Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

niespodziewana oferta

13 Odpowiedzi, 10913 Wyświetleń

cooooler

2009-12-22, 15:34:47
Nowy użytkownik
Witam. W tym dziale jestem "świeży" Smile A więc do rzeczy...:
Od ponad dwóch lat instaluję klimatyzatory, jednak wczoraj padła propozycja bym zrobił chłodnię dla rolnika... Mianowicie będą to cztery pomieszczenia po 100m2. Nie wiem jakie urządzenia i za ile mu zaproponowac. Ile wziąć za "robotę"?W pomieszczeniach będą jabłka i gruszki. Czy mając doświadczenie w klimatyzacji mogę podjąć się takiej roboty?
Proszę tylko o poważne odpowiedzi.
Pozdrawiam Forumowiczów Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-22, 15:41:58
Zaawansowany użytkownik
Na poważnie to robiłeś zwykłe klimy, czy też duże instalacje?
Owoce to trudny temat, ponieważ temp. musi być odpowiednio dobrana, bez dużych wachań. Ceny to jak robisz już od dwóch lat powinieneś znać za ile się cenisz Big Grin
  • Odpowiedz

Artic

2009-12-22, 15:43:28
Zaawansowany użytkownik
606 961 681 skontaktuj się ze mną to coś wymyślimy wspólnie. skąd jesteś apropos??

PS: telefon nie czynny we wtorki i czwartki między 18- 21 i niedziele od 10- do 13 Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-22, 15:56:34 przez Artic.)
  • Odpowiedz

cooooler

2009-12-22, 15:56:16
Nowy użytkownik
Jestem spod Elbląga. Instalowałem splity, multisplity, itp itd. Ale chłodni nigdy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Artic

2009-12-22, 16:00:05
Zaawansowany użytkownik
my z budujemy chłodnie od podstaw. a klimy właśnie żadko Tongue

chłodnia na owoce to temat rzeka i dużo zależy od wymagań klienta
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Artic

2009-12-22, 16:35:14
Zaawansowany użytkownik
seniorbiovital napisał(a):
Artic napisał(a):606 961 681 skontaktuj się ze mną to coś wymyślimy wspólnie. skąd jesteś apropos??

PS: telefon nie czynny we wtorki i czwartki między 18- 21 i niedziele od 10- do 13 Big Grin
Arcitc, nieszpory ? :-)
CO??Big Grin nie zrozumiałem Cię senior Big Grin ale mam dziś ciezki dzień wiec wybacz.
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-22, 18:07:41
Top użytkownik
obejrzyj dobrze działającą podobną chłodnię jskopiuj ją żywcem.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2009-12-22, 19:00:45
Zaawansowany użytkownik
Artic właśnie zalicza <nieszpory> a podczas >sumy< odbiera zgłoszenia ( słucha spowiedzi).Cool Big Grin i =D
  • Odpowiedz

Artic

2009-12-22, 20:06:57
Zaawansowany użytkownik
powiedzmy że zaliczam sie do troszkę innej grupy wyznaniowej Tongue
  • Odpowiedz

cooooler

2009-12-22, 22:10:02
Nowy użytkownik
Pytałem o urządzenia i ich ewentualny koszt... Tylko Artic konkretny facet. Reszta pisze tak chaotycznie jakby sama za dużo nie wiedziała lub za długo na tym forum przebywała Wink pewnie to drugie Smile
jeśli kogoś uraziłem - > przepraszam.
A co do tematu to : klient "zielony", weźmie wszystko co mu powiem, a chłodnie będą w starej oborze z czasów Prusów Wschodnich...
pozdrawiam chłodniarzy... Smile
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-23, 09:53:14
Zaawansowany użytkownik
Konkrety mistrzu, konkrety i powiemy coś więcej. Owoce jak już napisałem to śliski temat... Smile Podstawy powinieneś znać, więc powiedz coś więcej. Albo zrób swoją pierwszą chłodnię z kimś, kto ma już to za sobą Smile
  • Odpowiedz

wit

2009-12-23, 12:20:34
Top użytkownik
Witam.
luźne wskazówki bo jak Koledzy pisali temat rzeka.
dobór urządzeń -trzeba zrobić bilans... komór. dobrać grubość i rodzaj izolacji przeliczyć straty ciepła (chłodu) także przez podłogę, mostki cieplne np. przy drzwiach... uwzględnić ciepło oddychania owoców (zmienne wraz z temperaturą i z czasem schładzania... wziąć poprawkę na jakąś niewielką wymianę powietrza...
uwzględnić dobowy załadunek i konieczność schłodzenia iluś tam ton owoców w rozsądnym czasie... i będzie pojecie o wymaganej mocy agregatów.

do agregatów dobrać chłodnice -celem małej osuszki -duże -przewymiarowane -układ musi pracować przy stosunkowo wysokim odparowaniu... wydajność uzyskiwana bardziej chłodnicami niż sprężarkami... oczywiście sprężarki muszą móc pracować przy tym wysokim odparowaniu -więc nie każdy agregat się nada...

stosunkowo mała prędkość przepływu powietrza -żeby nie suszyć owoców...ale temp w komorze musi być wyrównania... więc rozsądne rozprowadzenie powietrza po komorze... ważne jest umiejscowienie kierunki wydmuchu i ilość chłodnic... lepiej z kilkoma dużymi ale dość powolnymi wentylatorami. w wersji tańszej uproszczonej może możliwość wyłączenia części chłodnic celem pracy układu na niższym odparowaniu i z mniejszą wilgotnością -lub na wszystkich chłodnicach z większą wilgotnością w komorze. w wersji droższej falowniki na wentylatorach chłodnic i zaawansowane sterowanie.

sterowanie -w wersji budżetowej jakiś sterownik elektroniczny z czujkami komorową i parownikową -obsługujący wentylatory, sprężarkę (lub EZ) grzałki chłodnicy -z możliwością pełnej kontroli odszraniania (czas odtajania, temp parownika, odstęp pomiedzy odtajkami) oraz z możliwością ustawienia okresowej pracy wentylatorów niezależnie od pracy przy schładzaniu -celem zamieszania powietrza... w sumie instalacja może być dość prosta -ale wymagająca głębokiego przemyślenia, sporej wiedzy oraz rozsądnych kompromisów celem pogodzenia sprzecznych wymagań...

a najlepiej... pełna kontrola mikroklimatu... kontrolowana atmosfera, płuczki analizatory i inne takie cuda... aby jabłko było jabłkiem a nie jabłkiem zgniłym a gruszka gruszką a nie gruszką suszoną...
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-23, 13:11:44
Top użytkownik
doświadczonych fachowców od chłodzenia owoców i warzyw znajdziesz tylko w okolicach Warszawy gdzie jest zagłębie produkcji owoców i warzyw.kiedyś duża firma była w Tarczynie -TARMONT ,nie wiem czy ona jeszcze istnieje .mieli oni doświadczonych projektantów,o odpowiednim doświadczeniu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa