Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Łączenie rur miedzianych za pomocą kleju

22 Odpowiedzi, 51095 Wyświetleń

barbie

2010-02-14, 07:38:54
Top użytkownik
Czy w Polsce można kupić klej do łączenia rur miedzianych ? .Czy jakaś krajowa firma łączy rury miedziane za pomocą kleju ? .
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-14, 09:02:17
Moderator
Nigdy nie słyszałęm o takiej technice . Ciekawe jak to się zachowuje kiedy jest taka duża różnica temperatur? Może takie coś stosują ale do wody ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-14, 09:02:35 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-14, 12:09:19
Zaawansowany użytkownik
poxylina Big Grin

ale nie polecam przy instalacjach chłoniczych
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 18:00:33
Top użytkownik
kleje stosują od wielu lat Niemcy.ostatnio na Youtube widziałem film drzarkloff.usa testuje on taki specjalny klej jednoskładnikowy -nie jest to Poxilina testy ciśnieniowe były do ok 50 barów ,testy na wibracje zakończyły się niepowodzeniem .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 18:07:30
Zaawansowany użytkownik
Jest taki klej.Niepamiętam jak się nazywał.Klejono nim połączenie aluminiowego parownika z rurką CU w lodówkach domowych.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 20:32:44
Top użytkownik
ten Amerykański klej nazywa się HVAC Super Pro ,ma kolor niebieski klei miedź w ciągu 3 minut .rury najlepiej przeczyścić papierem ściernym o gradacji 60 .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 20:48:29
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):ten Amerykański klej nazywa się HVAC Super Pro ,ma kolor niebieski klei miedź w ciągu 3 minut .rury najlepiej przeczyścić papierem ściernym o gradacji 60 .
A elementu łaczone wytrawić najlepiej ?Po co ty siejesz niepotrzebny zamęt na forum.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 21:14:34
Top użytkownik
nawąchałeś się butaprenu ? .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 21:27:31
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):nawąchałeś się butaprenu ? .
Miałem do czynienia z butapremem.Niewiem czy o tym samym myślimy.Butaprem nie zrobił mi dziur w mózgu.Niewiem jak to jest z butaprenem.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 21:37:08
Top użytkownik
proszę o odpowiedzi na temat-jak nie widzieliście kleju do rur miedzianych to nie zabierajcie głosu .jak Wasza firma nie klei to też milczcie .spam mnie nie interesuje .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 21:48:02
Zaawansowany użytkownik
Człowieku o czym ty piszesz.Klej używał każdy producent lodówek.Polar Donbas Swijaga Gorenie Mińsk itp.O co ci chodzi?
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-14, 22:11:43
Top użytkownik
Robert ! obejrzyj sobie program i nie pieprz głupot .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-14, 22:15:00
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):Robert ! obejrzyj sobie program i nie pieprz głupot .
Pogromcy mitów?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2010-02-15, 05:25:12
Zaawansowany użytkownik
Ne widzialem zadnego programu a chetnie sie dowiem jakie przewagi ma klejenie nad lutowaniem. Zakladam ze koszty sa wyzsze i procedurka bardziej skomplikowana/dluzsza.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2010-02-15, 06:44:51
Top użytkownik
barbie napisał(a):Czy w Polsce można kupić klej do łączenia rur miedzianych ? .Czy jakaś krajowa firma łączy rury miedziane za pomocą kleju ? .
Witam

Kieruj się za białym królikiem czyli kleje anaerobowe. Stosowałem kiedyś do łączenia niklowanych rurek z miedzianymi. Wytrzymałość na około 20bara i temperaturę ponad 300st. C.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-15, 09:17:46
Moderator
W większości sklepów motoryzacyjnych są kleje do łączenia metali. Po prostu odpowiednie ich zmieszanie powoduje odpowiednią twardość i elestyczność, ale na pewno nie nadają się do łączenia doczołowego rur w chłodnictwie Smile Raz próbowałem w klimie samochodowej (ze względu na brak już innych pomysłów na naprawę) i działało jakieś 2 tygodnie. Później sru! i dziura. Przy wodzie czy powietrzu do kilku barów może się czasami takie coś sprawdzić. Jednak uważam, że więcej w tym propagandy i reklamy niż skuteczności.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-15, 16:43:29
Top użytkownik
wiem że Niemcy stosują klej .opinie chłopka roztropka co widział klej,ale niewie jaki mnie nie interesują ,nie interesują mnie stare Rosyjskie lodówki .
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-15, 17:42:31
Top użytkownik
dziękuję patusX -o taką informację właśnie mi chodziło .
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-02-15, 17:49:19
Moderator
W opisie klej się ładnie prezentuje i niby wszystko ma co powinien mieć ale zawsze jest to ale.... w sumie chętnie bym zrobił próbę ja rurce Smile
  • Odpowiedz

wit

2010-02-16, 19:36:18
Top użytkownik
kleiłem koła zębate na wał -zamiast wielowypustu.
kleiłem tęż rurkę na sprężone powietrze -jakiś loctite -aneorobowy.

na pewno źle pracują w podwyższonej temp -więc przy 300 stopniach się nie da.

przy kilkudziesięciu stopniach powinno trzymać. ale na pewno nie doczołowa -tylko rurka w rukę -i musi być zachowana odpowiednia szczelina...

przy powietrzu trzyma -natomiast ciekawe czy czynniki chłodnicze nie rozpuszczają spoiny... ja bym nie ryzykował -ale nie można wykluczyć, że się da... klej który ja używałem był dedykowany do osadzania kół zębatych...
wałek 10mm średnicy wklejony w rurkę stalową na głębokość 10mm -wytrzymuje około 3 i pół tony...
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 20:29:19
Zaawansowany użytkownik
Powinno być po temacie.Bo takie kleje istnieją od kiedy istnieją producenci lodówek z parownikami aluminiowymi i instalacją miedzianą.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-17, 01:15:04
Top użytkownik
R40 piszesz nie na temat-przeczytaj czy w pytaniu były parowniki ? .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa