Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat od splita

24 Odpowiedzi, 22992 Wyświetleń

mister

2009-08-17, 19:16:06
Zaawansowany użytkownik
czy ktoś stosował agregat od splita do zasilania np. parownika w komorze chłodniczej lub też do zasilania mebli chłodniczych ? oczywiście taki agregat wymaga przeróbek takich jak montaż zbiornika gazu ,wycięcie kapilary. jak zachowują się się sprężarki klimatyzacyjne przy odparowaniach rzędu -10 ,-15 ? a może ktoś stosował sprężarki klimatyzacyjne w typowych agregatach chłodniczych ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-08-17, 19:20:44
Moderator
robiłem cos takiego ale tylko do -5 nizej kompresor niedostosowany do niskich temperatur odparowan natomiast w komoze 2-4 stopni
  • Odpowiedz

awax

2009-08-17, 19:26:49
Top użytkownik
witam
nie widze problemu aby odparowanie ustalić np.na -15 pamiętając oczywiście o obniżonej wydajności.
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-17, 19:45:18
Moderator
Widziałem u jednego gościa w chłodni do kwiatów tylko nie zwróciłem uwagi czy miał wstawiony zawór rozprężny do chłodnicy.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mister

2009-08-17, 19:58:21
Zaawansowany użytkownik
wydaje mi się że nie powinno być problemu z pracą sprężarki na niższych odparowaniach bo przecież wtedy ma lżej pracować. wiadomo że przy obniżeniu odparowania znacznie spadnie wydajność . w najbliższym czasie mam zmontować mała komórkę plusową w w sklepie z wędlinami i jakoś korci mnie żeby spróbować. przede wszystkim zachęcają mnie względy ekonomiczne bo splita można kupić za parę groszy a dwa to względy estetyczne
  • Odpowiedz

byniom

2009-08-17, 20:05:21
Moderator
A co zrobisz z kapilarą ? wymontujesz i wstawisz zawór czy zostawisz i podłączysz się bezpośrednio do chłodnicy ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mister

2009-08-17, 20:11:45
Zaawansowany użytkownik
kapilarę trzeba wymontować koniecznie i zamontować zbiornik gazu. oczywiscie ze splata wykorzystuję tylko agregat a parownik to typowa chłodnica wentylatorowa wyposażona w zawór rozpręzny. co myślicie o tym ?
  • Odpowiedz

crocens

2009-08-17, 20:39:14
Top użytkownik
parę działających lad chłodniczych tak skonstruowałem i działaja już parę lat... kapilara wylutowana, zamieniona na zawór rozprężny, parowanie -5, temp w ladzie 5stopni. Można to robić bez problemów tylko trzeba policzyć spadek mocy przez niższe odparowanie.
.
  • Odpowiedz

crocens

2009-08-18, 05:02:16
Top użytkownik
Do R12,

Wszystko ma swoje przeznaczenie, zgadzam się z Tobą tylko inaczej to rozumiem... Skraplacz ma skraplać czynnik, parownik ma go odparowywać, kapilara lub zawór rozprężny ma dławić a kompresor... ma sprężać. Jeżeli producent pozwala na pracę w danej temp wrzenia to nie widzę żadnego problemu w zastosowaniu go w urządzeniu chłodniczym nie będącym klimatyzacja a pracującym na odparowaniu dozwolonym przez producenta.
.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-08-18, 08:29:07
Użytkownik
pytanko do crocens lada 3,5 metra jaka jednostka zewn i dysza w zaworze jezeli możesz to podziel się tą informacją
  • Odpowiedz

mister

2009-08-18, 12:41:05
Zaawansowany użytkownik
a ty skad wiesz ? potrzeba chyba trochę wiecej informacji żeby dobrać dyszę.
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-18, 14:51:24
Top użytkownik
agregaty od klimatyzacj mają słaby moment rozruchowy nie nadają się do pracy z zaworem rozprężnym przerabiałem ten temat w kilku różnych kombinacjach.jeśli jednostka ma w sobie kapilarę można podłączyć do niej np dużą szafę na napoje,układ taki działa od kilku lat bezawaryjnie.wszelkie przeróbki jednostek zewnętrznych są nieracjonalne.prawidłowo działają jednostki trójfazowe do zasilania np komór chłodniczych.ciśnienie ssania sprężarki rotacyjnej musi być powyżej 3 bary inaczej się przegrzewa .
  • Odpowiedz

mister

2009-08-18, 15:29:51
Zaawansowany użytkownik
co to znaczy słaby moment rozruchowy i dlaczego niby szkodzi im zawór rozpręzny ? dlaczego przy nizszym cisnieniu ma się przegrzewać skoro ma lżej ?
oczywiście nie neguję żadnych uwag tylko chcę wjaśnień
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-08-18, 15:33:32 przez mister.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-08-18, 18:35:39
Zaawansowany użytkownik
Ze względu że prawie wszystkie sprężarki w klimatyzacjach mają >tłok< w cudzysłowie wirujący lub spiralny - rozruch mają lekki. Nie to co tłok na korbowodzie.
Co do różnicy przy rozruchu > zawór rozprężny kapilara<. W układzie z kapilarą podczas postoju ciśnienia w instalacji się wyrównują i rozruch jest łatwy a zawór przy pewnym ciśnieniu zamyka się i jest różnica między stroną ssawną a tłoczną.
Przy niższym ciśnieniu jest ciężej ze względu na większą różnicę ciśnień między ciśnieniem parowania a ciśnieniem skraplania. Z tego to powodu w układach bardzo nisko temperaturowych stosuje się sprężarki podwójne lub 2stopniowe.
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-18, 18:38:43
Top użytkownik
sprężarka typu scrol w celu chłodzenia musi zassać odpowiednią porcję zimnego gazu-jest tak zabudowana że wentylator na nią nie dmucha.sprężarki tego typu plują olejem jest potrzebny odpowiedni przepływ gazu aby zapewnić powrót oleju.dobre firmy produkóją 5 typów sprężarek:minusowe,minusowe z powiększonym momentem rozruchowym,plusowe,plusowe z powiększonym momentem rozruchowym,do klimatyzacji.w firmie UNITHERMETIC. pierwsza cyfra na tabliczce 1,2,3,4,5-im większa cyfra tym większa siła rozruchu -moment rozruchowy układy z zaworem rozprężnym wymagają mocniejszego silnika-zawór blokuje wyrównanie ciśnień ssania i tłoczenia.
  • Odpowiedz

chlodpol

2009-08-29, 15:05:08
Nowy użytkownik
Dlaczego przeszkadza wam ta kapilara w agregacie. Jest wiele urządzeń chłodniczych gdzie nie ma zaworu tylko kapilara.Wazniejsze by taką jednostkę zabezpieczyć w prtesostaty HP/LP
  • Odpowiedz

mister

2009-08-29, 15:20:37
Zaawansowany użytkownik
jakoś nie widziałem urządzenia chłodniczego w którym kapilara siedzi przy agregacie i zamarznięta jest cała rura tłoczna . a może są takie ???
  • Odpowiedz

barbie

2009-08-29, 16:54:57
Top użytkownik
90 procent klimatyzatorów ma kapilary w jednostce zewnętrznej.można je wykorzystać do zasilania np szklanych szaf na napoje gdzie temperatura będzie w granicach 6 do 8 stopni.próbowałem nawet dla czynnika R410 praca układu jest możliwa jeśli chcecie stosować presostaty to powinne być z resetem,przy szybkim ponownym uruchomienieniu może być problem z rozruchem-ciśnienia muszą mieć czas na wyrównanie.
  • Odpowiedz

chlodpol

2009-08-30, 06:27:22
Nowy użytkownik
Mister to nie jest już rura tłoczna.
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-19, 17:51:23
Top użytkownik
90 procent klimatyzatorów ma kapilary w jednostce zewnętrznej.
  • Odpowiedz

jurek01

2009-09-19, 18:15:59
Użytkownik
Witam ...Może to jest pajacówka ale SCROL o mocy prawie 500 WAT z demontażu chodzi od 5 lat w witrynie chłodniczej (wędliny). Jakoś daje sobie rady pod warunkiem stałej obsługi .Wszystko pracuje na R22 z zaworem rozprężnym .
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-19, 18:45:24
Top użytkownik
sprężarki o poborze prądu 2,5 A nie występują w splitach-tutaj pobór prądu zaczyna się od 4 A.taka mała sprężarka zapewne była wyprodukowana do chłodnictwa i posiada mocniejszy rozruch,przy R22 łatwiej uruchomić sprężarkę niż przy 404 lub 410.l
  • Odpowiedz

szk6

2009-09-20, 07:23:10
Użytkownik
tutaj macie zakres zastosowań sprężarki scroll copelanda model zp który jest stosowany powszechnie w klimatyzatorach i można w niej zejść z odparowaniem do -20*C przy skraplaniu 40*C http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel...ID=5&Tab=2
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-09-21, 18:53:05
Zaawansowany użytkownik
Niema problemu z takim zastosowaniem sam zamontowałem i uruchomiłem kilka komór chłodniczych jak do tej pory nie odnotowałem problemów.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa