Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Studia, pomóżcie w wyborze.

35 Odpowiedzi, 35196 Wyświetleń
1 2 Dalej

dominik486

2009-12-27, 09:38:07
Zaawansowany użytkownik
Witam!
Już pewnie co niektórzy mnie kojarzą, i znają moją historię Big Grin, lecz ostatnio napadła mnie ambicja pójścia jednak na studia w kierunku chłodnictwa.
W rok temu mature z matmy napisałem na 57% i nie wiem co tam jeszcze jest potrzebne, gegre mam na 62% ale się raczej nie przyda no i angielski 60%, tez nie wiem czy sie przyda.
Czy z tymi wynikami mam szanse iść na studia? Może i mam ale pozostaje pytanie: gdzie jest w miarę "prosto", jaka uczelnia?
Myślałem nad Politechniką Gdańską, jednak tam nie problem się dostać ale utrzymać, byłyby to może zmarnowane lata na i tak nie radzeniu sobie. Ale słyszałem i nie wiem, czy to prawda,że na Politechnice Koszalińskiej jest prościej?
Co o tym sądzicie?
Wiem, że studia dają samą teroię, jednak trochę praktyk mam już za sobą u ojca. Planuję mieć w razie czego ten :papier" i pozniej dalej kontynuować praktyki...
Myślałem jeszcze nad studiowaniem w tym Koszalinie i zamieszkanie tam na czas studiów, oraz studia zaoczne i przy okazji praca, jeżeli mnie ktoś przyjmie Tongue w jakiejś innej firmie.
Proszę o porady, sądzę, że Gdańsk ma za wysoki poziom jak dla mnie. Chce sie uczyc tego działu wiedzy jednak chce również mieć z tego przyjemność a nie ledwo co zdawać egzaminy. Jeżeli w liceum miałem z matmy mocne 2 ale w klasie z rozszerzoną matmą dam radę?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 11:00:18
Moderator
Oj dominik486 nie pytaj nas gdzie lepiej i prościej bo za Ciebie nie będziemy się uczyć i zdawać egzaminy. Na studiach nie będziesz sam. Jak się dobrze za klimatyzujesz to poznasz ludzi z którymi będziesz trzymal sztamę i dasz sobie zawsze radę.( Jeden za wszystkich wszyscy za jednego) Jak nie zdasz za pierwszym razem to za drugim a jak nie za drugim to posiedzisz dzień i noc nad książkami i zdasz za trzecim razem. Studia to nie tylko katorga ale i przyjemność. Ja na początku chciałem iść na studia techniczno inżynieryjne ale...... jak zobaczyłem ilość godzin z matematyki fizyki i chemii to zrezygnowałem i poszedłem na humanistyczne. Udało się z 6 poprawkami i gitara Smile. Jak będziesz twardy w swoich założeniach to nie ma znaczenia czy Politechnika Gdańska czy Warszawska czy inna bo dasz sobie radę. MUSISZ CHCIEĆ PRACOWAĆ a WYNIK SAM PRYJDZIE Smile Miłego studiowania i nie zapomnij ostatniej kartki w indeksie zagiąć na pół Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 21:51:01
Zaawansowany użytkownik
Tak, ale zawsze pozostaje pytanie: czy w razie jak (odpukać)zaniemogę zdrowotnie a bedę prowadził firmę i zarazem będe w niej również fizycznie pracował, czy zatrudni mnie ktoś do biura, niekoniecznie jako projektanta, jezeli bym nie skonczył studiów, ale miałbym spoooore doświadczenie i wszystkie kursy? I czy można wtedy awansować?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-27, 21:51:37 przez dominik486.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 22:01:57
Moderator
Studia studia i jeszcze raz studia. Ten papier który chcesz mieć jest przepustką dla Ciebie na przyszłość. Sądząc po tym co piszesz to chcesz iść na studia ale robisz to jako krok do przodu i dwa do tyłu Smile. Stary nie obawiaj się niczego i nie kombinuj że może kiedyś zdrowie Tobie odmówi....Studia minął Tobie jak pstryknięcie palcami te 5 lat to moment poleci i pewnie nie tylko ja to potwierdzę.... Jak będziesz miał jakąś pracę do napisania to chętnie pomożemy... Już nie wiem co mam Tobie napisać Smile jak bym Cię miał na długość nogi to bym Ci kopa sprzedał abyś od razu pod dziekanat poleciał Smile celem zapisania się... Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:10:04
Zaawansowany użytkownik
Dzieki wielkie Big Grin Wiem, że masz dobre chęci, duzo osob mnie namawia, moze od wrzesnia sie zapisze, jednak narazie brak czasu!!! niestety. Tak tylko pisze, czy nie bedac po studiach mam szanse pracowac w tym kierunku ale w biurze? Stawiam sobie takie pytania, co by było gdyby, bo moze mi nie pojsc czy cos Tongue Ale mniejsza z tym. Sądze, ze jak trafi sie na dobra firme, to doswiadczenie moga brac pod uwage a nie papier. Kiedys, w panstwowych firmach moze i tak nie było, ale teraz ? Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 22:15:17
Moderator
Hmm.... Będąc od urodzenia Warszawiakiem i mieszkając w Warszawie stwierdzam że papier się liczy i nie ważne czy to państwowa instytucja czy prywatna. Piszę to nie w kontekście pracy w klimatyzacji ale w ogólę. Nie wiem czy Cię pocieszę ale ja zrobiłem sobie 5 lat przerwy zanim poszedłem na studia i po tej przerwie wrócić w szkolną ławkę było MASAKRĄ..Nie czekaj. Pzdr
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:24:52
Zaawansowany użytkownik
Aż Wam dodam "pomógł", bo się wątek fajnie zaczyna. Tylko bez niepotrzebnych kłutni proszę Smile
Załózmy ze mam te 10 lat praktyk udokumentowanych na piśmie i w tym 6 lat "na swoim" i wszystkie certyfikaty i kursy potrzebne i chcę iść do biura, jako ktoś powiedzmy z obsługi czy koordynatora robót, jednak nie mam studiów...
Mam szanse, czynie? Wypowiedzcie się jako co niektórzy właściciele firm Big Grin Aha no i zapał, ambicje, chęci do pracy mam, interesuję się tym od dziecka, sporo wiem. Ile mogłbym zarobic? Jeszcze raz powtzram, wiem ze studia sa wazne ale tak sobie pogdybajmy!!! Tongue
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-27, 22:26:22 przez dominik486.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 22:29:28
Moderator
Nikt Cię nie zatrudni Smile bo kłótni piszę się z o z kreską Smile. Poczytaj ogłoszenia na portalu wentylacja kogo szukają do pracy i kto co musi sobą reprezentować aby dostał pracę. Sam sobie odpowiesz czego potrzebujesz. Napisz mi maila na priv to dam Tobie przykład. Poszło. Odpisz co o tym sądzisz. pzdr
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-12-27, 22:35:36 przez tommatiz.)
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:31:20
Zaawansowany użytkownik
O jeju, literówki robię moze, bo jestem zmęczony... Smile Czytałem właśnie ogłoszenia i liczy się głównie praktyka! Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:36:05
Zaawansowany użytkownik
Zrobimy eksperyment i wyślę email z zapytaniem do pobliskiej większej firmy Smile Dalej się bedę upierał przy swoim Big Grin
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 22:38:46
Moderator
Jeżeli szukasz pracy jako monter serwisant to nie musisz mieć studiów. Jeżeli chcesz coś osiągnąć typu Dyrektor ds. technicznych, Koordynator serwisu, Kierownik itd.. to bez papierka ni rusz.
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:51:48
Zaawansowany użytkownik
Ale taki paradoks, to dobry serwisant, jak się dobrze wkreci zarobi duzo więcej niz w biurze i moze nie narobi się aż tak - chodzi o czas pracy. No wiadomo, że nieraz nawet i w nocy czy swieta trzeba jechać, jednak ogólnie lepsza fucha jak dla mnie Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 22:54:56
Zaawansowany użytkownik
Wysłałem email i zobaczymy Smile Poczekajmy, tak dla czystej ciekawości. I co do tych "pomogł" to bede wszystkim co odpowiedzą wstawiał, dopóki nie zmieni admin - od kogo i za co !!!! Tongue
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 23:01:13
Zaawansowany użytkownik
No ale z dużą ambicją i znajomością dobrą rynku no i latach praktyk również jest możliwe siedzenie w biurze, nawet (odpukać, nikomu nie zycze) ciepłym, wystarczy się dobrze wykazać i wkręcic - dalej przy swoim Tongue
Pozdrawiam Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 23:02:20
Moderator
W biurze fuchy nie złapiesz na montażu czy serwisie-awarii jak jesteś dobry to grosz sam do kieszeni wpada Big Grin.. ogólnie sztuka na tym polega że trzeba robić tak aby się nie narobić a zarobić... Smile
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 23:06:07
Moderator
r12 napisał(a):Kiedyś też tak myślałem.Za biurkiem możesz siedzieć na wózku inwalidzkim i będą ci płacili za studia i wiedzę teoretyczną Ale serwisantowi na wózku bo się przerobił nie.Zostaną ci tylko dobre wspomnienia
Tu przyznam rację....w biurze nic Tobie nie grozi, a z dachu rusztowania czy drabiny spaść można....i czy te wspomnienia będą dobre?? To jest bardzo duży plus aby siedzieć w biurze. Pzdr
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 23:10:36
Moderator
Ja siedzę tyle ile muszę czyli mało i znikam na miasto Smile ale na stałe nawet jak bym się przekwalifikował to 8h za biurkiem???? Ciężko by było...
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 23:15:40
Zaawansowany użytkownik
Też nie jestem stworzony do siedzenia za biurkiem, tak bynajmniej myslę. Piszemy tu o ewentualności, gdy w pracy w naszej firmie bedzie koniec, albo inne sprawy. Wtedy np. próbowałbym się zatrudnic jako specjalista ds. techniczno handlowych i co? Ma taka osoba szanse? Tongue
  • Odpowiedz

tommatiz

2009-12-27, 23:16:46
Moderator
Odpowiedź masz w mailu Smile. Dobranoc
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 23:18:36
Zaawansowany użytkownik
Dobra, jutro dokończę, bo pozno juzSmile A i w sprawie tych "pomóż" bede konsekwentny - jak temat dalej sie bedzie tak szybko rozwijał to wszyscy uczestniczacy dojda pewnie do 100 Tongue Coś trzeba z tym zrboić !!
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 23:29:57
Zaawansowany użytkownik
O minusach nie słyszałem "jeszcze" ale moze Big Grin dobra, nie bedę tu świrował z tymi plusami Tongue Nie o tym temat. Każdy powinien wiedzieć od kogo i za co i może wkoncu tego się doczekamy Smile
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-27, 23:35:14
Zaawansowany użytkownik
dominik486 napisał(a):Też nie jestem stworzony do siedzenia za biurkiem, tak bynajmniej myslę. Piszemy tu o ewentualności, gdy w pracy w naszej firmie bedzie koniec, albo inne sprawy. Wtedy np. próbowałbym się zatrudnic jako specjalista ds. techniczno handlowych i co? Ma taka osoba szanse? Tongue
Wg mnie ambitna osoba z doświadczeniem na rynku ma szanse nawet bez tego "papierka" zdobyć (w razie czego) pracę w biurze, np. własnie jako specj. ds. technicznych itd...

Oby wszystkim dobrze się układało w firmie i nie zycze upadków albo gorszych, jednak pogdybać można Big Grin
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-12-28, 06:16:52
Top użytkownik
Witam

Dominik486 powiem Ci taką prawdę życiową którą każdy zna, jak sobie pościelisz tak się wyśpisz. Druga to że skończone studia dają możliwość zarobienia dodatkowego miliona. O i jeszcze jedną, pieniądze leżą na ziemi...a nauka zna sposoby żeby dobrze te powiedzenia zinterpretować. Jedni zbierają puszki inni kierują koncernami. Jesteś jeszcze młody ponieważ widzę że słowa twojego ojca są dla Ciebie miej ważne niż słowa kolegów. Powiem Ci jeszcze to co mówię swojemu synowi: czym będziesz się lepiej uczył i dłużej, tym będziesz lżej pracował i więcej zarabiał. Pamiętaj że działa to w dwie strony.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-28, 08:35:51
Zaawansowany użytkownik
Ejjj ze słowami ojca sie licze i to bardzo Smile Chciałem tylko troche podyskutowac, bo taki juz jestem Tongue A Ty r12, masz jakieś odpały chyba: nie wiem o co Ci chodzi do konca w ostatnim poscie...
  • Odpowiedz

dominik486

2009-12-28, 08:56:08
Zaawansowany użytkownik
Dobra, może koniec z tym tematem, bo niektórzy to widzę zle odbierają Big Grin Chcę iść na studia i prawdopodobnie zaczne od wrzesnia... Smile Tylko jaka uczelnia? Chyba Politechnika Koszalińska. Wiadomo, że najbardziej rodzice mi to uświadamiają i się z nimi całkowicie zgadzam. Wkońcu chca jak najlepiej Smile
A może mi ktoś powiedzieć, o co chodziło r 12 ?????? Co ja jemu zarzuciłem, bo DIOTA mnie chyba zle odebrał ? Tongue
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa