Dzięki
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
|
Dzięki
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
dodałem jeszcze program doboru klimatyzatorów naipsany dawno dawno temu
. Teraz pisze nowszą wersję tego programu
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
Pofruneło
Fruwające dziękuje..;.
Dodałem na stronę program do obliczania mocy grzałki potrzeebnej do ogrzania bojlera. Nie uwzględniłem w programie strat spowodowanych izolacją bojlera więc należy dodać około 5% jeżeli bojler posiada izolację z wełny mineralnej lub 15% jeżeli takowej izolacji nie posiada.
byniom napisał(a):Do młodszych kolegów pisze którzy mają jeszce słabe pojęcie jak chcecie sobie ściągnąć dwa programy odemnie to prosze bardzo . Jeden podaje nam parametry odparowania czynnika R410A przy odpowiedniej temperaturze na zewnątrz i wewnątrz natomiast drugi służy do wyliczenia rzeczywistej mocy klimatyzatora na podstawie prędkości przepływu powietrza przez parownik odczytany np. na tablczce lub w dokumentacji i temperatury nawewu i wywiewu. Jakieś uwagi i sugestie mile widzianeOdnośnie programu do oszacowania mocy na podstawie przepływu powietrza... Wg moich obliczeń wynik nieco się różni. Ja do obliczeń przyjmuję Cw=1004J(kg*Co ) δ=1,29kg/m3 n=1 Czy nasze dane się w czymś różnią?
Jeżeli masz na myśli ciepło własciwe powietrza to ja przyjołem 1,2 i dlatego moze być ta różnica ty zaś podałeś to dokładnie dwa miejsca po przecinku choć też nie wykluczone że w programie wkradł mi sie błąd
Program już poprawiłem i jeżeli możesz to sprawdź w wolnej chwili
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-14, 16:59:18 przez byniom.)
Byniom niewidziałem tych programów.Natomiast zaciekawiła mnie temperatura zewnętrzna .Czy ma ona wpływ na dobór urządzenia chłodniczego.Żebyśmy się zrozumieli ja niemówię o warunkach środowiskowych 1-2-3.Przyjmuję warunki środowiskowe europejskie.Moim zdaniem aby zapewnić odpowiednią wydajność układu w różnicy temperatur zewnętrznych -30 +40 wystarczy regulacja mocy wydajności.Ale moje gratulacje bo 8 lat temu możliwości dużych niebyło.Fajnie że w tamtych czasach o tym pomyślałeś.Szkoda że niekażdy to zrozumie.Pozdrawiam Byniom
Temperatura zewnętrza zdecydowanie wpływa na wydajnośc bo sam wiesz że gdy układ miałby pracować zimą to by byo ciężko , dlatego montuje się regulatory wentylatora skraplacza , oczywiście jeżeli układ ma chodzić na chłodzeniu.
Byniom nie mogę teraz tego programu odpalić
usuń poprzednią wersję i zainstaluj ponownie nową.
ja tez poprosze jezeli mozna
bartekwichrowski@poczta.fm dziekuje bardzo
bartekw ale te programy możesz pobrac na mojej stronie.Jeżeli będzie problem to odezwij się wieczorem na GG
Pliki dają się ściągnąć. Przez krótką chwilę pokazany jest proces przebiegu instalacji i na tym się kończy.
Poprzednia wersja zainstalaowła się normalnie, w tej nie odpala się aplikacja
Sprubój usunąć ręcznie te pliki które sa w mwenu strat i dopiero potem jeszcze raz zainstaluj.
ok dziekuje
OK wyniki są zgodne
Cieszę się i dziękuję za zwrócenie uwagi
|