Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki dobrać agregat do chłodni ok 45m3

7 Odpowiedzi, 15795 Wyświetleń

Shitashii

2009-09-22, 18:03:02
Moderator
Witam forumowiczów.
Potrzebuję wstępnie dobrać moc chłodniczą agregatu do chłodni o kubaturze 45m3 (3,8 x 6 m , wys 2m). Chłodnia będzie zbudowana w chłodnej piwnicy, a będą tam przetrzymywane warzywa, podobno całkiem spora ilość. Temperatura w komorze to ok 1*C. Do chłodni będzie się wchodziło raz na dobę.
Co jeszcze? Wykonanie ścian było planowane z płyt o grubości 50mm, ale ja proponuję tam dać z 80mm. Sufit też zaizolowany. Podłoga nie.
Pomóżcie jakiej mocy agregat trzeba. Aha, i agregat ma pracować przez jakieś 3-4 m-ce w roku, czyli to taki sezonowy skład.
Pozdrawiam
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

szk6

2009-09-22, 18:16:10
Użytkownik
5 kW w zupełności wystarczy chyba że towar musi być schładzany w parę godzin po załadunku przyjąłem ze 16 h wystarczy przy załadunku 1000kg
a i przez to że masz nie izolowaną podłogę masz dużą stratę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-22, 18:17:44 przez szk6.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-09-22, 18:31:19
Moderator
16h to luzik. Dzięki. ale jak to w przybliżeniu wyliczyłeś? :-) A jak z grubością izolacji? zostawić 50mm czy dać więcej?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-09-22, 18:33:02 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

barbie

2009-09-22, 19:43:14
Top użytkownik
chłodnica musi być mocno przewymiarowana-inacczej zamroźi się w ciągu 30 minut,towar oddaje dużo wody.
  • Odpowiedz

szk6

2009-09-22, 21:50:23
Użytkownik
scelte 32 program firmy eco do obiczeń dałem 80mm izolacji i tobie też przy budowie tak radzę
  • Odpowiedz

maus_84

2009-10-12, 19:17:27
Nowy użytkownik
Ja proponuje zrobić dokładny bilans, dla konkretnych warzyw np. w programie scelte. Zapotrzebowanie na wydajność chłodniczą może się bardzo różnić np. ze względu na ciepło oddychania.
  • Odpowiedz

Dawid

2017-02-07, 12:45:01
Nowy użytkownik
Witam, chciałbym zrobić niewielką chłodnie na warzywa (czosnek),o powiechrzni 26m2,mam pytanie czy tak mała chlodnie opłaci sie robić jaki agregat proponujecie,i w jaki sposób zaizolować takie pomieszczenie?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa