Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kolektor słoneczny w tarasie

21 Odpowiedzi, 31150 Wyświetleń

kawiton

2009-12-27, 09:24:11
Nowy użytkownik
Parę lat wstecz wzdłóż południowej ściany budynku zbudowałem GWC - gruntowy wymiennik ciepła . Gruz granitowy z pobliskiej hurtowni kamieni. Przykryłem to styropianem (20 cm) i betonem (20 cm). Przez parę lat widziałem jak to ciepło z betonu ulatuje w siną dal. W gorące letnie dni , taras nawet rano był letni.
W końcu nie wytrzymałem położyłem 100 m rurki Alupex i przykleiłem czarny gres.Max temperatura -49 st.C. Dziś cieszę się jak dziecko , bo nie płacę ani złotówki elektrowni, a mam ciepłą wodę do zmywania i kąpieli. Woda przepychana jest ciśnieniem z wodociągu.
Oczywiście na zimę wodę zamieniam na ergolit by nie zamarzło.
Żeby korzystać ze Słońca cały rok należałoby zamocować kolektor pionowo na rogu budynku obrotowo by mógł wędrować za Słońcem od wschodu do zachodu.
Moim zdaniem korzystniej by kolektor był zamocowany pionowo , bo ciepło ze Słońca najbardziej potrzebne w miesiącach wiosennych i jesiennych gdy Słońce jest nisko.
PS - jestem tu bo admin zapraszał do udzielania się w ogrzewnictwie.
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-27, 09:44:40
Moderator
Nie bardzo mogę sobie wyobrazić tego twojego wynalazku z rurkami , jak byś miał jakieś rysunki i mógł tutaj wrzucić na forum ? a tak na marginesie to kiedyś widziałem jako ciekawostkę jak gościu do blachy aluminiowej o wymiarach gdzieś 50x50 cm przymocował rurkę miedzianą i całość pomalował na czarno a potem włożył w pudełko w którym od spodu był styrobion i zrobił z tego kolektor . Nie było podane jaka moc tego była ( pewnie niewielka) ale chodziło o to że bardzo znikomym kosztem można robić takie oddzyski ciepła. Jeżeli macie jakies pomysły na tanie usorawnienia i takie wynalazki to opisujcie . Czasem można obniżyć koszta eksploatacji domu przez takie usprawnienia.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-27, 10:10:20
Top użytkownik
szanowny Kawitonie gruntowy wymiennik ciepła pobiera ciepło z ziemi dokładnie zwierzchniej warstwy ziemi którą podgrzewa słońce .izolacja 20 centymetrowym styropianeem dowodzi twojej kompletnej niewiedzy w tym temacie .dobrze Jasio że wróciłeś na forum bo znowu będzie wesoło.
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 10:39:01
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):szanowny Kawitonie gruntowy wymiennik ciepła pobiera ciepło z ziemi dokładnie zwierzchniej warstwy ziemi którą podgrzewa słońce .izolacja 20 centymetrowym styropianeem dowodzi twojej kompletnej niewiedzy w tym temacie .dobrze Jasio że wróciłeś na forum bo znowu będzie wesoło.
GWC -gruntowy wymiennik ciepła - wykonany został na podstawie patentu Politechniki Wrocławskiej . Istotą tego wynalazku jest by czerpać ciepło zimą , bo temperatura ziemi na głębokości 1,5 m wynosi przez cały rok oko 10st .C. Powietrze jest zasysane z zewnątrz np minus 15stC a wchodzi do domu plus 9 st C.
Natomiast latem przy tem. plus 28 st .C wchodzi po przejściu przez GWC np 10 st C.
Oczywiście po jkimś dłuższym użytkowaniu GWC schładza się lub ogrzewa .
To trzeba odczekać technologicznie , by GWC wrócił do temperatury Ziemi.

Trzym się Barbie i nie denerwuj się !
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 10:42:04
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):Moim zdaniem kolektor powinien być zamocowany poziomo, powierzchnią czynną w stronę ziemi ponieważ tam jest najbardziej stabilne źródło ciepła.

(To jest wypowiedź w stylu R-12). Smile
Nie rozumiem po co to przekręcenie moich słów i co chcesz osiągnąć ???
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 10:55:35
Nowy użytkownik
Byniom!
Rurkę układa się i mocuje do podłoża tak jak do ogrzewania podłogowego. Najlepiej w kręgach lub mocno pofalowana , by zpewnić turbulentny przepływ - wydajna wymiana ciepła z powierzchnią rurki.Zalewasz i równasz to betonem , potem przyklejasz czarny gres . Rurkę podłączasz pod wodociąg a drugi koniec do kranu z ciepłą wodą . I to wszystko . Odkręcasz kran i cieknie Ci woda - jak taras będzie nagrzany od Słońca to pocieknie Ci ciepła woda . Sprawdzone -działa !
Powodzenia Byniom.
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:03:39
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):O jakim GWC piszesz?, o rurze w ziemi czy o kupie żwiru zakopanej pod ziemią?.
Chodzi o GWC wykonanej z bardzo dużych kamieni i dużych odłupanych złomach granitowych . Chciałem by mój GWC miał jak najmniejsze opory przepływu powietrza, ale j-j na swiom blogu "chyba udało się zbudować dom pasywny " w muratorze form pisze, że jego GWC żwirowy też dobrze sprawuje się .
Na jego zdjęciach można zobaczyć gradację żwiru !
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:16:12
Nowy użytkownik
Mg_1 odpóść sobie r12 , on aż tak źle nie rozmawia z Tobą , przynajmniej ja nie odnoszę takiego wrażenia. A o klice nie ma mowy , każdy z innej części Polski i kompletnie nie znają się . Jam stary chłop i może byłem na niewielu forach , ale to nie jest złe, przynajmniej po tych kilku postach.
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:19:55
Nowy użytkownik
mg_1 napisał(a):Daj linka pooglądamy.
Przepraszam , ale mam swoje lata i nie umiem tak obsługiwać internetu jak młodzi . Nie wiem jak przekazuje sie linki.
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-27, 11:25:26
Moderator
Link to adres do jakiejś strony i możesz to wpisać tutaj gdzie piszesz posta na forum i to będzie własnie link natomiast można to zrobić tzw. wkelejenie czyli zaznaczenie myszka danego adresu i prawym przyciskiem myszy wybierasz z meny "kopiuj" a potem klikasz w oknie w którym piszesz posty na forum i też prawym przyciskiem myszy wybierasz zmenu "wklej" i to jest wklejanie linków Big Grin
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:31:10
Nowy użytkownik
Byniom poczekaj , zaraz spróbuję , - syn mi tak samo poradził - moze uda się Smile
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:40:07
Nowy użytkownik
http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php...47#3831347
Smile -Beniom ! daj znać czy doszło - bedę cieszył sie jak dziecko
Do patusx , a czy Ty wiesz , że w domach pasywnych właśnie z takiego twego papierosa odbieraja ciepło. Hi hi ...
  • Odpowiedz

kawiton

2009-12-27, 11:44:27
Nowy użytkownik
Przepraszam Byniom , że przkręciłem literkę w Twoim loginie. Wybacz staremu i ślepemu , a będziesz błogosławoainy. Smile
Dzięki Tobie skopiowałem stronę i wysłałem , czegoś nauczyłem się . Smile
  • Odpowiedz

byniom

2009-12-27, 11:50:56
Moderator
Człowiek sie stale uczy , nawet tych rzeczy które na codzień nas otaczają Big Grin
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-12-27, 18:01:46
Zaawansowany użytkownik
kawiton napisał(a):Żeby korzystać ze Słońca cały rok należałoby zamocować kolektor pionowo na rogu budynku obrotowo by mógł wędrować za Słońcem od wschodu do zachodu.
Moim zdaniem korzystniej by kolektor był zamocowany pionowo , bo ciepło ze Słońca najbardziej potrzebne w miesiącach wiosennych i jesiennych gdy Słońce jest nisko.
Jeżeli instalacja solarna przewidziana jest na całoroczne podgrzewanie CWU optymalnym ustawieniem jest zakres kątów 55-65. Zyskujemy znacznie zwiększenie ilości energii docierającej do kolektora w zimnie, sporo więcej mamy w okresie wiosna, jesień. W lecie następuje nieznaczny spadek energii docierającej do kolektora, który bez problemu jest kompensowany, znacznie większym nasłonecznieniem w tym okresie.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

barbie

2009-12-28, 22:06:10
Top użytkownik
jeśli to rozwiązanie ma być tanie wstarczy wąż ogrodowy wyrzucony na taras.jeśli torozwiązanie ma być profesionalne trzeba założyć solary z osprzętem.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-01-01, 20:29:34
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):szanowny Kawitonie gruntowy wymiennik ciepła pobiera ciepło z ziemi dokładnie zwierzchniej warstwy ziemi którą podgrzewa słońce .izolacja 20 centymetrowym styropianeem dowodzi twojej kompletnej niewiedzy w tym temacie .dobrze Jasio że wróciłeś na forum bo znowu będzie wesoło.
Steropian kładzie sie nad GWCem i nad rurą biegnącą do centrali/rekuperatora, zeby ziemia nie przemarzała w czasie zimy nad nimi . Taki mi to wytłumaczono.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-01-02, 07:14:04
Zaawansowany użytkownik
Nie rozumiem co "narobić", ale podejrzewam o co pytasz. Gwc zakładasz tuż nad poziomem wód gruntowych, ale ze zdrowym rozsądkiem, więc czasem instalacja jest w obrębie przemarzania. Przeważnie, aby umożliwić względnie proste wejście rury do budynku, biegnie ona w obrębie przemarzania gruntu, stąd styropian.
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-01-03, 14:13:25
Zaawansowany użytkownik
Po pierwsze przeczytaj mój post ze zrozumieniem, i po drugie zamontuj trochę, to wtedy będziesz mógł mi powiedzieć, że pisze głupoty.

I jeszcze jedna sprawa, pal gumy, bo z r12 nie rozmawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-01-03, 14:23:59 przez eryk_wiking.)
  • Odpowiedz

barbie

2010-01-04, 21:31:47
Top użytkownik
Kawiton-urządenie o którym piszesz tojest GPWC gruntowy powietrzny wymiennik ciepła.Taki fabryczny systwm produkuje firma REHAU .nie stosują oni styropianu dla zainteresowanych podaję adres www.rehau.pl .
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2010-01-05, 23:22:48
Zaawansowany użytkownik
http://www.gwc.com.pl/zwirowy.html przejedź na dół strony

generalnie to co wykonawca, to inna metoda, ważne żeby działało dobrze Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa