tlumik ? bo rozumiem ze z materialow do wentylatora dobiore odpowiedni tlumik montowany na kanale , ale skad wiedziec czy gdzies indziej tez jest potrzebny i skad wiedziec jakiej wielkosci ?
  • Odpowiedz

strus1983

2009-07-16, 17:07:59
Nowy użytkownik
czy jak jest wentylator kanalowy to tlumik jest po stronie tlocznej czy i ssawnej i tlocznej ??
  • Odpowiedz

cool-went

2009-07-16, 18:47:44
Użytkownik
tak jak już pisałem OBLICZENIA AKUSTYCZNE urządzenia na instalacji mogą mieć szumy własne przy większej prędkości na tyle duże że potrzebny będzie tłumik
  • Odpowiedz

strus1983

2009-07-17, 15:24:06
Nowy użytkownik
heheh ja rozumiem ze nalezy dokonac obliczen akustycznych ale ja poprostu pytalem i jakis przyklad w formie pdf lub na stronie internetowej. poprostu mam instalacje i chce zamontowac tlumiki a nie wiem jak to obliczyc.
bardzo dziekuje z wszystkie odpowiedzi Wink
  • Odpowiedz

cool-went

2009-07-17, 17:42:47
Użytkownik
Jeśli chcesz jakiś przykład to nie dostaniesz go w formie rzutu, co najwyżej może to być: rzut+opis+obliczenia w innym przypadku jest to kompletnie bez sensu
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa