Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

protokół pomiaru wentylacji w restauracji

11 Odpowiedzi, 31069 Wyświetleń

daniel28

2010-02-14, 20:53:10
Użytkownik
Ma ktoś przykładowy protokół pomiaru wentylacji w restauracji dla sanepidu.
  • Odpowiedz

Qba

2010-05-20, 12:01:12
Zaawansowany użytkownik
Witam .
Kto uprawniony jest do sporządzenia takiego protokołu ?Czy trzeba mieć uprawnienia budowlane?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-20, 16:11:04
Moderator
Ale jakie pomiary robisz ? . Jeżeli mierzysz np. prędkości przepływu lub spręże na filtrach to piszeż że dokonałeś pomiaru tego a tego za pomocą tego miernika i wyszły takie a atakie pomiary .
Podpisujesz się i koniec.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Qba

2010-05-20, 22:28:25
Zaawansowany użytkownik
Bynio bez urazy ale jak by tak było to właściciel sam taki protokół by namalował ,podpisał i z głowy. Kominiarze nie byli by zadowoleni. Moge się mylić ale gdzieś słyszałem że tylko ONI mogą z tym protokołem wyjeżżać. Oczywiście chciałbym się mylić i zarobić parę złotych np.w spółdzielniach mieszkaniowych . Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2010-05-21, 04:50:30
Moderator
Jeżeli robisz pomiar przyżądem z jakimis atestami to w czym problem. Ty robisz tylko pomiar wiarygodnym sprzetem a nie budujesz wentylację ( projektujesz) bez uprawniń budowlanych.to sprzet pomiarowy ma posiadać odpowiednie papiery a nie ty.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

cool-went

2010-05-23, 07:20:01
Użytkownik
do pomiarów powinno się dodać aktualny protokół kalibracyjny (ważny 12 miesięcy) urządzeń pomiarowych
  • Odpowiedz

PYTON

2010-11-20, 22:46:58
Nowy użytkownik
Witam.

Nie wiem jak zakończyły się dotychczasowe problemy z takim protokołem
bo widzę że post jest niedokończony.
Wychodzi na to, że ma znaczenie kto od nzsego klienta wymaga takiego dokumentu gdyż w ubiegłym tygodniu mój kient opiekujący się dużą placówką
publiczną miał wizytę Wojewódzkiedo Inspektoratu Budowlanego. Wizyta na dziędobry w stołówce a tam wentylacja mechaniczna i odrazu pytanie o protokół z pomiarów ...
Okazuje się ze kominiarz nie wystarczy (ich broszka to grawitacyjne układy) a pomiar moze zrobić prawie każdy (nanosi wyniki na projekt) ale z podbiciem protokołu po obliczeniach nie jest tak łatwo - potrzebna jest osoba z uprawnieniami aby protokół mół buć rezpektowany przez wyżej wymienione instytucje.
Ponad to Państwowa Inspekcja Pracy wymaga protokół z pomiaru hałasu.

Tak się zdaje nikt nie bierze nikt nie daje - ale wszyscy zarabiają i z każdym można się dogadać!
  • Odpowiedz

Remik

2010-11-21, 17:14:20
Zaawansowany użytkownik
Ostatnio miałem odbiory przez SANEPID z wykonanej wentylacji. Protokół musiał być podpisany przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w zakresie instalacji sanitarnych.
  • Odpowiedz

PYTON

2010-11-21, 21:34:33
Nowy użytkownik
Tu włąśnie o to chodzi- atestowany miernik to nie wszystko najważniesza jest osoba z uprawnieniami bo to ona bierze na siebie ciężar odpowiedzialności.
  • Odpowiedz

bxz

2010-12-18, 07:19:29
Zaawansowany użytkownik
Żeby by śmiesznie wszyscy macie rację Smile
Wszystko zależy od potrzeb tego protokołu.
W każdej dużej firmie wykonawczej jest osoba, która zajmuje się tylko pomiarami - zwana we 2 z 2 mi znanych "wiatraczkiem". To ona pilnuje norm i zgodnie z nimi je wykonuje. I tu pojawia się konieczność wykonywania pomiarów certyfikowanym urządzeniem (na protokole typ i numer seryjny urządzenia, w protokole uwzględnione błędy pomiaru, tak by nie przekraczały dopuszczalnych odchyłek, zamieszczenie ksera protokołów kalibracji urządzeń użytych do pomiarów poświadczone za zgodność z oryginałem). DO WYKONANIA POMIARÓW NIE POTRZEBA ŻADNYCH UPRAWNIEŃ. Ale potem zadajmy sobie pytanie: po co te pomiary? Jeśli do odbiorów instalacji nowego budynku, czyli do dokumentacji powykonawczej to na protokołach podbija się kierownik z uprawnieniami, jak na każdym dokumencie, ale jako sporządził, ten co je wykonał. Co jeśli na budowie nie ma kierownika od instalacji (przy mniejszych inwestycjach norma) podbija je kierownik budowy i załącza do dokumenacji.
NO
  • Odpowiedz

Awent

2010-12-20, 19:29:54
Nowy użytkownik
BXZ ma rację, właściwie wszystko w tej sprawie napisał
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa