Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem ze sprinterem

9 Odpowiedzi, 9271 Wyświetleń

Absolut

2007-06-15, 14:41:44
Użytkownik
Witam wszystkich trafił mi sie Mercedes Sprinter który miał padnietą cewke na kompresorze. Cewka wymieniona kompresor chodzi klima działa ale do pewnego momentu. wysokie cisnienie rośnie aż do 29 bar rozłancza spreżarke spada do 20 bar załancza spowrotem. Potem ciśnienie rośnie do 25 i wacha sie miedzy 24 a 25 bar stale włanczajac i rozłanczajac klime. Zawór rozpreżny sprawdzony, układ przedmuchany w celu stwierdzenia zatoru a klima jak działała tak działa dalej. Jeśli ktoś zna rozwiazanie proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

elektr

2007-06-15, 19:32:33
Nowy użytkownik
wydaje mi się że jest jakiś problem z chłodzeniem chłodnicy
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-15, 20:49:42
Użytkownik
Bardzo możliwe bo jak wymyłem skraplacz i pozostawał mokry to ciśnienie rosło ale bardzo pomału około 20 min. do rozłanczania sprężarki. Nawet już myślałem że to jest przyczyną problemów. Wętylatory działają od początku więc niby i chłodzenie powinno być ok ale coś jest nie tak. Tylko co?
  • Odpowiedz

senior

2007-06-15, 22:57:28
Zaawansowany użytkownik
zbyt dużo czynnika
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-16, 11:44:52
Użytkownik
nie możliwe na poczatku dałem 700 gr. za drugim razem zjechałem na 650.
  • Odpowiedz

Rovero

2007-06-16, 17:50:37
Nowy użytkownik
Starsze wersje Sprintera nie mialy dodatkowego wentylatora elektrycznego na skraplaczu, gdy auto stalo czasami wystepowal taki problem ( w przypadku kiedy wisko silnika bylo slabe). Lecz na trasie wszystko bylo ok. Radzil bym dokladnie zajac sie skraplaczem. Moze zamontowac dodatkowy wentylator wspoldzialajacy z wlacznikiem klimy.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-06-16, 21:18:14
Moderator
moze powietrze albo azot w ukladzie zle odessany
  • Odpowiedz

Absolut

2007-06-17, 20:37:54
Użytkownik
układ był otwierany bo sprawdzałem zawor rozprężny oraz sprawdzałem czy nie ma zatorów w ukladzie które by mogły blokować obieg czynnika. Po tym wszystkim poszła prożnia 40 min. to chyba się wszystko odessalo. Możliwe że to i słaba wiskoza ale ona według mnie pracuje ok przynajmniej odrazu startuje z klimą.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-06-18, 17:34:34
Moderator
wiskoza nie startuje razem z klima i sprawdz czy filter jest ciepły
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa