Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Osuszacz powietrza jaka powinna byc temp odparowania???

14 Odpowiedzi, 18951 Wyświetleń

jarekrutek

2009-07-09, 09:44:45
Nowy użytkownik
witam mam klienta z osuszaczem powietrza i mu jakis błąd wyskoczył, na co zwrócić uwage i jakie powinno być przegrzanie i temp parowania w takim urządzeniu???Pozdrawiam
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-09, 20:50:09
Moderator
zalezy na jakim czynniku ale odparowanie w granicach - 25-30 i przegrzanie jak dla urzadzen mrozniczych 10-13K
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-09, 21:46:31
Użytkownik
radek jesteś pewien w osuszaczu powietrza odparowanie ma być ok -25*C
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-09, 22:04:51
Użytkownik
też mi się tak wydaje jak by to działało na minusie to woda nie spływala by z parownika tylko na nim się zatrzymywała
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-10, 06:40:26
Użytkownik
klimy też mają osuszanie włącz klime na osuszanie podepnij manometr i juz wiesz na jakim ciśnieniu pracuje jako osuszacz na danym czynniku
  • Odpowiedz

mister

2009-07-10, 09:15:41
Zaawansowany użytkownik
osuszacze pracuja na odparowaniach bliskich zera tak jak klima
  • Odpowiedz

jarekrutek

2009-07-10, 12:46:36
Nowy użytkownik
Witam odparowanie ustawilem na +5 dopusciłem gazu i działa a czynnik był R-134a.Dzieki za podpowiedzi
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-10, 19:51:14
Moderator
klimatyzator to nie osuszacz a typowy chodzi na takich parametrach jak napisałem jak ustawisz inaczej bedzie zle
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-11, 00:08:28
Użytkownik
jakoś trochę trudno mi się zgodzić z tobą Radek w tej kwesti albo mamy na myśli różne urządzenia które tak samo nazywamy bo woda przy - 25* odparowania to rzaczej zamarźnie na parowniku i nie ścieknie
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-11, 10:26:35
Użytkownik
ja nie pisałem że klmatyzator to osuszac tylko ma funkcje osuszania czyli logicznie musi pracowa na parametrach osuszania a jak kolega napisł że tam jest r 134 to odparowanie 25-30 to chyba jakaś pomyłka
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-12, 06:53:19
Moderator
budowa typowego souszacza
parownik połaczony ze skraplaczem powietrze przechodzi przez parownik i wytraca sie z niego woda w postaci szronu nastepnie wedryje na skraplacz podgrzewajac sie i jednoczesnie stydzac czynnik nastepnie suche ale podgrzane powietrze owiewa suszone pomieszczenie i tak w kółko
wytracenie wody z parownika nastepuje poprzez odszranianie goracym gazem i tak po godzinie otrzymujemy od h..a wody natomiast klima z ta funkcja nie osusza do konca, bo wentylator tylko zmniejsza bieg na 1 czyli odparowanie musi spasc
2 to powietrze ochłodzone nie przyjmie tyle pary wodnej co osyszacz typowy i skutecznosc klimy zaczyna spadac

do łysy
dlatego napisałem ze zalezy na jakim gazie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-07-12, 06:54:32 przez radekklimat.)
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-14, 08:24:33
Użytkownik
coś z tą budową osusacza mi nie pasuje jak ten szron wędruje na skraplacz chyba zle przepisałes z książki a co do gzynnika pisząc drugi post znałeś czynnik więc nie sciemiaj radekklimat bo przy takim odparowaniu na r 134 żeby to działało musiałaby pracowac ogromna spręzarka
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-07-14, 19:23:49
Moderator
jak ci nie pasuje budowa to ja zmien a te ktore ja znam to tak działaja na czynnikach r22 i r 404a na 134a nie wiem do konca i to wszystko
  • Odpowiedz

wit

2009-07-19, 14:15:01
Top użytkownik
osuszacze -najczęściej temp odparowania minimalnie POWYŻEJ zera... wystarczy żeby woda się wkraplała na parowniku... (podobnie zresztą jak wkrapla sie w klimatyzatorze) wystarczy, ze odparowanie jest poniżej tzw. "punktu rosy" -ale nie powinna zamarzać!

podstawowa różnica względem klimy jest taka, ze w osuszaczu przy nominalnej prędkości biegu wentylatora i stosunkowo ciepłym powietrzu odparowanie nadal utrzymuje sie w okolicach zera.... a w klimie często jest około +10 -bo sprężarka nie wyrabia.

i w osuszaczu powietrze które schłodziło się w parowniku -jest ponownie ogrzewane na skraplaczu...

w klimie w funkcji osuszania zmniejsza się prędkość wiatraka -aby klima jak najsłabiej chłodziła -utrzymując jednocześnie osuszanie. przy małym przepływie -mniej wydajności na chłodzenie -a jednocześnie ze względu na niższe odparowanie troszkę skuteczniejsze osuszanie... tych małych ilości powietrza...

osuszacz wykrapla ciut mniej wilgoci z jednego metra sześciennego powietrza -ale za to przerzuca więcej metrów...

w wersji niedoskonałej... jeśli w tym samym pomieszczeniu powiesić obie jednostki -wewnętrzna i zewnętrzną klimatyzatora... to będzie osuszanie... bez chłodzenia. klima wyłapie skropliny -a to co schłodziła jednostka wewnętrzna -podgrzeje zewnętrzna.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa