Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Stawki za roboczogodzinę, co o tym sądzicie?

11 Odpowiedzi, 11102 Wyświetleń

dominik486

2009-11-07, 07:50:03
Zaawansowany użytkownik
Witam, znalazłem taki post na innym forum całkiem przypadkowo i widzę, że chyba trochę za mało kasujemy Big Grin
W niektórych przypadkach to jest lekkie przegięcie, ale nie należy zaniżać stawek...

http://www.wentylacja.com.pl/forum_2004/...1486&idg=7

Co o tym myślicie?

Kurcze, nie wiem, czy mi tylko nie dizała ten link, jak coś to niżej wskazówki.
Wpiszcie w google: stawi za roboczogodzine - chłodnictwo i pierwszy link z góry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-07, 07:53:53 przez dominik486.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-07, 08:56:49
Moderator
To też jest temat rzeka i nie da się jednoznacznie napisać ile mamy brać od klienta za roboczą godzinę i dojazd. Polska jak długa i szeroka ma swoje regiony uboższe i te bogatsze. Tu w Warszawie ja za dojazd liczę od 150Pln a dalej rozliczam godzinami ale w biedniejszym regionie za 150 przysłowiowy Pan Kazio to dojedzie do klienta dwie godziny będzie naprawiał jeszcze wymieni jakiś drobny element i grosza więcej nie weźmie a i tak będzie zadowolony że coś zarobił, takie są realia w Polsce i tego nie przeskoczymy. Ciągnąc ten temat wywołamy pewnie nie jedną sprzeczkę Smile. Pzdr
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-07, 09:06:50
Zaawansowany użytkownik
Jakoś na innych forach odbywa się to bez sprzeczek Big Grin
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-11-07, 10:13:50
Zaawansowany użytkownik
dominik486 napisał(a):Jakoś na innych forach odbywa się to bez sprzeczek Big Grin
Jakiś czas temu na ELEKTRODZIE jakiś serwisant lodówek domowych napisał że jeśli gaz uciekł a nie może znaleźć przecieku ( prawdopodobnie jest gdzieś w parowniku )to on napełnia układ i kasuje za to 300zł nie biorąc za efekt żadnej odpowiedzialności.
Kiedy napisałem że to chyba spora przesada pi razy oko 100-150gr gazu a cena to 1/3 nowej lodówki i że ja za takie coś to na wyraźne życzenie i ryzyko klienta ( z wyraźną informacją że to raczej nic nie da ) biorę max zależnie od sytuacji 80-100 >nie mówimy o kosztach dojazdu < to mój post został usunięty i otrzymałem ostrzeżenie > że nie mam pojęcia w temacie a piszę<.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-07, 10:16:00 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-07, 10:34:10
Zaawansowany użytkownik
No to ładnie, posiedział niecałą godzinkę i 300zł?? U nas to by było 85 i zalezy czy dojazd blisko, czy gdzies dalej...
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-07, 11:23:59
Moderator
Ja uważam że tematu zarobków lepiej nie poruszać, jeszcze wejdzie "jasio" i znowu będzie dym. Niech każdy zarabia tyle ile uważa za stosowne a wszyscy będziemy zadowoleni. Pzdr
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-07, 12:43:19
Zaawansowany użytkownik
A właśnie, co z Jasiem? Big Grin Załamał, się wkońcu jak mu klima padła i nie miał kto przyjechać, a jak już inny serwis wpadł to zarządali tyle za ile klime kupił?? Wink Może głupio mu, jak nie słuchał nas od razu ...

Tematu zarobków widzę, że naprawdę nie warto poruszać, gdyż nie ma chętnych do dyskusji, a jak są to chcą sie kłucić od razu(znaczy kontrowersyjnie dyskutować miałem na myśli)..
Pzdr.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-07, 12:51:06
Moderator
Wiem jedno, że jak zaczynałem pracę z klimatyzacją w 99 roku to ceny były zupełnie inne i wtedy się liczyło za wszystko. Wtedy to się kasę zarabiało..... Pzdr
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-11-07, 14:11:33
Zaawansowany użytkownik
Było ale się skończyło a teraz jest jak jest za dużo jest pseudo - fachowców dojeżdżających do klientów rowerami . ale jeszcze nie jest źle Big Grin Big Grin
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

dominik486

2009-11-08, 08:41:58
Zaawansowany użytkownik
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Wynag...caid=19112 Jeszcze fajną analize znalazłem, jednak kiepsko widzę jak takie stawki się w praktyce utrzymują.
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-11-08, 09:05:40
Moderator
Hmm.... analiza bardzo fajna ale.. jest ona prowadzona przez GUS czyli oni biorą wszystkich do statystyk. I sprzątaczkę przedsiębiorstwa która zarabia najmniej i kierownika dyrektora i prezesa a to właśnie Ci ostatni podbijają statystyki. Sprzątaczka ma powiedzmy ok 1300 Pln netto a daj my na to dyrektor 8000 pln netto a o prezesie nie będę pisał. Sam rozumiesz jak to wygląda. Pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-11-08, 09:10:28 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa